Egy uniós jelentés újabb aszályos hónapokra figyelmeztet

2022. augusztus 24. 18:13

Az aszály sújtotta Európa egyes részei további három hónapig a szokásosnál melegebb, szárazabb időszak elé nézhetnek – figyelmezett jelentésében az Európai Unió szerdán.

2022. augusztus 24. 18:13
null

Az unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus augusztusi jelentése szerint a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárási körülmények aszályt okoztak Európában, és ennek következtében erdőtüzek pusztítottak, csökkent a folyók vízszintje, vagy teljesen kiszáradtak, és elpusztult a mezőgazdasági termés jelentős része.

Valószínűleg a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárásra lehet számítani a Földközi-tenger nyugati régiójában egészen novemberig”

– áll a jelentésben. 

Mint írták, az Európai Unió tagországinak csaknem felében - Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában és Spanyolországban - aszályriasztást rendeltek el, de az unión kívül Nagy-Britanniában, Szerbiában, Ukrajnában és Moldovában szintén jelentős az aszályveszély.

A jelentésben kiemelték, hogy a hőmérséklet Franciaországban meghaladta a 40, Spanyolországban a 45, Portugáliában pedig a 46 Celsius-fokot.

Az éghajlat általános melegedésével Európa egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal fog szembesülni”

– figyelmeztettek.

A jelentésben arról is beszámoltak, hogy a május óta tartó csapadékhiány és a hőhullámok sorozata okozta szárazság az energiaszektort ugyancsak súlyosan érintette, megfosztotta a vízerőműveket elsődleges energiaforrásuktól, más erőműveket pedig a szükséges hűtőfolyadéktól.

A vízhiány és a hőség csökkentette az európai terméshozamokat is, a rendkívüli meleg leginkább a kukorica-, a szója- és a napraforgótermést károsította.

A közelmúltban lehullott augusztusi csapadék egyes régiókban segített, más területeken megtépázta a termést. A szárazság több milliárd eurós veszteséget okozott a gazdáknak – írták.

A szakértők szerint az idei lehet a kontinens legsúlyosabb aszályos időszaka az elmúlt 500 évben.

Európán túl szárazságról számoltak be Kelet-Afrikában, az Egyesült Államok nyugati részén és Mexikó északi részén is. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) július közepén készített jelentése szerint az EU területének 46 százalékát, főként a délnyugat-európai régiókat fenyegeti aszály. A kutatóközpont szerint a szárazság Olaszországot érintette a legsúlyosabban. A Pó-folyó medencéjében az illetékes hatóságok a legmagasabb fokozatú aszályriasztást rendelték el.

Öt olasz régióban vízhasználati korlátozásokat vezettek be. Franciaországban több mint 100 településen vízellátási problémák jelentkeztek, az ivóvizet teherautóval szállítják. Több mint 60 francia megyében szintén a legmagasabb fokozatú az aszályriasztás szintje. A spanyolországi Andalúzia és Extremadura régiókban a vízkészlet kevesebb mint egyharmada a szokásosnak. A spanyol víztározók vízmennyisége 31 százalékkal alacsonyabb a tízéves átlagnál, míg Portugáliában az előző hét év átlagának felét éri el. A Rajna alacsony vízállása miatt Németországban előfordulhat, hogy az iparvállalatoknak csökkenteniük kell, vagy teljesen le kell állítaniuk a termelést. A Duna vízszintje az elmúlt évszázad egyik legalacsonyabb szintjére süllyedt – írták a jelentésben.

(MTI)

Nyitókép: OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona.2.0
2022. augusztus 24. 20:02
Meleg, esőmentes ősz és enyhe, hómentes tél következik. Ez biztos. A jégkorszak mögöttünk van. Jövőre 50 fokos, teljesen csapadékmentes nyár jön. Volt már a nagyon régmúltban ilyen időjárás. A Föld és Naprendszer többi bolygójával , a Nappal az élen a világűr egy melegebb közegébe folytatja útját.
Kanmacska
2022. augusztus 24. 19:10
Aztán az is lehet, hogy jövőre annyi eső lesz, hogy már mérgelődünk is miatta. Tavalyelőtt is sok eső esett, tavaly meg nem volt olyan nagy meleg.
AKissLaci
2022. augusztus 24. 18:47
Kicsit offtopic, de Kassai hatására pár éve én is beleástam magam a témába. Ez megvan? https://www.reddit.com/r/MapPorn/comments/enp0m1/hydrography_of_the_pannonian_basin_hungary_before/ Ahogy a Magyarok Istenének is tetszett. Talán nem kellene beleszólni Isten (vagy a Természet, ha valakinek az jobban tetszik) dolgába. Mindketten jobban tudják, mint a Klaus Schwab. Vagy a Széchenyi, hogy ne menjünk messzire.
Gullwing
2022. augusztus 24. 18:44
Nálunk délben nem tudják milyen idő lesz este, ezek meg 3(!) hónapra előre tudják milyen lesz az idő......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!