London dönti el, hogy kik léphetnek a szigetország területére

2022. június 28. 17:57

A brexitet megelőzően csaknem átláthatatlan volt a London számára a szigetországba irányuló migráció. Az elkövetkező években a brit Nemzetközösség országaiból érkező bevándorlás lesz a meghatározó.

2022. június 28. 17:57
null

A Brexitet követően az Egyesült Királyságban 2021. január 31-én megszűnt az EU állampolgárok szabad munkavállalásának a joga. Az ezután életbe lépett pont alapú bevándorlási rendszer – amely az uniós állampolgároknak semmilyen előnyt nem biztosít – jelentősen megváltoztatta a szigetországba irányuló legális migrációt. Az elkövetkező években minden bizonnyal a brit Nemzetközösség országaiból érkező bevándorlás lesz a meghatározó az Egyesült Királyságban. 

Egy bő évtizednyi dinamikus növekedés után az EU-ból

az Egyesült Királyságba irányuló legális migráció 2015-ben érte el csúcspontját,

ebben az évben  216 ezerről 3 millióra bővült szigetországban elő EU állampolgárok száma, amely így 2004 óta megháromszorozódott. A brexit előtti években a Romániából és Bulgáriából történő bevándorlás mutatta a legdinamikusabb növekedést, a két 2007-ben csatlakozó országból 2008-ban csak négyezren érkeztek az Egyesült Királyságba. 2015-ben már 58 ezren. 

Jóllehet az Egyesült Királyság csak 2021. január 1-től léptethetett életbe új bevándorlási keretrendszert, az EU-ból való kilépés mellett lándzsát törő 2016-os népszavazás önmagában elég volt arra, hogy a rákövetkező években nagyságrendekkel csökkentse az Unióból érkező legális bevándorlást.

A kilépési feltételek körüli évekig tartó bizonytalanság főleg a 2004-ben csatlakozott országok állampolgárait riasztotta el.

2018-ban tízezer fővel többen hagyták el a szigetországot, mint ahányan újonnan jöttek, de meredeken visszaesett az új román és bolgár bevándorlók száma is. 2019-re az EU-ból érkező legális migránsok nettó mérlege 58 000 főre csökkent. 

A 2020. évben a koronavírus járvány miatti gazdasági visszaesés jelentős hatással volt az Egyesült Királyságban tartózkodó bevándorló népességre. A munkanélkülivé vált nem brit állampolgárok ezrei döntöttek ugyanis a hazájukba való visszatérés mellett. A 2020. júliusát megelőző 12 hónapban már csak 24 ezer fő volt a kontinensről a szigetországba irányuló legális migráció nettó mérlege, az ezt követő egy évben pedig tizenkétezer fővel több uniós polgár hagyta el az Egyesült Királyságot, mint ahányan érkeztek. 

A 2016-os népszavazás, valamint a koronavírus-világjárvány mellett

a 2021. január 1-től bevezetett új, pont alapú bevándorlási rendszer jelentős hatással bírt a szigetországba való bevándorlásra.

Utóbbi egyrészről angol nyelvtudáshoz, másrészről releváns szakképesítéshez köti a munkavállalási engedély kiadását. Az új rendszerben az uniós állampolgárok semmilyen előnyt nem élveznek a világ más részéről érkezőkkel szemben, ugyanakkor a több mint egy éve életbe lépett feltételek jelentős előnybe hozzák a Nemzetközösség állampolgárait. Utóbbiaknak jelentős hányada ugyanis jól tud angolul, így például a nyelvtudásra vonatkozó követelményt könnyedén teljesíthetik. 

Így nem meglepő módon a pontrendszer bevezetése után jelentősen megugrott az EU-n kívülről érkező bevándorlás a szigetországba. A brit Belügyminisztérium adatai szerint 2021-ben 239 987 munkavállalói vízumot adtak ki, amely 25 százalékkal haladja meg a 2019. évre vonatkozó értéket, az engedélyek kevesebb mint 10 százalékát kapták uniós állampolgárok. Ezzel párhuzamosan

jelentősen nőtt az indiai, pakisztáni, nigériai és Fülöp-szigeteki állampolgároknak kiadott vízumok száma:

csak indiaiaknak 67 839 munkavállalói engedélyt adtak ki 2021-ben.

Összességében úgy tűnik, hogy az elkövetkező években a Nemzetközösségből érkező, London által kontrollált migráció lesz a meghatározó a szigetországban. Így az Egyesült Királyság az Európai Unióból érkező kontrollálatlan bevándorlás és a Nemzetközösségből jövő szabályozható migráció közül az utóbbit választotta.

Kép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Veres Kristóf György

A szerző a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, a Center for Immigration Studies vendégkutatója

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. július 09. 09:12
"London dönti el, hogy kik léphetnek a szigetország területére" Hát ez nagyon nem látszik meg Londonon.
UMEDVE
2022. július 09. 09:11
Majd rábasznak erre, ugyanis az angol egy hazug nép. Tapasztaltam.
bambuci
2022. július 09. 09:11
Micsoda képzett munkaerő beáramlás lesz majd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!