Közel ezer migránst küldene vissza Magyarországra Norvégia

2016. január 04. 21:56

Norvégia azt tervezi, hogy 4000-5000 migránst küld vissza az Európai Unióba, közülük mintegy 860-at Magyarországra. Oslo november végén fordult hivatalos kéréssel Budapesthez, hivatalos válasz január végére várható. Ugyanakkor a The Local arról ír, hogy Magyarország álláspontja szerint a menedékkérőket nem rajta keresztül kell visszaküldeni, hiszen a menedékkérők már más országokat is érintettek Magyarországot megelőzően.

2016. január 04. 21:56

Norvégia 4-5 ezer migráns visszaküldését tervezi az Európai Unióba, köztük mintegy 860-at Magyarországra fordítana vissza – közölte hétfőn az Aftenposten című norvég napilapra hivatkozva a nyolc európai országban szerkesztett, The Local című hírportál. „Fenn kell tartanunk a meglévő struktúráinkat. Az nem úgy van, hogy egy menedékkérő megválaszthatja, hogy mely országban kezeljék az ügyét. Annak az országnak kell kezelnie az ügyüket, amelyikben elsőként regisztrálták őket” – jelentette ki Erna Solberg norvég miniszterelnök az Aftenposten szerint.

A Norvég Bevándorlási Igazgatóság (UDI) vezetőjének becslése szerint a Norvégiába 2015-ben érkezett 33 ezer menedékkérő közül 4-5 ezret fognak visszatéríteni azokba az EU-országokba, ahová elsőként megérkeztek, és amelyekben a dublini szabályozás értelmében az ügyüket el kellett volna bírálni. Noha Norvégia nem tagja az EU-nak, külön szerződést kötött az unióval a szabályozás alkalmazásáról.

A The Local értesülése szerint a skandináv ország arra készül, hogy 860 menedékkérőt, köztük 50 szíriait Magyarországra küldjön vissza. Oslo november végén fordult hivatalos kéréssel Budapesthez, a válasz január végére várható – írták. A hírportál kitért arra, hogy a Norvég Menedékszervezet (NOAS) egy osztrák jelentésre hivatkozva aggályait fejezte ki a Magyarországra visszaküldendő menedékkérők biztonságával kapcsolatban. 

Magyarország álláspontja szerint ugyanakkor a menedékkérőket nem rajta keresztül kell visszaküldeni. „Mindenki abban az országban köteles menedéket kérni, amelyikbe elsőként érkezett, de csak rá kell tekinteni a határainkra – Magyarország nem lehet az első menedékország. A menekültek átlépték más országok határait, mielőtt Magyarországra érkeztek” – mondta az Aftenpostennek Sikó Anna Mária oslói magyar nagykövetet. A lap szerint Oslóban már mintegy 400 szíriai menedékkérőnek – köztük 88 gyereknek – az EU-ba való visszafordításáról döntöttek.

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. február 02. 21:45
Nem fogadjuk, csak akkor, ha más ország (Szerbia, Horvátország, Szlovénia) át nem veszi tőlünk.
Karbantartó9
2016. január 28. 13:50
Tisztelt NORVÉGIA! EGY LÓFASZT!
memocrat
2016. január 25. 13:10
Mert mindenki fizet anélkül, h a kormány kérdezett volna bárkit. Pedig sokan fizetnének másra, ha választhatnának a pluralista demokratikus nyugati államokban.
tango47
2016. január 23. 22:00
Ez a bejegyzés az idióta gyurcsányi logika szerint való! Neki sem jött be 2006-ban. A mai kormány pedig ellenérdekelt az ilyen típusú kalandokban.Azt csinálnak, amit akarnak, nem kell ahhoz rendkívüli állapot. Ez fáj ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!