Elment Szalai Attila (1950-2020), az Új és Napi Magyarország hajdani főszerkesztője

2020. október 29. 09:17

Akárhogy is, a Napi Magyarországként föltámadó Új Magyarország főnixmadara a sajtóban szolgálta azt, hogy az 1994-ben összeomlott MDF által hagyott űrt a Fidesz-Magyar Polgári Párt betöltse, és így – az első Orbán-kormánnyal – némi levegőhöz és önazonosság-érzethez jusson a nemzeti közösség.

2020. október 29. 09:17
Joó István
Joó István

Meghalt Szalai Attila (1950-2020), felőlem nézve egy nyílt, szlávosan – lengyelesen – érzelmes, egyúttal férfias magyar ember, kitűnő külpolitikai újságíró, diplomata, polonista, és főleg: az Antall József rendszerváltozás-kori miniszterelnök holdudvarában alapított Új Magyarország utolsó előtti, majd a Napi Magyarország első főszerkesztője. Az Új Magyarországnál kezdtem újságírói pályám 1991-ben, dolgoztam a Napi Magyarországnál is, úgyhogy sajtótörténeti idők emléke tolul fel, ha Szalai Attilára gondolok...

Az Új Magyarország volt kezdetben az egyetlen nemzeti értékvilágú napilap,

amelyben a rendszerváltó kormánypártok: MDF, kisgazdák, kereszténydemokraták hallatni tudták hangjukat, gondolataikat, meg tudták indokolni sokat gáncsolt törekvéseiket. Méghozzá olyan időkben, mikor minden újság baloldali volt, s a köztévé és közrádió is hemzsegett az első szabadon választott kormányerővel ellenséges posztkommunistáktól. 

A lap kezdeti arcai többek között Albert Gábor, Kocsis L. Mihály (engem, kezdő újságírókölköt ők vettek fel), Apáti Miklós (Apáti Bence édesapja, költő), Vödrös Attila, Kő András, Szalai Attila voltak. A menet közben a politikában jelentkező Antall-Csurka MDF-es belháború leképezéseként az Új Magyarország hangja Fábián László főszerkesztése idején mérséklődött. 

1994-ben, az MDF kormány bukása után a furmányos Horn Gyula MSZP-s új miniszterelnök fölmérte, hogy a szólásszabadság látványa szempontjából érdemes megtartani az Új Magyarországot. Egy szocialista üzletember, Kelemen („Kordax”) Iván készségesen megvette és „Őfelsége ellenzékévé” próbálta formálni ezt a napilapot. Nem ment, Franka Tibor, majd Alexa Károly főszerkesztő alatt igazi, élénken ellenzéki és mind profibb orgánum lett az Újmaó. 1997 körül azonban Hornék, az MSZP-SZDSZ kormány azt ismerhette föl, hogy a választás előtt el kell süllyeszteni az újságot, ködös tulajdonváltások kezdődtek, a működésre, bérekre elapadt a pénz. 

Ekkor volt az a tél, amikor a Mázsa téri szerkesztőségben fűtés híján kabátban dideregve írtuk a lapot.

A megmaradt szerkesztők, köztük Szalai Attila főszerkesztő-helyettes majd főszerkesztő, lázas összértekezleteken vívtak ködszurkáló harcot a nem tisztázott tulajdonos hitegető képviselőivel. 

Az Új Magyarország úgy süllyedt végül el, hogy közben az új jobbközép centrális pártnak bejelentkező Fidesz szellemi-üzleti holdudvara a háttérben megegyezett az összeomló lap némely befolyásos személyiségeivel – Szalai Attila köztük volt – és így az Új Magyarország szinte teljes gárdája adta az első „fidesznyik-közeli” napilap kezdőcsapatát. E huszáros, a szocikat és szadeszosokat elképesztő csel nélkül a Fidesz nem biztos, hogy tudott volna választást nyerni 1998-ban. A most elhunyt Szalai Attila volt az első főszerkesztője, míg D. Horváth Gáborék meg nem fúrták. 

Akárhogy is, a Napi Magyarországként föltámadó Új Magyarország főnixmadara a sajtóban szolgálta azt, hogy az 1994-ben összeomlott MDF által hagyott űrt a Fidesz-Magyar Polgári Párt betöltse, és így – az első Orbán-kormánnyal – némi levegőhöz és önazonosság-érzethez jusson a nemzeti közösség.

Szalai Attila hamar kiszorult ugyan a Napimaóból, de szerepét nem lehet eltagadni. 

Attila a gégerák miatt igen sokat szenvedett, de férfiasan hordozta ezt a terhet haláláig. E-mailváltásból sejtem, hogy tudta, s a szenvedés még inkább megbizonyosította: van egy közös Mennyei Főszerkesztőnk, aki még a világ teremtése előtt megszerkesztette alakunkat, sorsunkat, és életünk után magához vesz, előléptet, beavat szent, kimondhatatlanul boldogító titkaiba.

Isten nyugosztaljon, Szalai Attila! 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. október 29. 18:47
Becsületes, tisztességes jó magyar ember volt Isten nyugosztalja!
Tidal_wave
2020. október 29. 15:14
"1994-ben, az MDF kormány bukása után a furmányos Horn Gyula MSZP-s új miniszterelnök fölmérte, hogy a szólásszabadság látványa szempontjából érdemes megtartani az Új Magyarországot. Egy szocialista üzletember, Kelemen (Kordax) Iván készségesen megvette és "Őfelsége ellenzékévé" próbálta formálni ezt a napilapot." Aztán meg a Princz Gábor féle Postabank megvette a Magyar Nemzetet. Érdekes, akkoriban nem hallottam, hogy veszélyben a sajtószabadság, mert kormányhoz közeli oligarchák ellenzéki lapokat vásárolnak meg.
szürkeSzarvas
2020. október 29. 10:45
Harcostársunk volt. A Meggyaszay,aki a barátom volt-is kevelte. Ő csinálta az első Ujmaót.
Agnieszka
2020. október 29. 10:06
Lengyel földön c. önéletrajzi regénye, naplói alapján összeállítva, alapmű. Lengyelségből, magyarságból, emberségből. Szívből ajánlom mindenkinek. Nagyon szomorú vagyok, szinte személyes veszteséget érzek, végül nagybetegen, ennyi földi idő, még jól kihasználva is kevés. A Jó Isten adjon neki örök nyugodalmat és a családnak megnyugvást. vigaszt, az örök élet reményében is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!