Kényszerhelyzetben Berlin: így változhat a német migrációs politika

2023. november 10. 20:04

A német választók egyre jobban éreztetik: elegük van a tömeges migrációból. Ha Scholz és kormánya nem reagál az emberek aggodalmaira, egyre többen fordulhatnak az AfD felé. Nehéz dilemma előtt állnak a szociáldemokraták és koalíciós szövetségeseik.

2023. november 10. 20:04
Conclusion of the Bundeswehr Conference

A felmérések szerint ma már az AfD a második legnépszerűbb párt Németországban és a kormánykoalíció pártjai egy új választáson a szavazatok mindössze harmadát kapnák meg – írja Katja Hoyer történész a Spectator hasábjain. 

Mivel egyre erősebbek Németországban a bevándorlással kapcsolatos aggodalmak, a Scholz-kormány fontolgatja, hogy elfogadjon egy olyan tervezetet, 

amely a brit Ruanda-tervhez hasonlóan az EU-n kívüli országokba helyezné át a menekültkérelmek elbírálását. 

„Ha ez sikerül, akkor a bevándorlási politikában olyan jelentős változás következhet be, amely az egész unióra kihatással lesz. Ha kudarcot vall, vagy úgy tűnik, hogy eleve elutasítják, az tovább erősíti az AfD-t, amely azt állíthatja majd, hogy a nagy pártok ígérete, miszerint foglalkozni fognak a választók aggodalmaival, nem más, mint üres locsogás” – írja Hoyer. 

Elégedetlen szavazók

A történész szerint egyre többen vannak, akik dühösek a német kormányok bevándorlási politikája miatt. Hoyer beszámol arról, hogy van olyan ismerőse, aki azért költözött el Berlinből, mert egy konténer-falut telepítettek a kertje mellé, amely tele volt migránsokkal. 

Az ilyen esetek egyre több embert tolnak el politikailag az AfD irányába. 

A legutóbbi választásokon Hessen és Bajorország tartományokban, ahol a német választók egynegyede él, az AfD új támogatókat tudott elvinni a többi párttól – számol be Hoyer. 

Nincs közös nevező

Nemrég sor került egy találkozóra Olaf Scholz kancellár és Németország tartományi vezetői között, amely során főszerepet kapott a bevándorlás kérdése. A történész leírása szerint a résztvevők szinte semmiben nem értettek egyet, és mindössze egy migrációs bizottság létrehozása mellett döntöttek. 

„Ez nem valószínű, hogy meggyőzi a szavazókat, miszerint a jövőben nem fog olyan előfordulni, hogy nem használhatják a gyerekek a tornatermet, mert éppen menedékkérőket szállásolnak el benne" – írja Hoyer. 

Csak idén 175 ezer ember nyújtott be menedékkérelmet Németországban, amely 80%-os emelkedés a tavalyi évhez képest. 

A szerző szerint a bevándorlás kérdése jó támadási felületet nyújt a kereszténydemokratáknak. Hendrik Wüst, a CDU egyik potenciális kancellárjelöltje Észak-Afrikában építene menekültközpontokat, ahol el lehetne bírálni a kérelmeket. Azokat, akik már megérkeztek az EU-ba, vissza lehetne küldeni ezekbe a központokba. Scholz belegyezett a javaslat megvitatásába. 

Azonban Hoyer szerint a szociáldemokraták szinte biztosan nem fogják elfogadni ezt az ötletet. De még ha át is menne, a szerző szerint nagy esély van rá, hogy a bíróságok megállítanák.

„Wüstnek azonban nincs sok vesztenivalója. Legjobb esetben egy olyan ötletet javasolt, amely meggyőzheti a választókat arról, hogy a bevándorlás kérdését komolyan veszik” – írja a Spectator szerzője. 

Hatás az EU-ra 

Ha Németország megváltoztatja a bevándorlással kapcsolatos politikáját, az nagy hatással lenne az Európai Unióra. 

„Több politikus máris egy uniós szintű rendszer létrehozását szorgalmazza, amely 

megakadályozná, hogy az egyes államok saját intézkedéseket hozzanak” 

írja Hoyer. 

Mint rámutat: sok ország már egyedül lépett. „Olaszország nemrég kötött megállapodást Albániával, hogy két központot építenek a migránsok számára. Ausztria migrációs és biztonsági megállapodást írt alá az Egyesült Királysággal egy ruandai típusú terv elfogadásáról."

Hoyer szerint akár elfogadják az új tervezetet, akár nem: Németországban egyre üresebben cseng Angela Merkel „Meg tudjuk csinálni!” mantrája, amelyet a 2015-ös menekültválság idején hangoztatott. 

Nyitókép: dpa Picture-Alliance via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. november 11. 05:15
🥰🥰🥰🥰🥰😂🥰🥰🥰🥰🥰 JÖN A TÉLAPÓ: https://m.youtube.com/watch?si=_C3_JKPep-poC8ns&v=AgAHZ2KVk14&feature=youtu.be
mondeos
2023. november 10. 23:18
Ha a politikusok rossz döntést hoznak, az hiba. Ha a politikusok visszacsinálhatatlan hibát követnek el, az bűn.
mondeos
2023. november 10. 23:15
Németország "elmútnyócéve" elrettentő példaként fog bevonulni a történelem lapjaira.
julius68-2
2023. november 10. 22:19
2023.11.02. Sem Olaf Scholz német szövetségi kancellár, sem Nancy Faeser belügyminiszter nem tudta teljesíteni a kitűzött célt afrikai útjukon. Az illegális migránsok tömege alatt roskadozó Németország vezetői nem tudták elérni, hogy a bevándorlókat vegyék vissza a származási országok. Olaf Scholz Nigériába, Faeser pedig egészen Marokkóig utazott azért, hogy a tárgyalópartnereik kikosarazzák őket. Szabadulnának tőlük de már késő, már dolgozik a csőcselék a helyi Gázán !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!