Elvesztette minden pénzét a Trafó a Sberbank szankcionálása miatt

2022. május 23. 10:21

„A háború után egy nappal már nem lehetett utalást indítani. S többé soha nem nyitott ki a bank” – mondja Barda Beáta, a Trafó ügyvezető igazgatója lapunknak.

2022. május 23. 10:21
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ahogy arról korábban már beszámoltunk a Makronómon, az orosz Sberbank 100%-os tulajdonában álló, bécsi központú Sberbank Europe megállapodást írt alá egy szerbiai, egy szlovéniai és egy ciprusi bankkal a magyarországi, bosznia-hercegovinai, horvátországi, szerbiai és szlovéniai leánybankjainak eladásáról. A tranzakció lezárása várhatóan 2022-ben megtörténik. A tavalyi évvégi állapot szerint a magyarországi (Sberbank Magyarország Zrt.), a bosznia-hercegovinai (Sberbank BH d.d. Sarajevo, illetve Sberbank a.d. Banja Luka), a horvátországi (Sberbank d.d.), a szerbiai (Sberbank Srbija a.d. Beograd) és a szlovéniai (Sberbank banka d.d.) leánybankok eszközállománya 7,329 milliárd euróra rúgott, mintegy 600 ezer ügyfelet szolgáltak ki és 162 bankfiókot működtettek.

A 24.hu korábbi gyűjtése szerint hazánkban több mint 16 ezer magyarországi cégnek és intézménynek vezetett számlát az orosz bank. Ezek közt van a fővárosban működő Trafó néven ismert befogadószínház is, amelyet elég súlyosan érintettek az orosz Sberbankra kiszabott szankciók, hiszen a pénze 90%-át ebben a bankban tartotta.

A Trafó összes pénzeszközét itt tároltuk – egy olyan bankban, melynek a működését a múlt hét folyamán felfüggesztették, ezzel elvágva minket a forrásainktól (...) Még mi sem látjuk pontosan, mit hoz a jövő, mennyiben érinti ez a programjainkat, a terveinket, viszont fontosnak tartjuk, hogy transzparensek maradjunk veletek ebben a helyzetben” – írta korábbi közleményében a színház,

amely mostanra a csőd szélére sodródott,

így jelenleg a jegyeladás mellett jótékonysági koncertekből és rendezvényekből, illetve az Országos Betétbiztosítási Alap által garantált összegből igyekszik életben tartani magát.

Lapunk felkereste Barda Beátát, a Trafó ügyvezető igazgatóját a helyzettel kapcsolatban.

 

  Kép: Bruzák Noémi / MTI

 

Több mint húsz éve tartják ugyanannál a banknál a pénzük 90 százalékát, de időközben az akkori bank átalakult. Mi a pontos történet?

Számlát nyitottunk az Általános Értékforgalmi Banknál. Ebből lett a Volksbank, amiből viszont 2013-ban Sberbank lett. A legjobb kondíciókat adta, bármikor megversenyeztettük más bankok ajánlataival.

Több millió forint megtakarítást eredményezett a bankköltség minimalizálása az elmúlt húsz évben.

Mikor és ki értesítette önöket, hogy nagy a baj?

Elég egyszerű a történet: a hírekből egyértelműen kiderült, hogy a csütörtökön kitört háború után egy nappal már nem lehetett utalást indítani. S többé soha nem nyitott ki a bank.

Megkapták már az ígért kártérítést?

Nem kártérítést kaptunk, hanem az OBA által garantált 100 ezer eurónyi összeget kaptuk meg április végén. Ennél lényegesen nagyobb összeget tartottunk a számlánkon.

Mekkora összegről beszélünk, ha nem indiszkrét a kérdés?

Több mint 300 millió forintról.

 

Hogyan zajlik a kártalanítás?

Mint azt korábban már megírtuk, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt tíz munkanapon belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 36 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBÁ-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél. Az OBA-védettség – a befektetési alap, biztosító, befektetési vállalkozás, stb. kivételével – mindenkire vonatkozik. A védelem a forintban vagy devizában elhelyezett betétre is kiterjed, ideértve a folyószámlán elhelyezett összeget, a lekötött betétet, az okiratos betétet és azok kamatait is. A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is.

 

A Trafó fővárosi fenntartású intézmény. A Fővárosi Önkormányzat nyújtott bármiféle segítséget?

Az előírtnál hamarabb kaptuk meg a negyedéves támogatásainkat.

Extra támogatást azonban még nem kaptunk, de reménykedünk, hogy fogunk,

hiszen most magunk előtt görgetjük a hiányt. Nagyon reménykedünk abban, hogy további forrásokhoz juthatunk.

A kormány részéről esetleg érkezett megkeresés az ügyben?

Mi kerestük meg az EMMI-t, de a levelünkre csak annyit válaszoltak, hogy nem áll módjukban támogatást nyújtani.

Gy. Németh Erzsébet, aki a kulturális ügyekkel foglalkozik a fővárosnál, felkereste önöket?

Igen, egyeztettünk a helyzetről vele is.

 

Kép: Wikipédia

 

Miből működtetik a színházat jelenleg?

Az előrehozott támogatási összegekből, a jegybevételből és az OBÁ-tól visszakapott összegből.

Ha jól tudom, bent maradt az összes állami támogatásuk – NKA, EMMI és a többi. Mekkora összegek voltak ezek?

Egy 38 millió körüli összeg (EMMI, EMET) és egy 44  milliós összeg (a fővárosi működési támogatás).

Rákényszerültek, hogy lemondjanak előadásokat, mert nem tudják megfizetni a fellépő művészeket vagy társulatokat?

Komoly szolidaritást mutattak a fellépők, mindenki megértette a helyzetet,

a külföldiek csökkentették a honoráriumigényeiket, sok magyar társulat elfogadta azt, hogy jegybevételre játszik, de mindenképpen erősen visszafogjuk magunkat a tervezésnél.

Az emberek miben tudnak segíteni önöknek a túlélésben?

Jöjjenek a Trafóba, vegyenek jegyet a programjainkra, nézzék meg az előadásokat.

 

Nyitókép: Kaszás Tamás / színház.org

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. május 23. 18:30
"Az osztrák FMA felügyelet jóváhagyta a Sberbank Europe AG eszközportfóliója nagy részének értékesítését, ami hozzájárul a betétbiztosítással nem fedezett betétek kifizetéséhez is - jelentette a Sberbank sajtószolgálata a Reuters szerint. Hogy ez érinti-e a magyarországi Sberbank végelszámolását és az abból származó megtérüléseket, azt egyelőre nem tudni."
rókabácsi
2022. május 23. 18:05
mert nem időben transzformált!
Akitlosz
2022. május 23. 13:11
"Több millió forint megtakarítást eredményezett a bankköltség minimalizálása az elmúlt húsz évben." Régen a bankok kamatot fizettek az ügyfeleiknek a náluk tárolt pénz után. Ma sápot szednek ugyanezért. Aljasodik a világ. De főleg a banki, pénzügyi része.
Dunhill67
2022. május 23. 12:54
na jó....most kérem vissza az X-et!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!