Befektetési guru: A dollárnak befellegzett

2019. január 15. 19:16

Negyven éve kezdett a kínai Teng Hsziao-ping az országa gazdaságát megújító reformokba. Neki volt köszönhető, hogy Kína rátalált a számára globális hatalmat hozó gazdasági és politikai útra. Ray Dalio amerikai milliárdos befektető szerint Kína csodát hajtott végre az elmúlt negyven évben. A fejlődés folytatódhat, így akár a dollár világgazdasági tartalékvaluta-szerepe is meginoghat.

2019. január 15. 19:16
null

Kína, a nagy család

A hihetetlen kínai csodát ábrázolja az alábbi táblázat, amely rámutat, hogy az egykor világgazdasági szinten jelentéktelen gazdaság lassan a világ gazdaságának ötödét adhatja, miközben a szegénységet csaknem eltüntette a határain belül, ahogy a csecsemőhalandóságot is gyorsan csökkentette.

Nem volt még ennél nagyobb csoda a világgazdaság történetében 

– véli Dalio.

A kínai siker két fő oka Dalio szerint, hogy az ország megreformálta gazdaságát és meg is nyitotta azt, a másik viszont a kínai kultúra. Sajátos kínai szocializmusról van szó, amely nem apáink és nagyapáink kommunizmusa, hanem valami egészen más rendszert jelöl. Kína élő, kreatív és gazdaságilag szabad – vélekedik a befektető.

„Úgy vezetik az országot, ahogyan szerintük egy jó családot kell irányítani” – írja, hozzátéve, hogy felülről lefelé szerveződik a társadalom irányítása és szerkezete, miközben a közös érdeket mindig az egyéni érdek elé helyezik. A társadalom minden tagja tudja és ismeri a helyét a nagy rendszerben és tiszteli a hierarchiában felette állókat Dalio megfigyelése szerint.

Amikor az ország, azaz a közösség érdekei ütköznek az egyénével, akkor az ország érdekét helyezik előtérbe – mutat rá Dalio. Az egyének csak egy nagyobb gépezet részei, amelynek jó alkotóelemeivé kell válniuk. A rendszer támogatja és jutalmazza, hogy mindenkiből a lehető legjobb állampolgár váljon. Ezért pontozzák viselkedésük alapján az állampolgárokat.

E kifinomult rendszer a befektetőt egy nagy cégre emlékezteti. Szerinte Kínát egy óriásvállalatként működteti kormánya. 

Kína ideje eljött, a dolláré elment

Dalio és elemzőcsapata régóta vizsgálja azt, hogy a világ mely pénzei válnak világszintű uralkodó tartalékvalutává. Ehhez azonban azt kellett megérteniük, hogy miért emelkednek fel és buknak el nemzetek. A hatalom hat különböző típusának jelenlétét vizsgálták (amelyek az innovációs erő, a gazdasági kibocsátás nagysága, a világkereskedelemből való részesedés, a pénzügyi központtá válás képessége, a katonai erő és a tartalékvaluta-szerep).

Ezeket a mutatókat „összegyúrták”, így létrehozva a globális hatalom egy új mérőszámát. Ábrájukon megelevenedik a „világhatalom története” és láthatóvá válik, hogyan követték egymást a különböző világhatalmak. A 17. században ez alapján Kína kezdetben Spanyolországgal, majd Hollandiával „versengett”, aztán hosszabb időre meggyengült, hogy helyette a britek és az amerikaiak „birodalmai” vegyék át a vezető szerepet.

Az elmúlt évtizedek azonban már nem az USA évtizedei Dalio szerint.

Az eredményes reformok és a kínai kultúra miatt Dalio valószínűsíti, hogy Kína épp felívelő szakaszát éli és egy nap akár a legerősebb országgá válhat. Arra is figyelmeztet, hogy a kínai kultúrát – a siker egy titkát –, azaz a kínai kormányzási és politikai rendszert illetve gyakorlatokat nem lehet megváltoztatni. Nem a gazdaság, hanem a kultúra a lényeg – teszi hozzá.

Az USA az egyének halmazaként tekint önmagára és mindenkinek egy szavazata van, így alulról épül fel a politikai rendszer épülete. A forradalmi újítások itt értéknek számítanak, a konfliktust pedig többre értékelik, mint a harmóniát, az egyensúlyt. Ugyanakkor Dalio nem gondolja azt, hogy bármelyik rendszer is jobb lenne a másiknál.

A befektetési guru szerint – aki tavaly könyvben is megosztotta sikeres életének alapelveit, egy másikban pedig a globális adósságciklusok anatómiájába vezette be az olvasókat – együtt kell működnünk egymással és tanulnunk kell egymástól, Kínától is.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 19. 11:10
A kínai jüan még csak nem is konvertibilis pénz, így pedig nem lehet globális tartalékvaluta.
korona
2019. január 19. 11:10
Soha nem fogja a "generikus" Kína megelőzni Európát. Nagyon ügyesen gazdálkodik: a közpénzeket nem engedte át a szervezett magán hatalomnak. Ha egy vállalkozás eléri a csúcspontját, akkor az állam mellé áll és nem hagyja elbukni. Volt egy ország itt mellettünk, ahol a külföldi vállalkozó tulajdonhoz juthatott, de úgy, hogy a külföldi tulajdon 49%, míg az 51% hazai társadalmi tulajdon maradt. Tehát az állam megőrizte mindenképpeni tulajdonjogát. De ennek a szinte megdönthetetlen államnak úgy lett vége, hogy a zsidók bedobták a nacionalista bombát, amely belülről robbantotta szét ezt az országot, mert a zsidóknak az az érdeke, hogy ne legyen a világon egyetlen olyan ország sem, amely önellátó, hogy ők kölcsönöket tudjanak adni, majd a kamatokat, mint termést, learatni. Ezt azonban megtudták a kínaiak és nem hajlandók semmilyen belső bombát robbanni hagyni, sőt, a Rothschildok egyre több aranyukat parkoltatják Kínában. Nem félnek, hogy egyszer csak ezeket az aranyakat "véletlenül" elnyeli egy nagy és ismeretlen kínai fekete lyuk ?
justiceforhungary
2019. január 19. 11:10
Úgy működik Kína mint egy kaptár. Kínáé a jövő!
bunko_jobbos
2019. január 19. 11:09
Elég okos gondolatok, de ezeket sokan tudják. Csak nem akkora májerek, mint ez a faszi, így nem annyira figyelnek rájuk. "Nem a gazdaság, hanem a kultúra a lényeg" Hát ezt csak a leghülyébbek nem tudják. Pl. a nagyvállalatok vezetői, meg egy-két hülye még.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!