Német gazdaságtörténész: A német dominancia kora Európában lejárt

2022. augusztus 29. 20:26

Wolfgang Streeck szerint a német lakosság nagy része elégedetlen a vezetéssel.

2022. augusztus 29. 20:26
null

A német gazdaságtörténész szerint a német gazdaság válságba került, miután az áram ára megugrott, jelenleg az átlag 14-szerese. Értékelése szerint rendkívül magas az infláció és az országban hamar bekövetkezhet a recesszió is. Ezt azzal indokolta, hogy az euró bevezetése óta először ér kevesebbet az uniós fizetőeszköz, mint az amerikai dollár. 

A német lakosság elégedetlen a vezetéssel”

– szögezte le, majd azzal folytatta, hogy a történelmi politikai kudarcok és a globalizált gazdaság összeomlása után megszűnik Németország dominanciája Európában. 

Németország bukása gyors, és hatásai széleskörűek lesznek. Ahogy az ukrajnai háború dübörög, a stratégiailag független Európa átadja helyét az Amerikától való függésnek, és az Európai Unió ereje csökkenni fog – idézi a szerzőt a Neokohn.

Azt halljuk, hogy ne kereskedjünk tovább Kínával. Most már el lehet képzelni, hogy egy olyan vállalatnak, mint a Volkswagen, amely több autót ad el Kínában, mint bárhol máshol a világon, komoly gondot okozhat, ha a kínai piacot lezárják a német termékek elől, ugyanúgy, ahogy most az orosz piacot is lezárják a német termékek elől – mondta a történész.

Németország túlzott függősége az orosz gáztól különösen fájdalmas lesz. A Zöldek nukleáris energia-ellenes hajlama a DNS-ükbe van kódolva”

– fogalmazott Streeck, aki szerint a válságnak mélyreható következményei lesznek az Európai Unióra nézve.

Nyitókép: Horst Galuschka/AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Péterffy
2022. augusztus 30. 16:20
Semmi baj nem lenne a német dominanciával, ha amolyan "Amerika Kapitányosan" jóra használná az erejét, nem pedig a selejt ideológia terjesztésére.
flesh ripper
2022. augusztus 30. 07:37
Szeretem a német autókat (MB, BMW, Porsche, Audi...). Szeretem a német kultúrát (https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g_kult%C3%BAr%C3%A1ja) Stb. Mégsem szeretem a németeket és jobb volt 1789 előtt, vagy a Német Császárság előtt, amikor nem volt Németország. A "németek, meg Németország", az túl sok a németeknek és az összes többieknek!
szürkeSzarvas
2022. augusztus 30. 07:13
A deep state a németek elkorcsositását (Kalergi) és /vagy teljes kipusztitását (ketfázisu világháború) kb 120 éve "elhatározta". Japánét kicsit később. Mert nem tűrték a konkurrencia lehetőségét sem..A mai események mindennek a folytatása..
Lajoss
2022. augusztus 30. 06:55
Hogyne..jön a magyar dominancia..Bruhaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!