Dokumentumfilm készül a Nobel-díjas magyar tudósról

2024. március 08. 18:51

Sorozatot forgatnak Kemény Dénes legendás vízilabdázóiról is.

2024. március 08. 18:51

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

***

Televíziós produkciók gyártására szavazott meg támogatásokat a Nemzeti Filmintézet, amelyek között Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus életét és munkásságát, valamint az 1956-os szabadságharcos, Wittner Mária életét bemutató alkotások is készülnek. A mozi nézettségi rekordot hozó A nemzet aranyai című dokumentumfilmet követően sorozat dolgozza fel a Kemény Dénes vezette magyar férfi vízilabda-válogatott sikereit – írja az intézet honlapja.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) egyik legfontosabb vállalása a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotások pályázati úton történő támogatása – a szervezet ezúttal hét produkciónak szavazott meg gyártási támogatást.

A tavaly Nobel-díjjal kitüntetett Prof. Dr. Krausz Ferencről dramatizált dokumentumfilm készül, a szintén díjazott Karikó Katalinról ellenben nem forgatnak – legalábbis egyelőre. A Kiss Gábor István által rendezett egész estés alkotás elkészítését 151,9 millió forinttal támogatja az NFI.

A nemzet aranyai címmel pedig sorozat készül a három olimpiai aranyérmet szerző magyar férfi vízilabda-válogatottról, amely az azonos című, rekordnézettségű mozifilmhez hasonlóan a legendás csapat világhírű sikerekkel tarkított időszakát idézi fel.

A sorozatot, amelynek létrejöttét 198,5 millió forinttal támogatja a szervezet, a közel 100 ezres mozis nézettséget elérő dokumentumfilm alkotója, Zákonyi S. Tamás és Elek Ottó rendezi.

Emellett Eperjes Károly színművész főszereplésével egy hét epizódból álló dokumentumfilm sorozat is készül, a Wittner Mária életét feldolgozó, 200 nap című dokumentumfilmet pedig Koltay Gábor rendezésében tekinthetjük majd meg.

A közelmúltban elhunyt, példaértékű közéleti tevékenységet folytató Corvin-közi forradalmárt előbb halálra, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték 1956-ban,

a róla szóló alkotás a siralomházban töltött napjait dolgozza fel, felidézve a forradalom eseményeit – írják.

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:03
🍓 ️ ­A­ ­d­ö­g­­ö­­s­­ ­­l­­­á­­­n­­­y­­­o­k­­ ­v­á­­­r­n­­a­­­k­­­ ­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
I feel the earth move under my feet
2024. március 14. 06:07
Remélem nem Rákay Kálmán kezéhez fog tapadni, mert akkor lassan fel kell vennünk az IMF hitelt.
Zolotarjov
2024. március 08. 20:24
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!