Mutatjuk a helyeket, ahol tönkreverte a PiS Tuskékat

2023. október 15. 22:48

Az exit poll szerint Lengyelország nagyon hasonlóan szavazott, mint négy éve.

2023. október 15. 22:48
KACZYNSKI, Jaroslaw

Kövesse velünk a választás eredményeit, kattintson Facebook- vagy YouTube videónkra! 

21 óra óta az Ipsos intézet exit polljából dolgozik a lengyel és az európai nyilvánosság. Amíg a választási bizottság el nem kezdi csepegtetni az eredményeket, semmilyen más kiindulási pontunk nincs a pártok támogatottságát és mandátumszámait illetően. Az Ipsos exit pollja ugyanakkor tartalmaz területi adatokat is – most ezekre vetünk egy pillantást.

A KO kicsit, a PiS nagyot szokott nyerni

A vajdaságokra lebontott eredménytérkép az Ipsos felmérése szerint szinte teljesen fedésben van a négy évvel ezelőttivel: ugyanazokat a vajdaságokat nyerte meg a PiS és a KO, mint 2019-ben.

Egy kivétel van csak, Alsó-Szilézia vajdaság – ez a korábban PiS-es vajdaság fordult a KO javára, így most már a teljes sziléziai térség a KO-é.

Tendencia, hogy Kelet-Lengyelországban a PiS nagyobb arányban nyerte meg a vajdaságokat, mint a KO, amely sehol nem szerzett abszolút többséget. A legnagyobb PiS-győzelmek Kárpátalja, Szentkereszt és Lublin vajdaságokban, Lengyelország délkeleti részén születtek 52,7, 51,7 és 50,5 százalékkal, itt a KO 20 százalékot vagy még annál is kevesebbet kapott, s jellemzően a jobboldali Konföderáció is megelőzte ott az Új Baloldalt.

A KO legnagyobb győzelmeit az északnyugat-lengyelországi tengerparton alatta. Nyugat-Pomeránia vajdaságban 43,1 százalékot szerzett a KO, a PiS 29,9 százalékot; a szomszédos Pomerániában pedig 42,6 százalékot, 24,6 százalékos PiS-eredmény mellett – legalábbis az exit poll adatai szerint.

Így szavaztak a nagyvárosok környékén

A Varsót is magában foglaló Mazóviát szűken nyerte a 35,1 százalékot szerző PiS, sarkában pedig 34,2 százalékkal liheg a KO. Lengyelország második legfontosabb nagyvárosa, Krakkó vajdaságában, azaz Kis-Lengyelországban 41 százalékkal a PiS nyert, a KO 25,3 százalékot szerzett.

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Turán
2023. október 16. 18:33
Ki a faszt érdekel?
stefan74
2023. október 16. 09:51
Kati! Basszam meg a szipús fejed. Itt Ti meg az elvbarátaid károsítanak meg mindenkit, amikor szétbasszátok a gázvezetéket, betiltjátok a belsőégésű motorokat, amikor afrikai gorillákat importáltok, amikor műhúst akartok zabáltatni, amikor betiltjátok a gáztűzhelyet..... Amikor az amerikai ratyikat szopjátok.....
Mich99
2023. október 16. 09:40
"Nyugtával dicsérd a napot!"
Mich99
2023. október 16. 09:36
"ugyanazokat a vajdaságokat nyerte meg a PiS és a KO, mint 2019-ben'... azaz könnyen lehet, hogy a mandátumok tekintetében újabb abszolút többség a PiS-nek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!