Elképesztő az aszály: rekordalacsony a békésszentandrási duzzasztó vízszintje

2022. július 24. 15:07

Új negatív rekordszint született, azonban egyelőre nincs sok esély a javulásra.

2022. július 24. 15:07
null

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság közösségi oldalán jelezte, hogy a békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásnál új LKV szintet mértek. Megjegyezték, hogy a Körösök vízrendszerében kialakult kedvezőtlen hidrológiai viszonyok, illetve a térséget sújtó aszály következtében folyóink nem duzzasztott víztereiben folyamatos vízszintcsökkenés tapasztalható.

A békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásnál valaha mért legkisebb vízszint (LKV) 1982. 12. 04-én -200 cm volt, amely vízszintet 2022. 07. 22-én 18 órakor ismételten elérte a Hármas-Körös vízállásal” – közölték. A posztban azzal folytatták, hogy tizenkét órával később, vasárnap kora reggel a békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásnál az új LKV szint -201 cm volt, ráadásul a jelenlegi hidrológiai viszonyok ismeretében  további vízszintesés várható.

Kiemelt kép: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szilvarozsa
2022. július 25. 07:42
békalepcse
2022. július 25. 05:46
Hogy ne csak kritizéljek, egy cselekvési tervet is vázolnék. Leges legelső lenne, az időjárási rendszerek működésének megértetése az emberekkel. Lássák a föld problémáit, ne csak a sajátjukat. Cselekvésben pedig az első, minden csapadékot a földeken megfogni, akár a termőterület kárára is és nem elvezetni!!!! A lápályokban kis ideiglenes tavakat ásni a víz megtarthatóságáért. A mezővédő erdősávokat visszatelepiteni, hogy megakadályozzuk a brutális vízvesztést a termő területeken. A nap hevíti a talajfeszínt ami így fokozottan párolog. A szél pedig, mivel nincs mezővédő erdősávokkal elemelve a talajtól, leszakitja a talaj felszínén kialakuló pára réteget, magyarán módszeresen kiszáritja a talajt. Fel kell számolni az ezer hektárokat amiket egybeszántottak és kitépték a mezővédő erdősávokat hozzá. Már ezzel iszonyat sokat javítanánk sorsunkon és rövid időn belül, olcsón megvalósitható. Főleg a víz megfogása a földeken. A többi is fontos, de ahhoz szemléletváltás szükséges a döntéshozóktól.
Dr. Greta Grünberg
2022. július 24. 23:12
Tök felesleges szenvedni itt a mezőgazdasággal, csak a paraszti létbe butítja a népet, a falu meg amúgy is feudális csökevény. A városban sokkal energiahatékonyabb az élet, azon felül, hogy a trendi fenszi dolgok is ott vannak inkább.
A közösség tagjaként
2022. július 24. 20:14
1982. 12. 04-én -200 cm volt?? Decemberben 2 méter tartózás?? Most még érthető , nyár van. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!