Bazilikát robbantanának, püspököt állítanak pellengérre – nő a keresztényellenesség Spanyolországban

2022. július 24. 11:33

Nyílt felszólítás merényletre, templomrongálás és keresztény értékekért meghurcolt püspök – Spanyolországban is szűkül a keresztények mozgástere.

2022. július 24. 11:33
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Június 28-án egy egyelőre ismeretlen elkövető kísérelte meg felgyújtani a malagai katedrálist, tudósított a helyi sajtó. A támadó gyúlékony anyagot locsolt az épület ajtajára és meggyújtotta azt. Az esetet szemtanúk azonnal jelentették a hatóságoknak, majd ők maguk kezdték meg a lángok oltását, így a gyors cselekvésnek köszönhetően az okozott kár nem jelentős. A rendőrség a térfigyelő kamerák felvételei alapján keresi a tettest. 

Nem csak a fizikai térben éri azonban egyre több atrocitás a spanyol keresztényeket. Szólásszabadságuk visszavágásának újabb stációjaként értelmezhető az a politikai- és sajtóvihar, ami egy püspök szentbeszéde után kerekedett. Santiago Gómez Sierra még pünkösdvasárnap mondott prédikációjában emlékeztette hallgatóságát az élet és a család értékei tiszteletben tartásának fontosságára, valamint azt kérte, ezen értékeket figyelembe véve adják le szavazataikat az andalúziai tartományi választásokon. 

Az Observatory beszámolója szerint a püspök úgy fogalmazott, „erkölcsi elvek” mellett száll síkra, amelyeknek „a pártstratégiák felett kell állniuk, mivel ezek az értelem, a természetjog és az igazi humanizmus által megkövetelt kérdések”. Beszéde után a baloldali média és politikusok homofóbiával vádolták a huelvai püspököt, mondván, a főpásztor támadja a „baloldal által kivívott jogokat”. 

 

„A haladók fanatizmusával szemben”

A főpásztor ominózus beszédében idézte az andalúz püspökök nyilatkozatát, amelyben

A nyilatkozat kitért továbbá a család elismerésének előmozdítására és segítésére mint egy férfi és nő közötti stabil, az életre nyitott szövetség támogatására, valamint a szülők azon jogának védelmére, hogy gyermekeiket saját erkölcsi és vallási meggyőződésük szerint neveljék. Arra kérte a katolikusokat, hogy a keresztény értékeket valló jelöltekre szavazzanak, és idézte azt a nyilatkozatot, amely „minden ember méltóságának tiszteletben tartására, a vallásszabadságra, a lelki értékekre és a lelkiismereti szabadság gyakorlására” szólított fel. 

A baloldal természetesen azonnal védelmébe vette az abortusz és az azonos neműek „házasságának” intézményét, a sajtó egy része pedig politikai szerepvállalással vádolta meg Santiago Gómez Sierra püspököt. A huelvai egyházmegye papsága azonban védelmébe vette főpásztorát. Egyikük, Juan Manuel Góngora atya úgy fogalmazott, „az egyetlen dolog, amire a püspök felhívta a figyelmet, az

 

Fel kéne robbantani, lehetőleg vasárnap

A jelek szerint a spanyol baloldali sajtó csak akkor szólít fel önmérsékletre, amikor keresztények fogalmazzák meg hagyományos álláspontjukat, más esetekben jóval elnézőbb. Sőt, előfordul, hogy kifejezetten támadó szándékkal lép fel. 

Héctor de Miguel spanyol rádiós újságíró a közelmúltban azzal vétette észre magát, hogy a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilika és apátság felrobbantására hívott fel. Az emlékműkomplexum egyben a világ egyik legnagyobb keresztjének is otthont ad, számolt be az esetről a Catholic News Agency. 

„Az elesettek völgye egy ocsmányság” – vélekedett a műsorvezető, majd feltette a kérdést: 

Az újságíró ellen feljelentést tett a jobboldali VOX párt. A szervezet jogi ügyekért felelős helyettes titkára, Marta Castro felhívta a figyelmet, hogy politikai szándékaitól függetlenül Héctor de Miguel kijelentései „sok állampolgár vallási érzéseit támadják és sértik”. A feljelentés kiterjed a rádió műsorigazgatójára és a rádiót tulajdonló cég főigazgatójára is. Castro ezt azzal magyarázta, hogy a spanyol büntető törvénykönyv 28. cikkelyének értelmében a médiát irányító személyeknek felelősséget kell vállalniuk a tartalomért, ez esetben a műsorban elhangzott kirohanásért. 

A VOX emellett felhívta a figyelmet az erőszakos szándékra, amely az újságíró által használt szavak hátterében áll. Keresetükben kiemelték azt is, hogy az újságíró szerint az apátság felrobbantására éppen a vasárnap lenne a megfelelő időpont – az a nap, amikor sok hívő vesz részt a bazilikában bemutatott szentmisén. 

 

Kényes téma, de a nyilatkozat példátlan

A párt bejelentésével párhuzamosan a Keresztény Ügyvédek Spanyol Szövetsége is bejelentette, hogy jogi lépéseket kezdeményezett Héctor de Miguel ellen, nem csupán gyűlölet-bűncselekményre buzdítás és vallási érzelmek megsértése, hanem zaklatás miatt is. 

Az Elesettek Völgye annak ellenére sem vált ki ilyen erőszakos kijelentéseket, hogy politikai szempontból kényes témának minősül Spanyolországban. Az apátságot és bazilikát is magába foglaló komplexum építését ugyanis Francisco Franco tábornok rendelte el a polgárháború idején, igaz, mindkét fél elesettjei részére szánták. Végül a véres polgárháború körülbelül 30 ezer (egyes szakértők becslése szerint akár kétszer ennyi) áldozatát helyezték itt végső nyugalomra. Egészen 2019 őszéig maga Franco tábornok sírja is itt volt, az ügyvezető szocialista kormány ekkor határozott – a leszármazottak tiltakozása ellenére – a diktátor újratemetéséről. Az 1930-as évek második felében több ezer szerzetest, papot és hívőt öltek meg a polgárháborúban, sokakat közülük azóta szentként vagy boldogként tisztel a katolikus egyház. 

 

Hagyomány és hit nélküli Európát akar a baloldal – az Elesettek Völgye priorja a Mandinernek 

Szálka a baloldal szemében az Elesettek Völgyének keresztje és az alatta élő bencés közösség, mert Spanyolország, Európa és a nyugati civilizáció lényegét, keresztény gyökereit és történelmét szimbolizálja – mondja Santiago Cantera bencés prior, akit a spanyol baloldali kormány kultúrharcos akcióiról és a spanyol társadalom mély megosztottságáról kérdeztünk. Bővebben...

Szálka a baloldal szemében az Elesettek Völgyének keresztje és az alatta élő bencés közösség, mert Spanyolország, Európa és a nyugati civilizáció lényegét, keresztény gyökereit és történelmét szimbolizálja – mondja Santiago Cantera bencés prior, akit a spanyol baloldali kormány kultúrharcos akcióiról és a spanyol társadalom mély megosztottságáról kérdeztünk. 

Nyitókép: A madridi Elesettek Völgye – Fotó: Mandiner

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorostalanság
2022. július 25. 15:37
Volt szerencsém az Elesettek Völgye bazilikát meglátogatni, amikor még Franco sírja is ott volt. Hatalmas, borzongató és fenséges építmény. Franco sírján mindig friss virág. El kellene felejteni már a "diktátorozást", amit a komcsik aggattak Francora. Ugyanaz, mint nálunk Horthy lenácizása. Ne higgyetek a komcsi Wikipediának: Franco keresztény jobboldaliként a kommunisták ellen harcolt és pont...
amca
2022. július 24. 21:23
Pont ,mint 1932ben. És csodálkoztak ,hogy a Caudillo 1 kicsit odacsapott. Jöttek az állibsik,Hamingway vezetésével. Ja,harcolni ők sem a spanyol komcsik se akartak.
csak szólok
2022. július 24. 18:08
A történelemkönyvekben tanított hazugság szerint a polgárháborút a fasiszták robbantották ki Spanyolországban. Ha elmégy például Barcelona Szent Család templom múzeumába, kiderül, hogy a féleszű katalán kommenisták kezdték a Sagrada Familia felrobbantásával. Végül a komcsik megkapták a magukét. Most az esztelen kommenisták megint polgárháborút akarnak. Meglesz néhány év múlva, de ne számítsanak nyerésre.
fado
2022. július 24. 17:22
Utolsó Idők
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!