Lerántotta a leplet a New York Times: számos szankciópárti országba is megnőtt az orosz import

2022. november 01. 07:03

Németország, Belgium, és Hollandia is drámaian megnövelte az Oroszországból származó havi átlagos importmennyiségét az invázió kezdete óta.

2022. november 01. 07:03
null

A New York Times közölte az Observatory of Economic Complexity által összeállított kereskedelmi adatokat, amelyhez hozzáteszik, hogy az eredmények inkább visszamenőlegesek, mivel az online adatplatform késleltetve tette közzé a számokat.

Az adatok alapján India és Törökország hatalmas ugrást mutat, előbbi országba az ukrajnai invázió kezdete óta 430 százalékkal ugrott meg az orosz import, utóbbinál ugyanez a szám 213 százalék. A lista harmadik helyén Brazília áll, amelynek Oroszországból származó importja 166%-kal ugrott meg. Oroszország Kínába irányuló exportja 98%-kal nőtt, míg Szaúd-Arábia orosz áruk behozatala 45%-kal emelkedett.

Érdekesség a szankciópárti országoknál

Az Oroszországból származó áruk és termékek vásárlását aktívan növelő nemzetek közül néhányan aktív szerepet vállaltak az ország szankciókkal történő sújtásában.  Így a Spanyolország által importált orosz áruk behozatala 112%-kal, míg a Belgiumba irányuló orosz export 130%-kal ugrott meg.

Hollandia 74%-kal növelte az Oroszországból származó importját. Japán orosz áruk és termékek vásárlása 40%-kal nőtt, míg Németország és Norvégia 38%-kal, illetve 21%-kal növelte importját a szankciókkal sújtott országból.

Az adatsor rámutat arra is: Oroszország teljes kereskedelmi forgalma Hollandiával 33%-kal, Japánnal 13%-kal nőtt, míg a Belgiummal folytatott kereskedelem összességében 84%-kal ugrott meg.

A legnagyobb mértékben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia exportja csökkent Oroszországba, 84%-kal, illetve 71%-kal. Svédország 61%-kal csökkentette az Oroszországba irányuló kivitelét.

A teljes kimutatás ide kattintva tekintheti meg.

Nyitókép: Sergei Bobylyov / SPUTNIK / AFP

Összesen 275 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2022. november 02. 18:44
Recesszió van - EURÓPÁBAN. Ázsiában pl. baromira nincs recesszió. Ahogy infláció sem nagyon. Mi az, hogy hogyan gyengül Európa? Milyen kérdés ez? Nyilvánvalóan minimum csökkenti a kontinens versenyképességét, hogy saját magát zárja el az orosz energiától, nyersanyagoktól - miközben a világ többi része meg továbbra is vígan megveszi ezeket.
critical man
2022. november 02. 02:29
Ezek szerint Oroszország növelte exportját brutálisan, még Európába is, ellenben kevesebbet importált. És meg vagyunk döbbenve, hogy nem az oroszok omlanak össze, hanem mi?
Ne szájalj
2022. november 01. 17:23
Na, ez az, igy kene nekunk is politizalnunk, nem allando konfrontalodassal. Eljenek a sunyi gorenyek!
Julius68
2022. november 01. 15:06
PÉNZ- ÉS TŐKEPIAC Rekordnyereséget ért el, és bőkezű osztalékot fizet a Gazprom Az orosz energiaipari óriás az első féléves csúcsprofitból közel 21 milliárd dollárnak megfelelő összeget oszt vissza a részvényeseknek, köztük az orosz államnak. 2022.08.30. Gratulálunk EU !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!