Legyen vendége vállalatának egy aperitifre!

2024. március 17. 06:25

Egy szilícium-völgyi cég, a Verkada jelesre vizsgázott nagylelkűségből: ha az alkalmazottai közül valaki a közeli bárban aperitifet kér, akkor az első kört a társaság állja. A vállalat még azt is megengedi a dolgozóknak, hogy délután háromkor elhagyják a munkahelyüket, így van idejük a lazításra. De valami csavarnak azért itt lennie kell!

2024. március 17. 06:25
Pósa Tibor

A szerző a Makronóm Intézet elemzője.

Nemrég több amerikai bíróság úgy döntött, hogy a munkán túli rendezvényeken való részvétel hiánya nem vonhat maga után elbocsátást. A nagy irodai visszaszocializálódásra ösztönzés most új szintre lépett. A Verkada informatikai biztonsági csoport bevezette a 3-3-3 nevű koncepciót – számolt be a francia Le Parisien.  

A csapatszellem erősítése 

Az elképzelés lényege, hogy minden alkalmazott 30 dollárt (mintegy 11 ezer forintnak megfelelő összeget) kap, amelyet délután három órától a cég irodája közelében található bárban – két másik alkalmazottal együtt – étkezésre, nassolásra, egy szendvicsre és italozásra költhetnek, ami lehet bármi, amit a dolgozó kér. 

A Verkada célja az, hogy a csapatszellemet tovább erősítse, és ezáltal növelje a termelékenységet.   

Egy podcastnek nyilatkozó Filip Kaliszan vezérigazgató szerint az együtt töltött idő alatt „jó esély van arra, hogy a munka szempontjából fontos dolgokról beszélgessünk, és ez végső soron hasznunkra válik”. Az alkalmazottaknak még csak nem is kell szólniuk a felettesüknek, hogy a munkáltatójuk költségén mennek bárba. Egyszerűen csak egy üzleti üzenetküldő alkalmazáson egy fotót kell közzétenniük, kezükben az itallal.  

Minden alkalmazott élt a kedvezménnyel 

A cégvezető biztosította a Business Insidert, hogy a vállalat mind az 1800 alkalmazottja részt vett már egy-egy ilyen összejövetelen. A 3-3-3 program keretében pedig naponta négy-öt fotót tesznek közzé. Tehát ez nem fogja csődbe vinni a céget, viszont ennek villámgyorsan híre ment. A Verkada azt javasolta, hogy a dolgozók hetente egyszer vagy kétszer vegyenek részt az ilyen munka utáni gőzkiengedésen.   

A távmunka már múlté  

A cég gáláns és elnéző hozzáállása mögött valami hátsó szándéknak azért meg kell húzódnia – ez a gyanakvók véleménye. És igazuk is van. 

Ezek az aperitifek kimondottan a tehetségek bevonzásának és a távmunka hiányának az ellensúlyozására is szolgálnak.

 „Ha továbbra is olyan gyorsan akarunk növekedni, mint most, vissza kell hoznunk az embereket az irodába” – fejtette ki Filip Kaliszan.   

A Verkada-alkalmazottaknak a hét öt napján meg kell jelenniük az irodában, ami ma már, a koronavírus-járvány után az informatikai cégeknél egyáltalán nem megszokott. Még az amerikai techóriások is heti egy- vagy kétnapos otthoni munkavégzést irányoznak elő. De hát valamit valamiért, ott viszont nem lehet munka után a vállalat számlájára inni.  

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:21
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­ö­­­g­ö­s­ ­­l­­­á­n­y­­o­k­ ­­v­á­­r­n­­­a­k­ ­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
Patika
2024. március 17. 15:48
Ezt már Móricz Zsigmond megírta 1909-ben a Tragédia című műben. A Sarudy lány esküvőjén kínált ingyen pia meg kaja ügyben.... Bezzeg az a gombóc ne lett vóna.. akkor a szokás meg a mesém még nálunk is tovább folytatódott vóna...
auditorium
2024. március 17. 09:01
Egy jó business-ötlet a közelgő turista szezonra. Manapság az étterem drága, senki nem eszi végig az étlapot, mert ott hagyná a fizetése jórészét. Igy van ez Nyugaton is. Ehelyett most divat lett az APERITIF-APERITIVO v. APERICENA. Mi ez ? Rusztikus asztaloknál ülnek a turisták este 7 körül, kapnak 1 pohár jobb fajta vörösbort (ezt most kedvelik, mert egészségesnek mondják), hozzá egy fatálon szalámit, parizert, kisebb darab sajtokat,, valami kis zöldséget: ( paradicsom v. retek v. rucola ). Ennek FIX ára van, amit kiirnak, tehát a turista tudja, mit fog fizetni. A vendgélősnek NEM kell kirántani- sütni-főzni mosogatni semmit, nem kell szakpincér, de nyereséges vállalkozás. NAGY SIKERE VAN manapság a fiatalok körében is. Sötétedéskor lehet gyertyát gyújtani romantikázni szép idő esetén a szabadban. nálunk ilyesmi 8-1O euró. Ezt kibirják a turisták és örömmel ücsörögnek a város központjában v. szép helyeken mindenütt.
rugbista
2024. március 17. 06:45
Ez tetszik. Sokkal jobb, mint a képmutatás. Pl. én ha tanárként bemegyek egy jó helyre egy sörre a kollégáimmal, mindjárt lesnek, hogy itt vannak az alkoholista tanárok. A kritikusok utána meg leszopják magukat és hazamennek ordibálni a családdal stb. Kies hazánkban is jobb lenne, ha drágább (és jobb), de kevesebb csapolt sör mellett elbeszélgetnének az emberek a dolgaikról, minthogy otthon szívják a kétszer kifőzött dobozos szarokat. (Ahogy Bécsben látható is). Nem kell vedelni. Két korsó vagy két fröccs, és nyomás haza. A kocsmák panganak, az alkoholfogyasztás meg szépen gyarapszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!