A „szélsőjobboldali zene” ellen küzd a német rendőrség

2023. október 26. 14:14

Az akció központja Alsó-Szászország volt, de Hamburg, Berlin, Türingia, Rajna-vidék-Pfalz és Baden-Württemberg tartományban is tartottak házkutatásokat.

2023. október 26. 14:14
null

A „uszító, szélsőjobboldali” zene gyártása és terjesztése elleni küzdelem részeként a német rendőrség számos házkutatást végrehajtott csütörtökön országszerte több tartományban – jelentette be az észak-németországi Celle város ügyészsége.

Az akció központja Alsó-Szászország volt, de Hamburg, Berlin, Türingia, Rajna-vidék-Pfalz és Baden-Württemberg tartományban is tartottak házkutatásokat. Ezenkívül egy létesítményt a spanyolországi Mallorcán is átvizsgáltak. A hatóságok azt nem közölték, hogy pontosan milyen épületeket kutattak át, részleteket a műveletek lezárulta után hoznak majd nyilvánosságra. Az oldenburgi központi bűnügyi hatóság több hónapja kiterjedt nyomozást folytat egy olyan formálódó, országszerte aktív bűnszervezet ügyében, amelynek tagjai „a büntetőjog hatálya alá eső, uszító és szélsőjobboldali zenét állítanak elő, illetve terjesztenek Németországon belül és részben külföldön is”.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) szerint a zene és a zenei rendezvények fontos szerepet játszanak a szélsőjobboldali körökben. „Az ebbe a közegbe tartozó fiatalok körében a szélsőjobboldali koncertek látogatása identitásképző, közösségerősítő hatású.

A dalszövegeken keresztül terjesztik és rögzítik a szélsőjobboldali nézeteket és ellenségképeket”

– olvasható a BfV honlapján. A hatóság tájékoztatásából kiderül az is, hogy a szélsőjobboldali zenei szcéna a koronavírus-járvány idején, 2020-ban és 2021-ben még aktívabbá vált. Az alkotmányvédelmi hivatal adatai szerint 2022-ben országszerte 260 szélsőjobboldali zenei rendezvényt tartottak, ahol számos új felvétel jutott el a közönséghez.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. október 27. 08:01
Egy szélsőbalos diktatúra, amely demokráciának hazudja magát. 80 éves embert vittek el bevándorlás kritikus Facebook posztja miatt..
gacsat
2023. október 26. 21:05
A zene ellen harcolnak. Ez már a vég. Kampec.
nempolitizalok-0
2023. október 26. 18:53
Van egy Lendvai-szerű főlibsi cenzor aki figyeli, melyik zene reakciós és ha valaki rosszul ragozik, már fent is van az üldözendők listáján. Persze lehet jelenteni is, a németeknél erre feljelentő pontok vannak.
Ízisz
2023. október 26. 18:44
Z. Észak-koreban Kim Dzsongun irigykedve figyeli a németeket... Is... 💯💤
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!