Hogyan alakul a piaci erő a vállalatok politikai befolyásává

2017. szeptember 15. 18:57

A Medici ördögi kör úgy írható le, hogy abban a pénzt politikai hatalomszerzésre használják, a politikai hatalmat pedig arra, hogy még több pénzt keressenek.

2017. szeptember 15. 18:57
Ascher Schechter

„Demokratikus rendszerekben politikailag igazolható a monopolvállalatok kisajátítása: a kormány hivatkozhat arra, hogy ezzel a piaci torzulásokat igyekszik kezelni. Ezért azok a vállalatok tartanak a kisajátítástól a leginkább, amelyeknek piaci erejük van, így megelőző lépésként megpróbálják ellenőrzésük alatt tartani a kormányt, hogy elkerüljék a kormányzati tulajdonba kerülést.

Összegezve, a piaci koncentráció könnyen vezethet ahhoz a helyzethez, amelyet Zingales csak a »Medici ördögi kör«-nek nevez. A Firenzét az itáliai reneszánsz idején uraló bankárcsalád példáján a Medici ördögi kör úgy írható le, hogy abban »a pénzt politikai hatalomszerzésre használják, a politikai hatalmat pedig arra, hogy még több pénzt keressenek«.”

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. szeptember 26. 01:55
"Hogyan alakul a piaci erő a vállalatok politikai befolyásává" Könnyen. Az állam érdekelt az adóbevételekben, a foglalkoztatásban, a külkereskedelmi mérlegben így egy ezeken a területeken meghatározó cégnek hajlandó a kedvére tenni, főleg ha az termelő cég. Ehhez a cégnek nem kell semmilyen formális politikai hatalommal bírnia. Elegendő, ha felhívja telefonon a kormányt. Legalábbis egy nagy cégnek egy kis országban elegendő. Főleg ha külföldi cég.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!