Nem fogadhatnak el külföldről pénzt az ausztriai muszlimok

2015. február 26. 10:19

Ausztriában már 1912 óta létezik egy úgynevezett iszlámtörvény, amelyet szerdán akként módosítottak, hogy az iszlám vallási közösségek nem fogadhatnak el tartós külföldi támogatást, és az imámok csak akkor láthatják el ezt a tisztséget, ha nem voltak egy évnél súlyosabb szabadságvesztéssel büntetve. Ugyanakkor a törvény garantál jogokat is a muszlimok számára, például a vallási ünnepek megtartását.

2015. február 26. 10:19

Szerdán módosították Ausztria 1912 óta létező iszlámtörvényét. A módosítás értelmében az iszlám vallási közösségek nem fogadhatnak el pénzt külföldről, viszont jogokat is kapnak. A törvény az iszlám közösségeket közjogi testületként ismeri el, de ezen közösségeknek alá kell rendelniük magukat az osztrák törvényhozásnak.

Az iszlám vallási közösségek tisztségviselői, mint például az imámok nem lehetnek külföldiek, de ezzel kapcsolatban egy éves türelmi időt állapít meg a törvény. Az új szabályozás azt is kimondja, hogy az imámok csak akkor láthatják el továbbra is ezt a tisztséget, ha egy év szabadságvesztésnél súlyosabban nem voltak büntetve. Ez azokra is vonatkozik, akik tartósan veszélyeztetik a közrendet, a közbiztonságot, vagy mások szabadságjogait.

Olyan módosítás is szerepel azonban a törvényben, hogy iszlám teológiai képzést indít az osztrák állam és rögzítik a muszlimok jogát a vallási gondozáshoz.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a BBC-nek azt mondta: a törvény nem a franciaországi és dániai terrortámadásokra adott reakció. Kurz mérföldkőnek nevezte a szabályozást, amely megakadályozza, hogy bizonyos muszlim országok pénzügyi támogatáson keresztül gyakoroljanak politikai befolyást.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qccqccqcc
2015. február 26. 11:14
Azannyát! Na majd jönnek a liberósok az egyenlő jogokkal, a diszkriminációval, megamikell.
hátakkor
2015. február 26. 11:11
Hoppá! Vallási diszkrimináció
ciseaux
2015. február 26. 11:04
"Nem fogadhatnak el külföldről pénzt az ausztriai muszlimok" Na, most fog óbégatni a "Freedom House", az "Amnesty Intl.", az "Open Society", a "Helsinki Bizottság", a "TASZ", meg az Ökotárs? Sebaj, ha az osztrák muszlim civileket megfosztják támogatóiktól, még mindig ott van a "Norvég Alap"!
luga
2015. február 26. 11:01
Egyik országban sem tűrném el, hogy külföldről pénzeljenek bárkit. Csak nem akarják azt mondani, hogy önzetlenül küldözgetnek pénzeket idegen országokba. Az csak utólag derül ki, hogy mit kértek cserébe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!