Államcsőd Srí Lankán: itt az új világválság első áldozata

2022. július 07. 09:01

Összeomlott a dél-ázsiai szigetország: egy napra való üzemanyag-tartalékkal rendelkeznek, és mivel devizatartalékai is kifogytak, nem tud már dollárban sem élelmiszert, sem gyógyszert beszerezni külföldről. Srí Lanka a gazdasági válság első látványos áldozata, most az IMF mentőövében reménykedik.

2022. július 07. 09:01
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az ázsiai szigetország májusban megválasztott miniszterelnöke kedden jelentette be, hogy felvették a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal, és államcsőd-védelmet kértek. Srí Lanka gazdasága beomlott,

a kormány nem képes a költségvetésből fedezni adósságai törlesztését, fizetési kötelezettségeit.

A 22 milliós ország súlyos helyzetbe került, az állam fizetésképtelensége miatt az IMF-fel való tárgyalásainak előfeltétele, hogy a kormány egy tervet nyújt be adósság-visszafizetéseinek üteméről. A tervek szerint ezt augusztusig összeállítják.

Ezzel pénzügyi gyámság alá kerül, a teljes gazdasági összeomlástól való megmenekülés ára hosszútávú, ütemezett adósságtörlesztés és az ezzel járó megszorítások lehetnek. Az inflációt, a valuta rohamos elértéktelenedését, az életszínvonal drámai esését és az ezekkel járó tömeges munkahelyvesztést nagyon nehéz lesz menedzselni. Recessziós örvényben nehéz kormányozni.

Ranil Wikremeszinghe Srí Lanka-i miniszterelnök

 

Hol csúsztak el a dolgok?

Srí Lanka rosszul vezetett, rendszerszerű korrupcióval és romló államadóssági adatokkal sújtott gazdaságát már legyengült állapotban érte a koronavírus-járvány és utána az ukrajnai háború generálta globális válság.

2005 óta a Radzsapaksza-dinasztia különböző kormányzati pozíciókban feltűnő tagjai irányították Srí Lankát, a tamil felkelőkkel kötött békeegyezménnyel helyreállt a közbiztonság, a 2008-as gazdasági válságot követően a turizmusra támaszkodó szigetország pedig gyors gazdasági növekedést ért el.

A nagyberuházások, az indiai és főleg kínai befektetések (és hitelek) révén a fejlődés szemmel láthatóvá vált, az infrastruktúra megújult, az életszínvonal érezhetően nőtt.

Ugyanakkor az állami korrupció és az államadósság mértéke is megugrott

(ez 2022 nyarán már 50 milliárd dolláros külföldi hitelezői kitettséget jelent), a romló kilátások ellenére ugyanakkor a kormányzat érthetetlen módon adócsökkentést vezetett be.  

2015-ben a választáson a szavazók a dinasztia nepotizmusára nemet mondtak, 2019-ben azonban visszatértek a hatalomba. A régi-új kormány az idén tavasszal kirobbant krízist a turisztikai szektor járványidőszakban történt bevételkieséseivel magyarázta, és ebben van igazság, mert két érintett évben a negyedére esett vissza a szigetországba látogató külföldiek száma.

A hét évtizede nem tapasztalt válság azonban jelentős mértékben a hibás gazdaságpolitika eredménye,

egy példa: a kormányzat 2021-ben megtiltotta a műtrágya-importot, de mivel a vegyszerek nélkül satnya gabonatermés lett, Srí Lanka súlyos valutáért volt kénytelen élelmiszert vásárolni külföldről.

Az ukrajnai háború okozta második válsághullám előtt már duplájára emelkedtek az energia- és élelmiszerárak, a katonai konfliktus miatt leálló olaj-, gáz- és gabonaimport miatt pedig elviselhetetlenné vált a hiány. A devizatartalék felélésével az utolsó eszköz is kiesett a kormány kezéből, a tehetetlenséget megérző emberek az utcán követelték a politikai vezetés lemondását.

Március elején kezdődtek az utcai tüntetések, amelyek néhol véres összecsapásokká is változtak, végül május közepén a társadalmi nyomás kormányváltáshoz vezetett. Az új kormányfő, Ranil Wikremeszinghének a válságkezelés jutott, a jogász végzettségű, veterán politikus sem tudta azonban elkerülni, hogy végső lépésként az IMF mentőcsomagját vegye igénybe.

Életkép egy colombói benzinkútnál június 28-án – katonák osztogatják a sorszámokat, hogy az emberek ne vághassanak egymás elé

 

A jelen helyzet

Az UNICEF értékelése szerint Srí Lankán humanitárius katasztrófa veszélye fenyeget.

A szigetországban a benzinért tömegek állnak sorba, csak minimális mennyiséget engednek felvenni, a benzinkutak nagy részét fegyveres katonák őrzik. Az áramkimaradások, az üzemanyaghiány és a gázkorlátozások miatt az életritmus kiszámíthatatlanná vált, az oktatási rendszer és az üzleti élet menetét ez megszakította, a gyógyszerhiány és az alultápláltság pedig konkrétan emberéleteket követelhet, főleg a kisgyermekek körében.

A nagyvárosokban komoly élelmiszerhiány van,

a szegényebbek az egekben lévő árak miatt húst és zöldséget nem vásárolnak már, kenyeret elvétve lehet kapni, így tejet és rizst fogyasztanak. Az infláció mértékére néhány példa: a tavaly júliusi árfekvéshez képest a rizs ára 55, a halé 134, az alma 150, a cukor 190 százalékkal emelkedett.

Az IMF becslései szerint a srí lankai gazdaság idén várhatóan 7 százalékkal fog lassulni, az infláció elérheti a 60 százalékos mértéket, a rúpia elértéktelenedése miatt pedig ( ez jelenleg 50 százalékos) a lakossági megtakarítások reálértéke drámaian esni fog, félő, hogy ezek a megtakarítások elvesznek.

Az államcsőd helyzete lehetővé teszi, hogy a bankok zárolják a magánmegtakarítások kivételét,

ezek a pénzek tehát bent ragadhatnak.

A hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy ha megtehetik, energiatakarékossági okokból lehetőleg otthonról dolgozzanak, a nem alapvető szükségességű állami hivatalok munkáit és az iskolai oktatást pedig ideiglenesen felfüggesztették.

 

Nyitókép: Kormányellenes tüntetést oszlatnak könnygázzal a biztonsági erők Colombóban június 9-én.

fotó: MTI

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. július 07. 13:15
"az állam fizetésképtelensége miatt az IMF-fel való tárgyalásainak előfeltétele, hogy a kormány egy tervet nyújt be adósság-visszafizetéseinek üteméről. A tervek szerint ezt augusztusig összeállítják." Ha az állam fizetésképtelen, akkor hogyan tudna adósságot visszafizetni? Tervet írni azt lehet, de úgysem fog az a terv megvalósulni, s ezt az IMF is tudja.
ederzsuzsanna
2022. július 07. 13:14
Most már épp ideje, h ne 1 eur legyen 415 Ft, hanem 1 Ft 415 eur...
Akitlosz
2022. július 07. 13:14
Sri Lanka nem a világválság áldozata, hanem a saját pocsék politikájáé. Túlszaporodta azt a kis szigetet.
citromosParizer
2022. július 07. 12:20
ez lenne itt is Ferkóékkal... még jó, hogy neki csak az üvegezés jutott :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!