Öt bank már perli az államot a devizahitelek miatt

2014. augusztus 17. 17:58

Eddig öt pénzintézet nyújtott be keresetet, hogy bizonyítsák: tisztességesek voltak az egyoldalú szerződésmódosításaik. Az iratok már most több tízezer oldalra rúgnak.

2014. augusztus 17. 17:58

Beérkeztek a bankoktól az első, egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatos keresetek a Fővárosi Törvényszékre pénteken. Két bank, a CIB Bank Zrt. és a Magyar Cetelem Bank Zrt., valamint három pénzintézet, a CIB Ingatlanlízing Zrt., a CIB Lízing Zrt. és az UCB Ingatlanhitel Zrt. nyújtott be keresetlevelet az állam ellen a Fővárosi Törvényszékhez. A keresetek mellékleteikkel együtt több tízezer oldalasak.

A Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma haladéktalanul megvizsgálja, hogy a beérkezett
keresetlevelek megfelelnek-e az alaki és tartalmi követelményeknek. Ezután döntenek a tárgyalások kitűzéséről.

Az új devizahiteles törvény vélelmezi az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenségét, de a bankok bizonyíthatják az ellenkezőjét: ehhez az államot kell beperelniük.

Még augusztus 25-ig lehet pert indítani, a bírósági szervezet arra az esetre is felkészült, ha mind a 400 magyarországi pénzintézet él a lehetőséggel. Összesen a polgári ügyszak mintegy 300 bírája áll készenlétben a devizahiteles perek intézésére.

A devizahiteles törvény alapján indított perekre kizárólag a Fővárosi Törvényszék illetékes, és az első fokú eljárásoknak 30 napon belül be kell fejeződniük. 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2015. december 22. 01:49
legfeljebb 1%-ot tesz ki a valoban devizában folyositott hitel..
gudmen
2015. december 22. 01:49
nincs annyi svájci frank forgalomban..mint amennyit papiron kiadtak a bankok, valaki kamuzik..gondolom nem a svájci jegybank.. forint alapu hitelezés történt..deviza elszámolással..
gudmen
2015. december 22. 01:49
mire gondolsz pontosan?
gudmen
2015. december 22. 01:49
30 valahány milliárd euro... ki tudja hol van az már?!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!