Merkel: Nem szabad megsérteni a NATO-orosz alapszerződést

2014. szeptember 03. 17:53

A NATO bármilyen agressziótól megvédi baltikumi tagjait, de tiszteletben tartja a NATO-Oroszország Alapító Okiratban foglaltakat – mondta a német kancellár. Az 1997-es megállapodás alapján a felek tartózkodnak attól, hogy jelentős újabb állandó katonai erőt telepítsenek a másik területével határos térségekben.

2014. szeptember 03. 17:53

A német kancellár a csütörtöki NATO-csúcs előtt tartott sajtótájékoztatón megerősítette: a NATO megvédi baltikumi tagjait az agressziótól, de mindenképp tiszteletben tartja a NATO-orosz alapszerződést, még akkor is, ha az ukrán válságban követett orosz politika elfogadhatatlan, és a szövetségnek tekintetbe kell vennie a balti államok aggodalmait.

Ezért a NATO-csúcson a szövetség reagálási képességének javításáról döntenek majd, hogy a NATO gyorsabban léphessen fel a Baltikum térségében kibontakozó bármiféle fenyegető folyamattal szemben – mondta Angela Merkel, utalva „a NATO lándzsahegyének” nevezett, új, nagyon gyors reagálású erő kiépítésére vonatkozó tervre. Hangsúlyozta: a döntések „teljes mértékben megfelelnek” majd a NATO-Oroszország Alapító Okiratnak.

Az 1997-es megállapodás alapján a felek tartózkodnak attól, hogy jelentős újabb állandó katonai erőt telepítsenek a másik területével határos térségekben. Ugyanakkor a balti államok szerint a lehetséges agresszió kivédésére erősíteni kell a NATO jelenlétét a régióban, ami csapatok telepítését, támaszpontok kiépítését jelenti, Toomas Hendrik Ilves észt államfő pedig szerdán annak a véleményének adott hangot, hogy az orosz fél érvénytelenítette a megállapodás bizonyos részeit az ukrán válságban tanúsított magatartásával.

A NATO-csúcson képviselendő német állásponttal kapcsolatban név nélkül nyilatkozó berlini kormányzati források kiemelték: a kormány továbbra is abból indult ki, hogy az ukrán válságot nem lehet katonai eszközökkel megoldani. Hozzátették: egyetlen NATO tagország sem javasolta, hogy fegyverszállításokkal támogassák a kijevi vezetést a kelet-ukrajnai harcokban, és az sincs napirenden, hogy Ukrajna csatlakozzon az észak-atlanti szövetséghez.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. szeptember 04. 09:08
Komoly uzeneterteke van ennek pont a NATO csucs elott, nagyjabol azt mondja, hogy "Vova, mi itt most majd mondunk mindenfelet, meg kardcsortetunk, de ne vedd komolyan" :)
Senye Péter
2014. szeptember 04. 09:06
Merkellel lehet tárgyalni. Ha Németország visszakapja Königsberget (Kalonyingrádot), Putyin bekebelezheti akár egész Ukrajnát.
Csigorin
2014. szeptember 04. 09:00
Vegre egy jozanabb nyilatkozat. Bar ez lenyegeben nyiltan kimondja mind Kijevnek mind Moszkvanak, hogy meccseljetek le egymas kozt, mi legfeljebb majd csunyan nezunk, de nagyon.
Stadionban láttalak meg
2014. szeptember 03. 22:29
Merkel, te Stasi kémfióka, kommunista ivadék, 1990 óta FOLYAMATOSAN megszegitek! Azt igértétek gorbacsovnak hogy a kelet-europai szovjet kivonulásért és a 2 német állam egyesitéséért cserébe nem terjeszkedtek katonailag kelet felé. Mindent megszegtettek ami csak lézetik, az összes kelet europai államot belerángattátok-beleerőszakoltátok, nálunk ÉRVÉNYTELEN "népszavazáéssal" a natoba
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!