Elment Magyarország régi barátja, Németország titkos újraegyesítője – Wolfgang Schäuble portréja

2023. december 27. 15:35

Végig hű maradt választóihoz, az őt elgáncsoló Helmut Kohlhoz és Angela Merkelhez, megoldott mindent, amit rábíztak, és hazánkat is haláláig megőrizte szívében.

2023. december 27. 15:35
ALTUSZ Kristóf; NOVÁK Katalin; SCHÄUBLE, Wolfgang
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

„Az elhunytamról szóló hírek idő előttiek.” Előző – akkor még nem halálos – nagyobb betegségének idején, 2010-ben így tette helyre a kedd este 81 évesen elhunyt Wolfgang Schäuble az egészségügyi állapotáról szóló találgatásokat. Angela Merkel életében akkor az egyszer tett neki szívességet: nem fogadta el felajánlott lemondását, és kitartott beteg minisztere mellett, aki annyi mindent elvitt a hátán addig és azután is. Tudta, hogy Wolfgang Schäuble a politika nélkül nem találná élete értelmét.

Az örök szárnysegéd színre lép

A német Bundestag korelnöke 1942-ben született a Fekete-erdő fővárosában, a Baden-Württemberg tartománybeli Freiburgban, és szinte frissdiplomás pénzügyjogászként 1972-ben nyerte meg először a szülővárosától nem messze fekvő Offenburgban a parlamenti választást először –

hogy aztán sikerét további tizenháromszor megismételje, ami a német parlamentarizmus százötvenéves történetében még soha senkinek nem sikerült.

Haláláig, ötvenegy éven át képviselte ezt a választókerületet a berlini parlamentben.

Tizenkét évvel megválasztása után, 1984-ben látja meg benne aztán a politikai X-faktort a legendás Helmut Kohl kancellár, aki kancelláriaminiszterévé, egyben „különleges feladatokért felelős tárca nélküli miniszterré” nevezte ki. A „különleges feladatok” ötéves hivatali ideje alatt egészen különlegesek voltak:

Schäuble amellett, hogy a magyar politikai hagyományban is megszokott módon, lázári-gulyási értelemben végezte a miniszterelnök helyett a napi kormányzati aprómunkát, 

úgy mellesleg a német újraegyesítés gyakorlati megvalósításáért volt felelős.

Kohl eldöntötte, hogy a német újraegyesítést nem egy közös, új alkotmány, hanem a nyugatnémet alkotmány alatt hajtják végre, s az ehhez szükséges egyesülési szerződést az NSZK részéről Schäuble tárgyalta le a keletnémetekkel; 1989-től már belügyminiszterként.

Az utána következő néhány év sorsfordító Schäuble életében. Kohl nyilvánosan lenyilatkozta, hogy őt akarta utódjául – de Schäuble azt is tudta, hogy ezzel átveri. 

Mindig azt mondtam neki, hogy »Helmut, hagyjad ezt«, mert tudtam, hogy magától nem fogja abbahagyni”

– mesélte később Schäuble. S tényleg így történt: Schäubléból nem lett kancellár. Egyrészt azért nem, mert 1990-ben választókerületében egy kampányrendezvényen rálőtt egy elmebeteg, s így lábai lebénultak, tolószékbe kényszerült. Másrészt pedig azért, mert Helmut Kohl a hatalomátadással addig várt, amíg Schäubléra legalább egy kicsit rá nem égett az újjáegyesült Németország legnagyobb politikai botránya, a CDU-s pártfinanszírozási botrány. Kiderült ugyanis, hogy még az 1980-as évek elején Kohl párttámogatásokat fogadott el a bánya- és fémiparban utazó Flick családtól; ezt a pénzt pedig azzal próbálta tisztára mosni, hogy azt állította: pártját az 1990-es évek során nagy összegekkel támogatták anonim adományozók. Kohl tehát az egész pártját belerántotta a botrányba azért, hogy egy szűk húsz évvel ezelőtti, személyes hibájáért ne kelljen vállalnia a felelősséget.

Schäubléról – aki a CDU 1998-as veresége után átvette a pártot – kiderült: 1994-ben teljesen törvényesen elfogadott Karlheinz Schreiber fegyverkereskedőtől százezer német márkányi párttámogatást, majd bizonylatot kért róla a pártpénztártól. A német média ezt úgy tálalta, mintha a párttámogatási botrányban Schäuble is érintett lett volna. 2000-ben Schäuble ezért lemondott a pártelnökségről, ami egyenértékű kancellári álmai feladásával –

Kohlnak pedig soha nem bocsátotta meg, amit a párttal és vele művelt.

„Az emberinek, a személyesnek vége van, a politikai megmarad. Ez egy fontos kapcsolat volt, számomra legalábbis; lehet, hogy neki nem, de az az ő baja” – nyilatkozta az ügyről később.

Új évezred, új nagykutya, ugyanaz a játék

A CDU-t Schäublétól Angela Merkel vette át, aki tökéletesen ugyanazt művelte az akkorra már veterán politikussal, amit előtte Kohl: rendkívüli politikai képességeit kihasználandó kormányában tartotta, előrelépni viszont nem engedte.

Schäuble neve 2004-ben és 2010-ben is felmerült államelnök-jelöltként, majd 2009-ben uniós biztosjelöltként, de Merkel, aki nyilvánosan mindig talonban tartotta, végül mindhárom alkalommal ellene döntött. Kormányaiban viszont végig megtartotta: 2005-2009 között belügyminiszterként, majd 2009-2017 között, két teljes cikluson át pénzügyminiszterként. Schäuble közeli politikai szövetségese, Wolfgang Bosbach korábbi frakcióvezető-helyettes ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: 

Hogy kettejüket barátság kötné össze, azt valószínűleg maguk sem állítanák. De erre nincs is szükség.

Az a döntő, hogy épp a pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor ezeket kezelni szükséges, Angela Merkelnek a kulcsfontosságú pénzügyminiszteri pozícióban olyan minisztere van, aki tapasztalt, kompetens, képes átvinni dolgokat, és száz százalékig lojális.”

Ez utóbbi pozícióban alkotott Schäuble igazán maradandót: szinte végig tartani tudta a német szövetségi költségvetést a „fekete nullán”, azaz el tudta kerülni az ország eladósodását, 

és végigvitte a válságba került Görögország megmentését is.

Angela Merkellel ez ügyben csattant is egy hangosat – míg a kancellár mindenáron meg akarta akadályozni Görögország kiválását az eurózónából, Schäuble minden skrupulus nélkül kidobta volna a valutaunióból az Alexisz Ciprász alatt eleinte semmiféle takarékossági intézkedésre nem hajlandó görögöket.

Jánisz Varufákisz akkori görög pénzügyminiszter a szemébe is mondta, mikor Schäuble keménykedett vele: „Wolfgang, de hiszen a Grexitre egyáltalán nincs is mandátumod.”

Wolfgang Schäuble és a magyarok

Schäuble pénzügyminiszterként, de 2017-2021 között, már házelnökként különösen is szoros barátságot ápolt Magyarországgal. Mikor 2017 szeptemberében felmerült, hogy az Európai Bizottság a tranzitzónák és a határkerítés miatt megbüntesse Magyarországot, Schäuble megvédte hazánkat: „Nem volna okos azonnal a nagy bunkósbottal hadonászni”, nyilatkozta akkor a Passauer Neue Pressének.

2018 áprilisában pedig óvatosan ellenezte azt is, hogy a Fideszt kidobják az Európai Néppártból,

mondván: „európai szinten is létezik a párton belüli demokrácia, és nem kell mindenkinek mindig egyetértenie mindenkivel”.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországot „nem kioktatni, hanem meghallgatni” kell.

2018 júliusában, a Fidesz-EPP vita élesedésekor Orbán Viktor külön látogatást tett nála, régi barátjaként üdvözölte. 2019 szeptemberében aztán a páneurópai piknik 30. évfordulóját megünneplendő Kövér László házelnököt fogadta, és leszögezte: „Nem feledjük a magyar nép 1989. nyári bátorságát és nagylelkűségét”, sem pedig „Magyarország döntő hozzájárulását a német és az európai egységhez”. Akkoriban igen ritkán lehetett már hazánkkal kapcsolatban Nyugat-Európában ilyen hangokat hallani. 2020 novemberében aztán Kövér a jogállamisági eljárás megszavazásakor még külön levélben fordult Schäubléhoz annak érdekében, hogy az tekintélyével igyekezzen megakadályozni „az egyes tagállamok politikai zsarolását” lehetővé tevő szabályozást. Hogy közbenjárt-e hazánkért, nem tudni; a többi már történelem.

2022 júniusában a Berlinbe látogató Novák Katalin köztársasági elnök – aki a Fidesz-EPP csörte idején a nagyobbik kormánypárt külügyekért felelős alelnöke volt – a Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntette ki Schäublét.

Novák akkor úgy fogalmazott: 

„Elnök úr nemcsak meghallgatott, hanem meg is értett minket, még akkor is, amikor nem mindenben értettünk egyet. 

Mindig partnerként, egyenlő félként beszélt velünk, magyarokkal.”

Ezt is ajánljuk a témában

Györkös Péter, Magyarország 2015 óta regnáló berlini nagykövete ebből az alkalomból elmondott beszédében több olyan alkalmat is felelevenített, amikor Schäuble személyesen is jelentősen hozzájárult a magyar-német kapcsolatok stabilan tartásához. Megemlítette: mikor a görög adósságválság kezelésére az Európai Unió 2012-ben elfogadta a tagállamok gazdasági stabilitásának fenntartására szolgáló „hatos csomagot”, majd meglepő módon azonnal eljárást is indított ennek alapján, Schäuble ezt támogatta azzal, hogy reméli: Magyarország megérti majd, hogy a közös gazdaságpolitikát tiszteletben kell tartani, és a fenntarthatóság útjára lép. „Hogy mi történt ekkor? Magyarország meghallotta a szavait, és rövid időn belül elfogadta a Széll Kálmán-tervet, amely – ha itt-ott unortodox eszközökkel is – de stabil pályára állította országom pénzügyeit és gazdaságpolitikáját” – mondta Györkös.

A nagykövet emlékeztetett arra is, hogy Schäuble 2015-ben egy interjúban a migránsválság kapcsán hazánkkal szemben igen kritikus újságírói kérdésre úgy fogalmazott: 

„Ha őszinték vagyunk, akkor el kell ismernünk, hogy Magyarország sem csinált mindent rosszul.”

Emellett neki tulajdonítja a nagykövet azt is, hogy a magyar bevándorláspolitika kiegészült azzal a segélyezési elemmel, amely nélkül azóta már elképzelni is nehéz.

Györkös erre úgy emlékezett vissza: „Ön feltette a kulcskérdést: »Miért jó Önöknek, ha a gonosz emberek imidzse tapad Önökhöz?« Kérdése azonnal elért a címzetthez, és megértésre is került, hisz mind jó emberek és jó európaiak vagyunk. Néhány héttel később elindult a magyar történelem legnagyobb segélyprogramja, a Hungary Helps. Ez a program a schengeni külső határok következetes védelmének integráns része.”

Ő volt tehát Wolfgang Schäuble, vagy ahogy a SPIEGEL 2015-ben fogalmazott: egy darabka német történelem.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2023. december 28. 09:16
Nagyon sajátos nézetei voltak az öregnek. Egy Bayer Zsolt idézet: "Külön szeretném felhívni a figyelmet az Ulfkotte által idézett német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble szavaira: a menekültek azért kellenek, mert nélkülük Európa beltenyészetté degenerálódna. Vagyis a menekültek vérfrissítés céljából szükségesek minekünk, éppen ezért lehet, nem is olyan nagy baj, ha megerőszakolják a lányainkat és az asszonyainkat?"
Kecmec
2023. december 28. 05:40
Csak mondom Schäuble nem volt zsidó , hanem egy fokozattal rosszabb sváb volt.....a többi stimmel
alexandrosz-2
2023. december 27. 18:17 Szerkesztve
Szar gyarmatosito zsidó mocsok volt, nem német, ami sosem szállt szembe a migránsáradattal, a szelsőbaloldali, zsidó kommunista woke őrülettel, ellenben bőszen nácizott. A pokolban jól el lesz a többi komcsi mocsokkal.
megvadult-2
2023. december 27. 17:16
A gyarmatosító hol és mióta barát ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!