Árad a Zala, Keszthelyen telítődtek a csatornák

2013. március 31. 14:39

Zala megyében immár egy-két métert emelkedtek a folyók és patakok, ezek miatt pedig forgalmi korlátozásokat is érvényesítettek, több településen pedig embereket kellett kimenteni otthonaikból.

2013. március 31. 14:39

Már egy-két métert emelkedtek, és intenzíven áradnak a zalai folyók és patakok, több településen embereket kellett kimenteni a víz által körbezárt otthonaikból, de a közúti forgalomban is korlátozások vannak érvényben a vízátfolyások, sárelöntések miatt.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap kora délutáni tájékoztatása szerint Kerkakutason a Cupi-patak nagyon erős sodrású vize délre teljesen körbevett egy lakóházat, az ott élő idős embert a lenti hivatásos tűzoltók mentették ki és helyezték el ideiglenesen a település művelődési házában. Tornyiszentmiklósnál, az Európa-tónál 15-20 embert vett körbe a víz, ezért a tűzoltók leválasztották az elektromos hálózatról a vízben álló épületeket és átkutatták a területet, hogy mások nincsenek-e veszélyben. Szilvágyon tizenöt lakóház udvarát öntötte el a víz, melléképületekbe is beszivárgott, ezért homokzsákokkal védekeznek a helyi önkéntesek. Salomváron a Novák utcát öntötte el a víz, ott egy-két órán belül négy lakóházat is veszélyeztethet, ezért homokot és homokzsákokat biztosítottak a védekezéshez.

Zalaegerszegen a Zala folyó önkormányzati védvonalán, a Dózsa-pályánál lévő szakaszra a polgármester elrendelte a másodfokú védekezést, nagyteljesítményű szivattyút is odairányítanak. Zalaszentgróton, a tüskeszentpéteri városrészben kiöntöttek az árkok, a csapadékvíz egy lakóház udvarán folyik át és a melléképület lábazatáig ér. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte az MTI-vel, hogy megszűnt a Páka és Ortaháza között reggel a vízátfolyás miatt elrendelt útlezárás, de ezen az útszakaszon 40 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be. Keszthely, Szilvágy, Csesztreg, Lovászi és Letenye térségében ugyancsak korlátozták a járművek sebességét, sárelöntés miatt pedig lezárták a Tófej és Söjtör közötti utat.

A katasztrófavédelem tájékoztatása alapján a Zalán és a Mura vízgyűjtő vízfolyásain a korábban kialakult kisebb árhullámokra újabb árhullám érkezett, emiatt intenzíven emelkednek a vízszintek. A Murán eddig 100-150 centimétert, a Zalán pedig 150-200 centimétert nőtt a folyó vízszintje, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint pedig tetőzés még a felsőbb szakaszokon sem következett be.

Frissítés

Keszthelyen a csapadékvizet már nem tudják a Balatonba vezetni a csatornák, a Zala folyó pedig a megyében mindenütt kilépett a medréből - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap az MTI-vel.

Keszthelyen súlyossá vált a helyzet, mert a Balaton-parti vasúti nyomvonal alatt kialakított átereszek már nem képesek levezetni a csapadékvizet a Balatonba. Fokozza a problémát, hogy a csatornarendszer túltelítődött, ezért már lakóházakba is visszaduzzasztja a vizet. A keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség irányításával igyekeznek átszivattyúzni a vizet a vasútvonal Balaton felőli oldalára. A Zala folyó a megye területén már mindenütt kilépett a medréből és az ártérben folyik. Zalalövőnél vasárnap kora délután 336 centiméter vízállást mértek, de még tovább árad a folyó. A Zalalövőnél valaha mért legnagyobb vízállás 413 centiméter volt.

A jelentős mennyiségű csapadék és a hirtelen hóolvadás okozta vízátfolyások miatt délutánra már 12 zalai útszakaszon kellett sebességkorlátozást elrendelni, egy összekötőút pedig továbbra is zárva van sárelöntés miatt. A katasztrófavédelem közölte azt is: Pórszombaton, Szilvágyon, Zalabaksán, Zalaegerszegen, Magyarszerdahelyen, Lentiben (Bárszentmihályfa és Lentiszombathely városrészeiben) folyik árvízi védekezés a polgármesterek irányításával, önkéntesek részvételével.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!