Spiegel: Magyarország a kínai befektetések egyik európai célországa

2023. május 10. 09:15

A debreceni akkugyárról cikkezik Németország legolvasottabb lapja.

2023. május 10. 09:15
null

2013 óta a legalacsonyabb szintre estek a kínai beruházások Európában – ezzel a címmel közölt cikket a Spiegel. Ezek főként az autóiparban és a fogyasztási cikkek ágazatában koncentrálódnak, derült ki a Kínára szakosodott Merics Intézet Berlinben közzétett tanulmányából.

A kínai befektetések 88 százaléka négy európai országba tömörül: Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Magyarország.

A Spiegel cikkéből kiderül, a kínai befektetések Európában 2022-ben összesen 7,9 milliárd eurót tettek ki. Ez megfelel a 2013-as szintnek, és 22 százalékos csökkenést jelent 2021-hez képest. A nagyszabású projektek egyik fókuszában az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok állnak.

Magyarország egy hatalmas akkumulátorgyár építési projektje miatt áll a rangsor élén

– a kínai CATL csoport összesen több mint 7 milliárd eurót akar befektetni az üzembe, írja a Spiegel.

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: MARTIN SCHUTT / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2023. május 10. 17:33
A k infon olvasom, hogy németben szélerőmű parkot bontanak le, hogy külszini szénbányát nyithassanak. Az akksi gyárakat pedig azok kritizálják a legjobban, akik a fő támogatói a degenerált brüsszeli zöldpolitikának.
Daily
2023. május 10. 13:47
A szoc. Scholz még a kikötőiket is eladja a kínaiaknak. " BERLIN, Oct 26 (Reuters) - The German cabinet allowed China's Cosco to buy a stake in a terminal in the country's largest port on Wednesday in a decision pushed through by Chancellor Olaf Scholz that triggered unprecedented protest within the governing coalition. With the support of Scholz's Social Democrat-led ministries, the cabinet approved a 24.9% stake investment by Cosco in one of logistics firm HHLA's (HHFGn.DE) three terminals in the Hamburg port. "
letsgobrandon
2023. május 10. 13:44
Zöld gyárat épít Debrecenben a világ vezető lítiumcella-gyártó cége Az Eve Power debreceni beruházás bejelentő sajtótájékoztatóját tartották kedden déltől. Az eseményen Alexander Holden, az Eve Power senior alelnöke elmondta, angolként keveset tudott korábban Debrecenről, ám nagy örömöt jelent számukra az, hogy beruházásukat egy ilyen izgalmas városba hozhatják el. Nyilvánvaló számomra, hogy a BMW miért itt hoz létre üzemet: az oktatás, a helyi emberek, az erőforrások is a város mellett szólnak, valamint azok a lehetőségek, amelyeket itt nyújtanak egy vállalat számára – húzta alá az alelnök. Hozzátette: a BMW megjelenése a városban okot adott az Eve Powernek is arra, hogy ide települjenek, s mivel termékeiket nem kell majd messze szállítaniuk, a BMW ezáltal is egy nagy lépést tesz a zöld megoldások felé. https://www.dehir.hu/debrecen/szijjarto-peter-a-debrecenieknek-nincs-oka-a-felelemre-az-uj-akkumulatoruzemek-miatt/2023/05/09/
letsgobrandon
2023. május 10. 12:57
Németország, Nagy-Britannia, Franciaország ... ott miért nem vergődik az LMP?.. meg a nyomorék kamuzöldek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!