Novák: Maximálják az ingatlan vásárlása esetén fizetendő közjegyzői díjakat

2020. november 01. 08:13

Ez több tízezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak – mondta a miniszterasszony.

2020. november 01. 08:13
null

Maximálni fogja a kormány az ingatlan vásárlása esetén fizetendő közjegyzői díjakat - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Novák Katalin azt mondta: a cél az, hogy ne lehessen akármekkora összeget elkérni, ha valaki ingatlant vásárol, és ahhoz hitelt vesz fel. Ez több tízezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak - emelte ki.    

A miniszter emlékeztetett: januártól 5 százalékra csökken a lakásáfa, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt ingatlanok esetében pedig ez az 5 százalék is visszaigényelhető lesz. Ezzel és az illetékmentességgel egy 50 millió forintos ingatlan vásárlásakor 15,5 millió forint spórolható meg.    Az otthonteremtési program amellett, hogy olyan, kézzel fogható lehetőséget ad, amellyel önerő nélkül is elindulhat egy fiatal pár a családalapítás útján, dinamikát is ad az építőiparnak, ezáltal segíti a gazdaság növekedését - hangsúlyozta.    Novák Katalin kitért arra is: januártól akár a csok teljes összegét és a kedvezményes kamatozású kölcsönt is felveheti, aki beépíti egy családi ház tetőterét, és így külön bejáratú otthont hoz létre.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2020. november 01. 14:19
Templomok építése helyett, lakásokat épittessen tisztelt dr. Orbán Viktor miniszterelnök úr!!
concret
2020. november 01. 13:13
Ami pedig a kínálati árak alakulása szempontjából döntő: A nagy telepépítők, mint pl a Cordia jelenlegi fejlesztései biztosan 2018. november 1. előtti építési engedély alapján épülnek. Ezek még 2018-ban külön laufot kaptak 2023.dec.31-ig kiterjesztett kedvezményes (5%-os) áfával. Őket ez az áfakulcs felemelés-visszaállítás kb annyira érintette, mint egy új-zélandi jogszabály rángatása. Márpedig az ilyesfélék adják a kínálat minimum 80-85%-át. Ők pedig elvoltak eddig is, ellesznek ezután is az 5% -kal, semmi árváltozást nem okoz nekik ez a mostani törvény semmilyen irányba. A piac kínálati árait pedig ők határozzák alapvetően meg, mi, kicsi fejlesztők-építők hozzájuk igazodunk. Tavaly nem tudtunk emelni (akkor sem, ha elvitte a hasznunkat a 27%), most meg tartjuk a végre normalizált árakat. Legfeljebb a forint "árfolyamváltozás" :) nem kevés drágító hatása fogja mozgatni az árakat. Egyébként ott van a nyilatkozatban a lényeg: "... dinamikát is ad az építőiparnak, ezáltal segíti a gazdaság növekedését...". Ez a kedvezményes kulcs azért lett visszahozva, hogy újra beinduljon a beragadt vállalkozói lakásépítés. Egy éven belül a korábbi épülő lakásszám kevesebb mint a negyedére zuhant, és ha nem léptek volna, tovább romlott volna a helyzet. Jobb későn, mint soha. Vagyis a lakossági vevőknek marad az 5% (az tuti az övék, így lett kitalálva), meg hát az illeték kedvezmény - ami szinte mindig lakásár különbözet, nagyon nagy váltásnál elérheti a 20-25 millióból számolt 4%-ot - az is lehet akár egymillió is, szép pénz az, derék dolog. Csak most a lakossági vevők 21% árcsökkenésre várnak (cca 10 millió Ft), ami merő délibáb. És hányszor kell még ezt az érdeklődőknek elmagyaráznom, mert én barátságos és udvarias vagyok, és nem csak annyit mondok, ha Novák Katalint idézik, hogy tessen akkor tőle ilyen jóárasított lakást venni, hanem igyekszem meg is világítani az elméjét, miért NEM - ilyen, amikor az építész kereskedik a saját portékájával, miközben a feje fölött csattognak az áfakulcsok.
concret
2020. november 01. 12:50
Természetesen nagyon hasznos a kedvezményes áfa ÚJBÓLI bevezetése, hiszen tavaly ilyenkor ugyan így 5% volt. A lehető legjobb lett volna persze meg sem csinálni ezt az értelmetlen VARGAbetűt. Ennek a kormánynak a fő erénye a Varga Mihály jelentette kiszámíthatóság és stabilitás volt, de tavaly sajnos a józan ész helyett a fiskális mohóság győzött. Eddig tartott. Pedig a Misi tényleg jó fináncminiszter. Csak most letett a klasszikus piaci gondolkodásról: mert ha valahol nagyobb a haszon a piaci átlagnál, akkor oda több befektetés fog irányulni, ergo megnő a kínálat - így a piaci verseny önszabályozással helyre teszi a haszonkulcsot és az árakat is. De most a mohó 27% miatt leesett a kínálat - ami viszont Novák Katalin minden százalékszámító zsenialitása ellenére éppen hogy árnövekedést indukál majd jövőre. Mert a piac tesz a propagandára, működik magától.
Coccothraustes
2020. november 01. 10:48
Köszönjük a példás intézkedéseket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!