Rájöttek a brit konzervatívok, hogy mégiscsak Donald Trump az igazi

2024. január 23. 11:22

Egyre többen állnak be az identitását kereső pártból az exelnök mögé, a POLITICO nem boldog.

2024. január 23. 11:22
null

Ismét Donald Trumppal flörtölnek a legismertebb brit konzervatívok – adja hírül a POLITICO. Az exelnök rajongótábora most már több tory exminiszterelnököt is számlál.

Megengedő sajtó

A toryk nem hivatalos pártlapja, a ConservativeHome publicistája, Paul Goodman tegnap véleménycikket jelentetett meg „Donald Trump előnyei és hátrányai” címmel, melyben a szokásos Trump-ellenes lózungok – „egomán, nárcisztikus, konteós, erkölcsileg kérdőjeles üzletember, nőgyűlölő, fenomenális szájhős, volt demokrata, akit bíróság szexuális bántalmazásban talált bűnösnek, az Egyesült Államok kétszer impeachelt elnöke” – mellett

felvillantotta a Nagy-Britannia számára elérhető előnyöket is, melyek egy második Trump-elnökségből származhatnak.

Goodman szerint Trump a brit-ír jogvitákban britpárti, míg Biden írpárti; a Brexit-párti Trump támogatna egy nagy brit-amerikai kereskedelmi megállapodást, míg Biden nem; emellett „egy veszélyes világban, melyben Kína, Oroszország és Irán egyre közelebb kerül egymáshoz, ő erőt sugározna, és kész lenne használni is, ha szükséges”. „A brit liberálisok talán nem akarják megérteni, miért szavazna meg Amerika olyasvalakit, mint Trump, de a brit konzervatívoknak azért meg kellene próbálniuk” – mondja ki a megengedő verdiktet a publicista.

Reménykedő miniszterelnökök

Nála jóval kevésbé fogalmaz finoman Boris Johnson exminiszterelnök:

szerinte egy Trump-elnökség „nagy nyereség lehet a világnak”,

s a globális woke elit „olyan erősen remeg, hogy hallani, ahogy csilingel a negronijaikban a jégkocka”. Emellett abban is bízik, hogy egy második Trump-elnökség Ukrajnának is jó lesz, mert első ciklusa alatt „már jelzésszerűen támogatta” a szabad Ukrajnát.

A Johnsont váltó Liz Truss novemberben úgy nyilatkozott, hogy 2024-ben republikánus győzelemben reménykedik, mindegy, ki lesz a jelölt – azaz Trumpnak drukkol. A brit jobboldal sztárja, Jacob Rees-Mogg képviselő, volt üzleti és ipari miniszter arról tájékoztatta a BBC-t, hogy „inkább Donald Trumpot szeretné, mint Biden elnököt”. Jake Berry képviselő, a Konzervatív Párt volt elnöke, korábbi miniszter és államtitkár pedig az ITV adásában

Trump képét látva egyszerűen annyit mondott: „Kérjük vissza!”

A POLITICO kedvencei

A POLITICO ugyanakkor a biztonság kedvéért megszólaltatott olyan tory figurákat is, akik elképzelni sem tudják, hogyan támogathatná egy brit konzervatív Donald Trumpot. A politikából 2020-ban távozott David Gauke volt igazságügy-miniszter szerint például „egészen különleges bármely fősodratú brit politikusnak Trumpot támogatnia”, mert a volt amerikai elnök „nem tiszteli a jogállamiságot és nem tiszteli a demokratikus intézményeket”, s ha a konzervatív jobboldalon valaki ezt támogatja, az „szörnyen árulkodó”. Úgy látja, voltaképpen számos tory képviselő viszolyog annak gondolatától, hogy Trumpot támogassa, de van egy Trumpot támogató „hangos csoport”,

s az, hogy ők a volt elnök iránti szimpátiájukat ki merik fejezni, „azt demonstrálja, hogy valami nincs rendben a párttal”.

Alicia Kearns, a brit képviselőház külügyi bizottságának elnöke szintén megdöbbent azon, hogy „2024-ben emberek komolyan azt szorgalmazzák, hogy olyasvalaki legyen az USA elnöke, aki helytelenül azt állítja, hogy a legutóbbi választást ellopták tőle, zendülés szítása miatt felel bíróságon, egy nő szexuális bántalmazásáért találták felelősnek, nyomozásokat akadályozott, barátainak megkegyelmezve visszaélt hatalmával, és az ellene felhozott vádak összesen 91 bűncselekményt érintenek”.

Alistair Burt volt külügyi államtitkár úgy látja, hogy Trumpot támogató párttársainak csak azon jár az eszük, hogy a Trump-párti Nigel Farage el ne szipkázza a szavazókat a következő választáson összeomlásszerű vereség elé néző Konzervatív Párt elől.

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Munns

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. január 23. 14:11
Hiteles brit konzervatívok (ennek megfelően hazafiak) Farage és követői.
nempolitizalok-0
2024. január 23. 12:24
Libsi most nagyon szeretne konzervatívvá válni. Trump hatalmon azonnal megszünteti a bolsik és libsik etetését.
Leskelődő
2024. január 23. 12:20
Mindenesetre, akinek Boris a barátja, annak ellenségekre már nincs szüksége.
powerage
2024. január 23. 11:51
Trump elég bosszúálló típus és a britek elég vastagon benne voltak a lejáratására szolgáló impeachment ügyekben. Ha szívességet akarnak tőle, nagyon nagy beleérzéssel kell majd leszopniuk, ha megnyeri a választásokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!