Újabb bank nyert az állam ellen

2014. szeptember 04. 14:52

Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert az UCB Ingatlanhitel Zrt, bizonyos időszakokban ugyanis megfeleltek a szerződési feltételei a tisztességesség követelményének. Egyelőre nem jogerős az ítélet.

2014. szeptember 04. 14:52

Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert az UCB Ingatlanhitel Zrt., a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint egyes időszakokban megfeleltek a tisztességesség kritériumainak és így tisztességesek, érvényesek voltak a pénzügyi vállalkozás által rögzített általános szerződési feltételek.

A bíróság ítélete szerint a pénzügyi vállalkozás által megfogalmazott és érvényes ászf 2010. január 1-jétől, majd 2010. február 1-jétől tartalmazta, hogy az UCB az ügyfél által fizetendő díj- és költségtételek mértékét jogosult évente egyszer a KSH által közzétett éves átlagos infláció mértékében egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül módosítani a KSH közzétételét követően, függetlenül attól, hogy a kölcsönszerződést mely napon írták alá, és függetlenül a kamatperiódus fordulónapjától.

A bíróság megállapította azt is, hogy 2010. november 5-től már ezt megtoldották egy további mondattal, mely kimondta: azon díjak illetve költségek esetén, amelyek olyan szolgáltatásokhoz kapcsolódnak, mint például a földhivatali eljárás, amelyet az UCB-n keresztül fizetik meg a fogyasztók, de annak árát nem az UCB határozza meg, a díjak, illetve költségek mértékének változtatására vonatkozóan az UCB a külső szolgáltatók árváltoztatását továbbhárítja az ügyfélre. Később, a pénzügyi vállalkozás által 2012 április 1-től közzétett ászf-ek tartalmazták ezeket a kikötéseket.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2014. október 08. 17:44
Kormánypártunk megint belenyúlt a jóba, mint annak idején az "elszámoltatásba". Az "elszámoltatottak" többet kaszáltak mintha az idő alatt dolgoztak volna. Sokba fog ez nekünk kerülni, majd az emberek megfizetik. Szebb Jövőt!
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2014. szeptember 05. 11:59
Na látjátok!Hol itt az elfogultság? Van egy bank. Kié? Sosem hallottam róla de a vezérkarnak véletlenül érdekeltségei vannak.
cutcopy
2014. szeptember 05. 08:53
"bizonyos időszakokban ugyanis megfeleltek a szerződési feltételei a tisztességesség követelményének" Vigyázat a szerződés nyomokban tisztességet is tartalmazhat..
liberálzöld.
2014. szeptember 05. 03:11
Majd másodfokon .....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!