Szakértő: Nem várható megállapodás a Putyin-Trump csúcstalálkozón

2018. július 16. 16:29

„Nagy megállapodások” nem várhatóak az amerikai és az orosz elnök a hétfői csúcstalálkozóján, viszont a két ország közötti viszonyt azért lehet javítani – ​véli Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő.

2018. július 16. 16:29

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő nem gondolja, hogy „nagy megállapodásokat” kötne az amerikai és az orosz elnök a hétfői csúcstalálkozón, hiszen nagyon sok témáról tárgyalhatnak, amelyekben rengeteg részletkérdés merül fel. Jelezte: a két ország közötti viszonyt azért lehet javítani. 

Gyarmati Istvánt arról kérdezték hétfőn az M1 aktuális csatornán, hogy kora délután Helsinkiben megkezdődött Donald Trump és Vlagyimir Putyin találkozója. A szakértő közölte: rengeteg témáról tárgyalhatnak, a többi közt Szíriáról, Iránról, a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokról, a szankciós politikáról, Ukrajnáról vagy éppen Észak-Koreáról. Hozzáfűzte: szerinte nem tetszik az oroszoknak, hogy bővül a NATO.

Hangsúlyozta: ha van fontos célja Trumpnak Helsinkiben, akkor az az, hogy meggyőzze Putyint, fogja vissza Irán nukleáris ambícióit, ugyanakkor szerinte ez nem fog sikerülni. Mint mondta, a két legnagyobb atomhatalom ez a két ország, és a 2010-ben kötött atomegyezményük nemsokára lejár, tehát dönteni kell arról, hogy megújítják-e a jelenlegi formájában, vagy a nukleáris robbanófejek további csökkentését irányozzák elő.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marula
2018. július 16. 17:16
És a szagértő ezt honnan a fenéből tudja így előre? Én azt gondolom hogy bár az EU-ban divat a rendszeres ilyen olyan "csúcs", amin gyakran nem történik semmi, egy Trumptól, aki üzletember, várható hogy úgy tárgyal, hogy annak van eredménye. Ezt pont ő mondta a napokban: ha egy tárgyalás sokáig elhúzódik, az már nem sikeres.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!