Több mint 138 áldozata van a burkinai mészárlásnak

2021. június 06. 07:10

Az áldozatok között legalább hét gyermekkorú van, a támadás óta többen belehaltak sebesüléseikbe

2021. június 06. 07:10
null

Legalább 138 halálos áldozata van a szombatra virradóra történt vérengzésnek Burkina Fasóban - közölték nigeri illetékesek. A korábbi hírek „száznál több” civil áldozatról szóltak. A helyi hatóságok csak a hozzávetőleges számot tudták megmondani. A dzsihadista felkelés 2015-ös kezdete óta nem volt ekkora vérfürdő az országban. A mészárlás áldozatai emlékére háromnapos gyászt rendeltek el az országban. Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként.

Gyerekek is vannak az áldozatok között

A nigeri illetékesek az AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondták, hogy a támadás óta többen belehaltak sebesüléseikbe, és újabb holttesteket találtak a vérengzés helyszínén, így

138-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Van köztük legalább hét gyerek.

Az eset a Nigériával határos északi Yagha tartomány Solhan nevű településen történt.  A támadás eredetileg egy paramilitáris egység ellen irányult, de utána civil házakba is betörtek a fegyveresek, házakat gyújtottak fel, és a piacot is lángba borították.

Solhan több hasonló támadás célpontja volt az elmúlt időszakban. Chériff Sy védelmi miniszter május közepén biztosította a környék lakóit, hogy a katonai műveleteknek köszönhetően az élet visszatérhet a normális kerékvágásba a térségben. A solhani mészárlást péntek este egy másik támadás előzte meg. A szintén a régióban található Tadaryatban legalább 14 emberrel végeztek.

A dzsihadisták mozgolódnak

A Száhel-övezetben az év eleje óta jelentősen megnőtt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz vagy Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportok támadásainak száma, annak ellenére, hogy több mint ötezer francia katona tartózkodik a térségben. Különösen Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban fokozódott az erőszak, amelynek legfőbb elszenvedői civilek.

A Burkina Fasó-i hadsereg május 5-én katonai műveletbe kezdett az északi és a száheli térségben, de egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot, amelyben több mint 1400-an vesztették életüket, és legalább egymillióan váltak földönfutóvá az elmúlt években. Eközben mintegy 20 ezren érkeztek Maliból az országba a dzsihadisták elől menekülve.

(MTI)

Kép forrása: MICHELE CATTANI / AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bispora
2021. június 06. 11:49
Azt hiszem ideális hivatkozási alap lesz svédországi menekültkérelemben. Plusz a klímaváltozás, az ivóvíz hiánya, meg az anyánként öt gyerek- hát szem nem maradhat szárazon (de szépen passzol ide...), lehet a kasszához fáradni.
lightning protection
2021. június 06. 09:01
A nyugatnak még több demokráciát kell odavinnie! Az afganisztáni, iraki, libiai, sziriai, kelet-ukrajnai demokrácia export sikerei után érdemes lenne ott is "rendet tenni"...
Moslékok pásztora
2021. június 06. 07:45
Nem a migráncsokra kéne elverni az EU pézét , hanem az afrikai keresztény miliciákat kéne támogatni , hogy megvédhessék magukat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!