Elkezdődött a lengyel sajtópiac „polonizálása”

2020. december 07. 21:21

A PKN Orlen megvásárolja a lengyelországi regionális sajtó nagy részét.

2020. december 07. 21:21
null

A vezető lengyel üzemanyag- és energiaszolgáltató cégcsoport, a PKN Orlen szerezheti meg a lengyelországi regionális sajtó nagy részét, miután hétfőn előszerződést írt alá az eddig német kézben lévő Polska Press kiadócsoport megvásárlásáról.

Az újságokat és internetes szolgáltatókat is tulajdonló kiadó megvételét még jóvá kell hagynia a lengyel fogyasztóvédelmi hatóságnak.

Az államkincstár felügyelete alá tartozó PKN Orlen hétfői közleménye szerint a Verlagsgruppe Passau német cégtől megvásárolt Polska Press a Lengyelországban terjesztett 24 regionális lap közül 20-at tudhat magáénak, a sajtóvállalat portfóliójához ezenkívül közel 120 regionális hetilap, valamint 500 internetes honlap is tartozik, köztük a legolvasottabb regionális hírportálok.   

Az ügylet révén az Orlen hozzáférést kap a Polska Press internetes kiadványainak 17,4 millió felhasználójához, „ami kulcsfontosságú az olaj- és gázipari nagyvállalat kiskereskedelmi hálózata tervezett fejlesztése szempontjából” – olvasható a közleményben.

Az Orlen november végén az egyik legnagyobb lengyel lapterjesztő, a RUCH SA részvényeinek 65 százalékát is megszerezte.

Ami az országos napilapokat illeti, az öt legolvasottabb újság közül egy (a Fakt című bulvárlap) van külföldi tulajdonban, további négy napilap – köztük a balliberális Gazeta Wyborcza és a jobbközép Rzeczpospolita – lengyel kézben van, de egyikük sem tekinthető kormánypártinak. A tíz legolvasottabb hírportál közül 6 lengyel tulajdonban van, ezek valamennyien kormánybírálók. A három legnézettebb hírtelevízió közül lengyel tulajdonban van a TVP Info közszolgálati csatorna és a kormánytól távolságot tartó Polsat News, míg a harmadik, a balliberális irányultságú TVN24 amerikai tulajdonban áll.

(MTI)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2020. december 08. 09:20
Anyukám német származású és a rokonságának zöme Németországban él. Jómódú, szuverén és patrióta, lutheránus embereknek ismertem meg őket, a velem egykorúak (a 25-35 éves cousins), jórészt vagány, intelligens, kezdeményező és tanult fiatalok. Ritkán vagyunk együtt, négy-öt évente és elképedve tapasztalom a személyiségük anorganikus torzulását, elgyávulását. A családi örökséget, a mély evangélikus hitet és a józan patriotizmust, a német kultúra, vívmányok miatti jogos büszkeségüket elhagyták, már szégyellik s ha felemlíti valaki, riadtan, gyáván lapítva terelik el a beszélgetést. Persze, Magyarországról - holott jól ismerik a valóságot - kötelezően elítélően beszélnek. Még az a nagybátyám is, akinek komoly üzleti érdekeltségei vannak itt és szép hasznot húz a mi borzalmas "diktatúránkból!"
nempolitizálok
2020. december 08. 08:52
Nálunk is meg kellene szabadítani az RTL-t a külföldi zsidóktól.
BossN
2020. december 08. 07:32
Aki a moslékellenzékre szavaz, az gyurcsányra, az eladósodásra, az inkompetenciára, a megszorításokra, az országkirablásra és a terroristák betelepítésére szavaz.
Belakiss
2020. december 08. 07:17
Ők is kapnak egy kis KESMÁ-t. Hogy "objektíven" tájékozódjanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!