Varga Mihály: Nagyobb is lehet Magyarországon a recesszió, mint a kormány gondolta

2020. április 25. 13:47

Nincs „kőbe vésve” a költségvetés előzőleg becsült 3 százalékos hiánya Varga Mihály szerint. A kormány a költségvetési hiányt a GDP 3 százaléka alatt akarja tartani, de „még nem volt a világ vége”, ha ennél magasabb lett.

2020. április 25. 13:47

Nagyobb is lehet Magyarországon a recesszió, mint azt a kormány gondolta, a költségvetés előzőleg becsült 3 százalékos hiánya nincs „kőbe vésve” – nyilatkozta a Reutersnek Varga Mihály pénzügyminiszter.

„A 3 százalékos gazdasági visszaesésre vonatkozó becslésünk még március második felében készült, amikor azzal számoltunk, hogy a második negyedévben megkezdődik a kilábalás a járványból” – mondta Varga. „Most elemezzük a helyzetet, de a számok feltehetően gyengébbek lesznek.”

„Ha a gazdaság vissza tudna állni május végére vagy júniusra, akkor 3 százalékos lenne a recesszió, de ahogy látjuk, ez lassabb lesz” – mondta. Tavaly a magyar gazdaság 4,9 százalékos növekedést produkált. Szerinte „az a kérdés, hogy mely exporttermékek tudnak majd eljutni a magyar gyógyszer- autó- és vegyiparból az exportpiacokra, valamint hogy helyreáll-e közben a kereslet is”.

Azt is mondta, hogy a kormány a költségvetési hiányt a GDP 3 százaléka alatt akarja tartani, de „még nem volt a világ vége”, ha ennél magasabb lett. A Reuters által megkérdezett szakértők 4,5 százalékos visszaesést jósolnak, arra a kérdésre, hogy ezt elfogadhatónak tartja-e, Varga elmondta, hogy ha járvány tovább fékezi a gazdaságot, és az nem tud újraindulni, akkor igen.

Varga Mihály azt is elmondta a Reutersnek, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításához 1,855 milliárd euró kölcsönt kapott a kormány, évi 2,5 százalékos kamattal és előtörlesztési lehetőséggel.

 

 

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2020. április 25. 23:20
A vírus miatt minden érintett ország költségvetése borul, hiszen mindenütt több hónapos leállások vannak, kieső adóbevételekkel és egy rakás munkanélkülivel. Vargát én mindig józanabb gazdaságpolitikusnak tartottam, mint Matolcsyt, aki még akkor is GDP növekedést jósolt, a,mikor a józanok ( pl. Varga) azon vitatkoztak, hogy három vagy öt százalék lesz-e a visszaesés.
3M..
2020. április 25. 21:45
Évekkel előre. Szebb Jövőt!
3M..
2020. április 25. 21:07
Mi már évekkel ezelőtt tudtuk hogy nagyobb lesz. A propaganda ellenére minden gondolkodó tisztában volt vele, hogy mindez csak hazugság. "Hátra van még a feketeleves." Szebb Jövőt!
Lion
2020. április 25. 21:02
Várható volt. Csak IMF hitel ne legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!