Megtámadott püspök és politikus, meggyalázott templomok és keresztek - keresztényellenesség Európában

2022. november 06. 15:15

Voltak, akiket konzervatív-keresztény véleményükért vontak felelősségre, illetve támadtak meg, máshol folytatódtak a vandál támadások. Az elmúlt hónapok sem teltek nyugodtan Európában, csak a fősodratú sajtó nem sietett bemutatni a keresztényellenes eseményeket.

2022. november 06. 15:15
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Számos keresztényellenes gyűlölet-bűncselekmény történt a nyár folyamán és az elmúlt hónapokban szerte Európában. A hasonló eseményeket monitorozó Observatory On Intolerance And Discrimination Against Christians In Europe (OIDAC Europe) nevű szervezet összegző jelentése szerint továbbra is gyakoriak a keresztény templomokat érő betörések és lopások, valamint a diszkriminatív bánásmód, ahogy azoknak is szembe kell nézniük a támadásokkal, akik konzervatív-keresztény álláspontjukat fejtik ki a nyilvánosság előtt. A bécsi székhelyű szervezet jelentéséből szemezgettünk. 

Megtámadták, mert kiállt konzervatív nézete mellett 

Sajnos nem telt eseménytelenül a nyár a hasonló jelentésekben ritkán szereplő északi szomszédunknál sem. Júliusban Jozef Haľko püspököt érte inzultus azt követően, hogy a főpásztor a szlovák közszolgálati televízióban fejtette ki az egyház LMBTQ-val kapcsolatos tanítását. A támadók válogatott szitkokkal illeték a püspököt, vízzel lelocsolták és fenyegették, otthonára szivárványos zászlót aggattak. A szlovák sajtóban megjelent egyes feltételezések szerint a csoportot az dühítette fel, hogy Haľko püspök nem állt le velük vitatkozni az utcán, míg szemtanúk azt állítják, az illuminált állapotú fiatalok nem beszélgetés céljából közeledtek hozzá, hanem egyértelműen megtámadták a főpásztort. 

Szentmisét zavartak meg 

Spanyolországban augusztusban történt a legnagyobb incidens, amikor a murciai rendőröknek kellett megvédeniük egy katolikus templomot és közösségét. A San Bartolomé templomot szentmise közben támadták meg, az észt származású huszonéves elkövetők fenyegetően léptek fel a jelenlévőkkel szemben és trágár kifejezéseket kiabáltak a szent cselekmény közben. A plébános és a hívek egy csoportja igyekezett feltartóztatni az elkövetőket annak érdekében, hogy ne jussanak közel a tabernákulumhoz (oltárszekrényhez, melyben a katolikus tanítás szerint Jézus Krisztus testévé változtatott szent ostyát őrzik). 

Sorra bontanak templomokat szerte Nyugaton

A helyi közösség tiltakozása ellenére megkezdték Philadelphiában annak a 19. századi templomnak a bontását, amelyet lengyel bevándorlók adományaiból építettek. Az eset nem egyedi sem az Egyesült Államokban, sem pedig a nyugati világban. Templombezárások, -átalakítások és -bontások szegélyezik a tanítástól távol kerülő keresztény közösségek útját. Körképünk!

 

A spanyolországi Keresztény Ügyvédek nevű szervezet elnöke, Polonia Castellanos szerint az eset során

Hozzátette: „ezek a keresztények elleni erőszakos támadások, és a jogállamiság minden erőforrását fel kell használnunk annak biztosítására, hogy ne maradjanak büntetlenül és ne ismétlődhessenek meg”. 

A rendőrség előállította az elkövetőket, a plébános és a szemtanúk vallomásainak rögzítése után pedig átadták őket a területileg illetékes bírói hivatalnak. 

Sátánista vandálok akcióban

A Nyugat-belgiumi Buissenal templomába augusztus közepén jutottak be erőszakos módon. A vandálok betörték az értékes ólomüveg-ablakokat, majd az oltárra gyertyákból az „Evil”, azaz „gonosz” feliratot írták fel (lásd kiemelt képünket). Később a helyi temetőben rongáltak meg két keresztény sírhelyet. Az esetre azt követően került sor, hogy a közeli Oeudeghien és Montrœul-au-Bois temetőit is megrongálták. 

A település polgármestere szégyenteljesnek nevezte az esetet és bejelentette, hogy

ismeretlen tettesek ellen feljelentést tettek.

Rámutatott, hogy az elkövetők felkutatása nehéz lesz, egyben ígéretet tett arra, hogy megerősített védelemmel látják el a templomokat, amelyek környezetében a rendőrség is gyakrabban járőrözik ezután. 

Véleményed lehet, de nem mondhatod el

A brit szigetek gyakran szerepelnek az ODIAC Europe jelentéseiben. Ezúttal egy életpárti véleményét kinyilvánító skót politikus, John Mason esetére mutattak rá, aki nyilvánosan foglalt állást az élet védelmének jelentősége mellett és támogatásáról biztosította azokat, akik az abortuszklinikák előtt imádkoznak a magzatokért és a válságban lévő édesanyákért. Kiállását követően saját pártja vezetőitől kapott írásbeli figyelmeztetést, akik azzal vádolták, hogy „szorongást” okozott az abortuszon gondolkodó nőknek. 

Mason felzúdulást kiváltó üzenetét a Twitteren tette közzé, ahol arról írt, hogy az életvédő aktivizmus leginkább imavirrasztásokat jelent, amelyeket „gyengéd jeleknek” nevezett, majd hozzáfűzte: „Nem látok semmi gyűlölködőt vagy zaklatót ezekben”.

Mason kifejtette: sok olyan nővel beszélt, akik megbánták, hogy az abortuszt választották, ezért fontosnak tartja, hogy a dilemmázó anyukák számára alternatívát is kínáljanak. 

Pártja, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt – amely alapvetően támogatólag lép fel az abortusz mellett – azonban megfeddte kiállásáért. A párt felső köreihez tartozó Stuart McMillan és Gordon MacDonald elismerte ugyan a képviselő véleménynyilvánításhoz fűződő jogát, azt azonban kétségbe vonták, hogy joga volna másokra „ráerőltetni” saját meggyőződését. A fentiekkel kapcsolatban nem világos, hogy ha valakinek joga van a véleményéhez, annak kimondása miért jelenti a skót párt vezetői szerint mindjárt a „ráerőltetést”. 

A fenti ellentmondásra válaszlevelében a keresztény politikus is rámutatott. Vezetőinek küldött üzenetében kifejtette; „Önök azt mondják, hogy »jogom van a szólásszabadsághoz és a véleménynyilvánításhoz« az abortusz kapcsán, de később arról írnak, hogy »nézeteim szóbeli megfogalmazása nagy szorongást és traumát okozott«.

Hangsúlyozta: a tudományos érvek legalább annyira az abortusz ellen szólnak, mint hitbéli meggyőződése. 

 

Sátánista támadások, rendszeres rongálás: nő a keresztényellenesség Ausztriában

Meglepő mértékben nőtt a keresztényellenes cselekmények száma az elmúlt időszakban Ausztriában. Míg a szomszédos országban eddig jellemzően elszigetelt és ritkaságszámba menő eseteket dokumentáltak (ennek az állapotnak a jelenlegi hazai helyzet felel meg), a közelmúltban az osztrák templomok ellen elkövetett atrocitás-hullám volt tapasztalható.

Kiemelt képünkön: a belgiumi Buissenal templomának oltárát sátánista vandálok szentségtelenítették meg. Fotó: Sudinfo.be


 

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2022. november 06. 17:46
Neomarxizmus, sorosizmus: a petők, donáthok, aprók, rajkok, rényik, hellerek, lendvaik és más rákosista családok új generációjámak emberellenes vallása.
JMoflicheque
2022. november 06. 16:27
A pápa azért lett odarakva, hogy hallgasson.....
pepita
2022. november 06. 15:43
"Megtámadott püspökök.............templomok........." és a pápa hallgat!
LancelotDuLac
2022. november 06. 15:36
Ez is lenyúlta Putyin sátánista dumáját - semmi ötletük nincs ezeknek a patkányoknak! xDDDDDDDDDDDD Nem mellesleg az Isten háza az Ördög háza is, mivel Isten teremtette! Márpedig amit Isten teremt az elvileg csak jó lehet! xDDDD Vagy ha nem - akkor az Isten egyenlő a sátánnal, különben nem teremtette volna meg a sátánt - vagyis gonosz az Isten! A hit gyakorlásához pedig nincs szükség sem papra, sem pedig templomra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!