A Száhel-övezet államai 350 milliárd eurót terveznek klímavédelemre költeni

2019. február 25. 21:15

2019. február 25. 21:15

A Száhel-övezet államai egy tizenkét éves akcióterv keretében 350 milliárd eurót (111 ezer milliárd forint) terveznek klímavédelemre költeni a párizsi klímaegyezmény régiójukra vonatkozó célkitűzéseinek valóra váltására.

Tizenhét térségbeli állam képviselői gyűltek össze hétfőn Niger fővárosában, Niameyben az akcióterv jóváhagyására. Az éghajlatváltozás által különösen erősen sújtott afrikai térségben már napjainkban is számos térség szenved a hosszantartó aszályoktól, amelyek katasztrofális következményekkel vannak a helyi lakosságra.

Almoustapha Garba nigeri környezetvédelmi miniszter szerint az akcióterv összesen hat projektre összpontosít, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését szolgálják. Mint mondta, ezek az erőfeszítések mindenekelőtt a Száhel-övezet mintegy ötszáz millió lakójának hivatottak segíteni megbirkózni a klímaváltozás következményeivel.

„Továbbra is olyan helyzet következményeit vagyunk kénytelenek elviselni, amiért nem mi vagyunk a felelősek” – jelentette ki Mahamadou Issoufou nigeri elnök az egynapos száheli klímacsúcs előtt. A résztvevő államok már kedden el akarnak indítani egy 364 milliárd forintnak megfelelő sürgősségi programot az éghajlatváltozás következményeinek kezelésére.

Issoufous hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás a térséget sújtó aszály fokozódásához vezet a sivatag további térnyerésével, valamint a vízkészletek és legelőterületek megcsappanásával, illetve az emberek további elszegényedésével.

A nigeri elnök felhívta a figyelmet, hogy mindez veszélyt jelent a térség biztonságára. Ezzel összefüggésben a Boko Haram terrorszervezetet említette, amelynek megerősödése – mint azt kifejtette – kapcsolatban áll az egyre zsugorodó Csád-tó körül élők elszegényedésével. Kiemelte, hogy a szegénység emellett egyre többeket kényszerít menekülésre a régióból.

Nagy valószínűséggel a Száhel-övezet egyike lesz azon térségeknek, ahonnan a 2050-re világszerte jósolt 250 millió migráns egy része származni fog – mondta Issoufou.

A konferencián résztvevő államok a világ legszegényebb országai közé tartoznak. Költségvetésük jelentős része külföldi támogatóktól származik.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marty McFly
2019. február 26. 11:09
Wikiről: "A csapadék mennyisége csak a köles termesztéséhez elég. Az év csapadékos napjainak a száma fokozatosan csökken. Az előrejelzéseket az ENSZ montreali klímakonferenciáján ismertették. Dr. Isaac Held amerikai kutató klímamodellje egy hihetetlenül kiszáradt Száhel övezetet ígér a közeljövőre; ez a jóslata Marty Hoerling klímakutatónak is. Mali, Szenegál, Burkina Faso, Etiópia, Szudán és Csád Száhel-övezeti lakossága egyre inkább elvándorlásra kényszerül. A mezőgazdasági változtatásokat a globális felmelegedési válsággal indokolták ausztrál klímakutatók (Tim Flannery). Afrika erdeinek kiirtásához, a túllegeltetéshez, a népesség növekedéséhez, a földek fokozottabb kizsákmányolásához járul hozzá a üvegházhatású gázok hatása, így tapasztalható az övezet déli irányú terjedése és északi részének felgyorsuló elsivatagosodása. " Timothy Fridtjof Flannery (1956. január 28. –) ausztrál tudós, őslénytan kutató, mammalógus, természetvédő és a globális felmelegedés elméletének *aktivistája*. A 2006-ban megjelent Időjárás-csinálók című könyvében kiemeli, hogy közeledünk a globális éghajlati fordulóponthoz (2015 környéke), mely olyan történelmi időpont, ahonnan az emberiség már nem képes visszafordítani a felmelegedési folyamatokat. ** Nekem úgy tűnik a ballibek megtalálták az elméletüket, amellyel igazolhatják-gerjeszthetik az afrikai migrációt, ráadásképp kisajtolhatnak némi pénzt is Afrikából. De hát így van ez, ha ostoba vagy, kifosztanak. Akinek nincs, attól azt is elveszik, amije van.
Marty McFly
2019. február 26. 09:20
Vajon melyik globális szervezet lesz ennek a sok pénznek a "kezelője"? Ki "felügyeli" majd és ki "kényszeríti ki" a klímaegyezmény betartását? (A gyarmatosítás korszaka meg sose ért véget.)
szodabár
2019. február 26. 07:18
ja, szaporodni azért tudnak. Akkor nincs gond
nibiru
2019. február 26. 05:30
hm.... nem tudom miből is fogja költeni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!