Woke Disney – egymilliárd dollárt veszített a cég az utolsó nyolc filmjén

2023. június 27. 22:00

Úgy tűnik, a nézők nem vevők az újhullámos irányzatokra.

2023. június 27. 22:00
null

A Dailywire egy ismert filmes elemző becslését idézte nemrég, mely szerint szerint az elmúlt 12 hónapban a Disney, „amely a nagyközönség nagy részével ellentétes álláspontra helyezkedett”, közel 900 millió dollárt veszített az utolsó nyolc filmjén.

A YouTube pénzügyi elemzője, Valliant Renegade a Lightyear, a Thor: Szerelem és mennydörgés, a Furcsa világ, a Fekete Párduc: Wakanda Forever, A Hangya és a Darázs: Quantumania, A Galaxis őrzői 3, A kis hableány és az Elemi bevételeit és marketingköltségeiket vetette össze. Az utóbbi két filmet egyébként még mindig játsszák a mozikban – tette hozzá a lap.

A költségvetések felhasználásával, valamint a gyártási túllépésekkel és újraforgatásokkal kapcsolatos költségek elhagyásával az elemző megállapította, hogy a nyolc film gyártási költségvetése 1,735 milliárd dollárt tett ki, míg a globális terjesztés és a reklámok további 1 milliárd dollárt tettek ki. Így a teljes költséget 2,77  milliárd dollárra becsülte, elismerve, hogy valószínűleg

Renegade rámutatott, hogy a Disney a jegybevétel 55%-át a belföldi jegybevételből, 43%-át a nemzetközi jegybevételből, 25%-át pedig a Kínában bemutatott filmekből kapja. Ezután azzal folytatta, hogy a bevételi összegek  félrevezetőek lehetnek, mivel nem veszik figyelembe a stúdió és a forgalmazó által a film gyártására és forgalmazására fordított kiadásokat.

Nemcsak a kasszáknál veszítettek

Az elemző arról is beszélt, hogy „a Disney, amely éveken át licencelte a nagy tartalmait, például a teljes MCU-t, olyan helyekre, mint a Netflix, – ezek több milliárd dollár értékű, harmadik féllel kötött szerződések voltak – , mára megszüntette ezeket".

„Tehát nem csak azt kell figyelembe vennünk, hogy

– folytatta.

„Látják, ennyi pénzt tudtak volna keresni, ha valóban fogták volna ezeket a filmeket, és licencelték volna őket a Netflixnek, vagy az Amazon Prime-nak, vagy akár hasonlóan ahhoz, amit az Universal tett egy osztott, fizetős ablakkal. Ha a Disney csak a Universal-féle megállapodást kötötte volna ezzel a két nagy streaming-szolgáltatóval, akkor sokkal több pénz lenne a zsebében, de úgy döntöttek, hogy az egészet itthon tartják, hogy támogassák a Disney+-t” – magyarázta Valliant Renegade.

Az erről készült összeállítást alább tekinthetik meg:

Nyitókép illusztráció. Fotó: Shutterstock

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2023. augusztus 15. 19:17
Kevés, még mindig győzik pénzzel. De jó az irány, húzzatok bele gyerekek!
mrck3000
2023. június 29. 08:51
A Disneynél (és más nagy cégeknél) nincs olyan, hogy veszteséges film. Olyan van, ami nem hozza vissza a költségeit 1-2 hónapon belül.
Jacques Foche
2023. június 28. 22:54
Volt Disney.
Kybon
2023. június 28. 12:30
Hát istenem, Mickey Mouse rájött, hogy már a férfidákót szereti. Megesik manapság. (Bár lehet, hogy inkább igazi emberekkel...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!