Elemzők: 2000 milliárd euróra is nőhetnek az energiaszámlák Európában

2022. szeptember 07. 08:43

Az árplafonok sokat segíthetnek a háztartásoknak, ám így is szélsőséges mértékű számlákra kell felkészülniük az európai családoknak, hívja fel a figyelmet az intézet friss elemzésében.

2022. szeptember 07. 08:43
null

A Goldman Sachs elemzése azzal számol, hogy az európai energiaszámlák átmenetileg akár 2000 milliárd euróra is növekedhetnek. A Fortune által idézett elemzés rámutat, hogy ez az a szám bőven eléri a GDP 10 százalékát is. Az elemzők hozzáteszik, hogy ezt a hatósági árak csökkenthetik ugyan, de még azokkal együtt is brutális nagyságrendű összeget emésztenek fel majd az energiaköltségek. Ezzel együtt „nagyon pozitív fejleményként” írták le az árplafonokat, amelyek segíthetnek csökkenteni az energiastressz mértékét a kontinensen, nem csupán 2022-ben, hanem 2023-ban is. 

Becslésük szerint az árplafonok révén az európai háztartások évente mintegy 650 milliárd eurót takarítanak meg az energiaszámlákon. 

Figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a jelenség recessziót fog okozni, hiszen annak hatására a háztartásoknak vissza kell majd fogniuk a fogyasztásukat, később pedig várhatóan elkezdik felélni megtakarításaikat annak érdekében, hogy számláikat fizetni tudják.

Emlékezetes: egyes európai országokban már milliós nagyságrendben csatlakoztak háztartások a számlák fizetésének bojkottját hirdető mozgalmakhoz.

A Goldman Sachs elemzői megjegyzik, az egyes országokat eltérő mértékben sújthatja az energiaárak emelkedésének gazdasági-társadalmi hatása attól függően, hogy mennyire vannak kitéve az orosz gáznak illetve hogy mekkora a lakosság elkölthető jövedelme: egy átlagos európai háztartásnál eddig havi 160 euró ment el a rezsiköltségekre, ez az összeg most 500 euró lesz. 

Nyitókép: Daniel Roland/AFP

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monostor
2022. szeptember 07. 12:40
Senki sem szabadna ekkora gazszamlakat es villanyszámlákat kifizessen, de amennyire en ismerem a nyugati embereket, kifizetik, es meg elégedettek is lesznek, hogy hozzájárultak Ukrajna megmentéséhez.
Orange79
2022. szeptember 07. 10:10
Az europai emberek ezt nem kertek, erre nem adtak felhatalmazast a vezetoiknek. Ez az egesz ugyanolyan mestersegesen eloidezett valsag mint a covid volt. Ott van az olcso orosz olaj es gaz de onkent lemondanak rola a hulye szankcioikkal es nyivakolnak, hogy veszhelyzet van. El kell zavarni a picsaba az osszes USA-csicska szarkevero politikust es olyan emberek kezebe adni az iranyitast akik nem teljesen hulyek es nem a kontinens szetveresere torekednek.
FeketeFehér
2022. szeptember 07. 09:30
Na, pont itt az idő az AA++-os ingatlanfejlesztésre. Az orosz gáz vásárlása helyett.
llnnhegyi
2022. szeptember 07. 09:07
2014 UKRAJNA Katonai puccs, CIA ügynökök, USA NATO EU folyamatosan birizgálták Ukrajnát ára: 2000 milliárd euró. A kártevőket felsoroltam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!