„Ijesztő” az AfD győzelme egy német zsidó vezető szerint

2023. június 26. 14:18

A német nyilvánosságban egyre többen szólalnak fel az AfD egy türingiai járási választási győzelme miatt.

2023. június 26. 14:18
null

Vasárnap tartották a keletnémet Türingia Sonneberg járásában a helyi választást, amit az AfD jelöltje, Robert Sesselmann nyert meg (nyitóképünkön). A német rendszerkritikus párt első alkalommal győzött ilyen megmérettetésen – a történtekről itt írtunk részletesebben.

Az eddig politikai karanténban tartott AfD első áttörését egyre többen kommentálják Németországban – áll az MDR összefoglalójában.

Türingia szocdem belügyminisztere, Georg Maier a választás kapcsán arról beszélt: „Ez vészjelzés minden demokratikus erő számára”, és „a demokráciát együtt meg kell védeni”.

A türingiai zsidó közösség vezetője, Reinhard Schramm kijelentette:

az eredményt „ijesztőnek” találja. „Hova fog ez vezetni?” – tette fel a kérdést arra utalva, hogy a nemzetiszocializmust és bűneit is relativizálják ezzel szerinte. A zsidó vezető úgy látja, az AfD „nem normális demokratikus párt”. Schramm fél attól, „ami bekövetkezhet”, ezért felszólítja a demokratikus pártokat és más szervezeteket, hogy a demokrácia erősítését hirdessék.

Ann-Sophie Bohm, a német Zöldek türingiai társelnöke arról beszélt: szerinte a sonnebergi választók egy olyan pártnak adták a pozíciót, ami „a társadalom megosztására törekszik politikailag”. Zöld kollégája, Max Reschke tovább ment: szerinte

Bodo Ramelow, Türingia balpárti (Die Linke) miniszterelnöke – aki egyébként pártjához képest józan és mérsékelt álláspontjairól ismert – is megszólalt a választás kapcsán. Ramelow úgy látja: az AfD jelöltje olyan ügyekkel kampányolt, amiknek semmi köze az önkormányzati, helyi politikához; ugyanakkor szerinte a választók így is „üzenetet adtak át” voksaikkal. A türingiai vezető hangsúlyozta, hogy a sonnebergi választás demokratikus volt, és a pártokat a keletnémetek felé történő valódi nyitásra szólította fel.

Kommentálta a történteket Björn Höcke, az AfD elhíresült türingiai vezetője is. Az amúgy is jobbos AfD jobbszélén álló politikus szerint

ezzel és a következő választásokkal. Az AfD egyébként Türingiában az első helyen áll a pártok népszerűségi versenyében – amit a sonnebergi győzelem is megerősített.

 

Nyitóképen: Robert Sesselmann, az AfD sonnebergi győztes jelöltje (fotó: FERDINAND MERZBACH / NEWS5 / AFP)

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
béka
2023. október 27. 15:09
A Németországi zsidóknak az arabok sem a józanul gondolkodó németek sem tetszenek nem kellene csomagolni ha már ennyire rosszul érzik ott magukat?! Nem lehet minden országot a saját kényük-kedvük szerint manipulálni.
Hazafi Teddymackó
2023. július 05. 20:57
Ezek a Merkel ölebei, szalonzsidók stramm links irányból. Propaganda, árulás a saját véreik ellen, hisz az AfD-s zsidók nem lehetnek nácik, ugyebár?
nempolitizálok
2023. június 26. 16:24
Libsi mennyország: Németországban elítéltek egy orosz nőt, Szvetlana Kuzminát, amiért az Azovot terroristának és nacionalistának nevezte. Amint az orosz nő a REN TV- nek elmondta , a stuttgarti bíróság 3000 eurót vagy 60 nap börtönt szabott ki neki az ukránok megsértése miatt. A nő ezt az ítéletet próbálja megtámadni. Kádáréknál ehhez egy orosz zászlót kellett minimum leszakítani. De pénzbüntetés nem járt érte és sitt csak felfüggesztett. Nem semmi micsoda liberáldiktatúra lehet szerencsétlen németeknél.
fatman
2023. június 26. 16:04
ja, az egyetlen párt a németeknél, ami fékezné az antiszemita muszlimok beáramlását... műbalhé... a választások előtt a német titkosszolgálatok meg kiadott egy jelentést, miszerint Németország biztonságára a legnagyobb veszélyt az Afd jelenti... hát, ettől sem szartak be a választók... sőt, be akarják tiltani... ez aztán kurvára demokratikus...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!