Rég osztotta meg bármi ennyire az ellenzéket: még a Jobbik is keményen bírálta Donáth Annát műhús-ügyben

2024. február 04. 18:30

Donáth Anna szerint a laboratóriumi hús egyszerre biztosíthat élelmiszerbiztonságot, fenntarthatóságot és adhat lökést az etikus állattartásnak.

2024. február 04. 18:30
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Óriási vitát generált, hogy az idei évben megérkezik az Európai Unió területére a műhús. Ez most nem az a fajta, mint amit eddig is lehetett kapni az állati eredetű élelmiszert nem fogyasztóknak, hanem az, aminek hangzik: laboratóriumi körülmények között készült műhús. A cseh Bene Meat Technologies a minap kapta meg az engedélyt a sejtszaporítással termesztett hús felhasználásra.  Az ötlet egyik legnagyobb támogatója Izrael, amely január közepén kapott hatósági engedélyt, hogy forgalomba hozza az Aleph Farms termékét, amely nem más, mint a világ első laboratóriumban termesztett marhahúsa.  

Ezt is ajánljuk a témában

 Az ügyre reflektálva kiadott egy közleményt az  Agrárminisztérium, amelyben az állt, hogy Olaszország mellett Magyarország is azon az állásponton van, hogy ki kell állni a hazai termelők mellett és be kell tiltani a műhúst. Róma ezt már meg is lépte, itthon egyelőre tanulmányozzák a szabályozás kérdését, ami Magyarország uniós elnökségének napirendjén is szerepel, mert széles körű párbeszédet szeretnének folytatni a témában.  

A gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő sem” 

– fogalmazott Nagy István agrárminiszter.  

Ezt is ajánljuk a témában

Nem pont ezen az állásponton van Donáth Anna. A Momentum frissen beiktatott elnöke a Facebookon úgy reagált a hírre, hogy nem lehet betiltani a fejlődést, a változást.  

Az új technológiát szabályoznia, az innovációt támogatnia kell az államnak, nem üldözni” 

– közölte. 

Ezt is ajánljuk a témában

Donáth Anna szerint a műhús egyszerre biztosíthat élelmiszerbiztonságot, fenntarthatóságot és adhat lökést az etikus állattartásnak. A pártelnök álláspontja szerint, amikor a magyar kormány azt fontolgatja, hogy betiltja a műhús gyártását és forgalmazását, azzal nagyjából a géprombolás útjára lép

Ennek így óriási ára lesz. Amit a magyarok fizetnek meg” 

– írta közösségi oldalán az EP-képviselő.  

Ezt is ajánljuk a témában

A hazai belpolitikában is komoly indulatokat váltott ki a momentumos politikus bejegyzése, Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője például lapunknak adott interjújában élesen kritizálta Donáth elképzelését. Z. Kárpát a Mandinernek elmondta, elképesztő liberális elmozdulásnak tartja azt, hogy a modern kor minden állítólagos vívmányát mindenféle óvatosság és kritika nélkül, feltétel nélküli hurráoptimizmussal fogadnak, és a műhús is szerinte ezek közé tartozik.  

Sem fenntarthatósági, sem zöld, sem pedig a magyar élelmiszer önrendelkezést védő szempontból nem tartom elfogadhatónak, hogy olyan állítólagos vívmányokat propagáljunk, amelyek kétségtelenül akár veszélyt is rejthetnek a saját önrendelkezésükre nézve” 

 – jelentette ki a képviselő, aki szerint a műhús feltétel nélküli támogatása egy „abszolút multi-bérenc magatartás”. 

Ezt is ajánljuk a témában

 Ezt azzal magyarázta, hogy Magyarországon gazdák, gazdálkodók tömegesen egészen biztosan nem fognak műhúst előállítani, „de vélhetően még azok az oligarchák sem, akik ezen a területen komoly pozíciókat szereztek, ellenben azok a multinacionális cégek, akik „véletlenül” a genetikailag módosított összetevőket is teríteni próbálják a világon, és akár a magyar piacot is beszennyezni ezzel, kapva kapnak majd az alkalmon, és ahelyett, hogy magyar gazdák egészséges termékei kerülnének helyzetbe, az érintett multicégek adott esetben mérgező vagy kétes hátterű termékei fogják még nagyobb mértékben elárasztani a polcokat” – folytatta Z. Kárpát Dániel. 

 A jobbikos politikus bírálta a kormányt is, amiért szerinte a magyar és külföldi termékek aránya a szupermarketek polcain még mindig nem megfelelő. 

Még mindig nem domborodik ki eléggé a magyar gazdák kiváló termékeinek, terményeinek az értéke” 

 – fogalmazott. 

Z. Kárpát Dániel lapunknak elárulta, ő és pártja azt szeretné, ha nagyméretű piros jelzés lenne azokon az élelmiszereknek a csomagolásain, amelyek tartalmaznak génmódosított összetevőt, és ugyanezt gondolják a műhús jelöléséről is, ami sürgős fogyasztóvédelmi feladat lesz. A politikus kiemelte, vannak olyan kutatások, amelyek szerint a műhús előállítása akár nagyobb ökológiai lábnyommal jár, mint a marhahúsé. 

A politikus nem gondolja, hogy fenntarthatósági szempontokat szolgálna egy olyan termékcsoport erőszakos terjesztése, amelyet nyilvánvalóan nem a magyar gazdák fognak termelni. A képviselő szerint az össznépi túlfogyasztás visszaszorításáról lehetne beszélni, véleménye szerint az egy legitim diskurzus lenne, ám a most zajló történések már nem arról szólnak. Donáth Anna Facebook-posztjában értekezett a mesterséges intelligencia (AI) helyzetéről is, azt nem akarja-e a kormány betiltani. Erre Z. Kárpát Dániel úgy reagált, hogy az AI tekintetében a legnagyobb világgazdasági forradalmi helyzet hajnalán vagyunk.  

A legnagyobb gazdasági átrendeződést fogja ez a fejlesztésrendszer elhozni, amivel két dolgot nem szabad csinálni: megpróbálni betiltani (mert a modern technikát ugye semmiféle eszközzel nem lehet betiltani), és nem szabad (amit valószínűleg a Momentum szeretne): kontroll nélkül szabadjára engedni” 

– szúrt oda a másik ellenzéki politikusnak a Jobbik-Konzervatívok képviselője.  

A Mandinernek úgy fogalmazott, a teljes liberalizáció azért kerülendő a mesterséges intelligencia kapcsán, mert a tönkrement munkahelyek és a bezáró vállalkozások negatív hatásait a magyar társadalom fizetné meg. A politikus ezért egy Magyar Munkahelyvédelmi Alap felállítását javasolja, amelyet azok a nagy cégek töltenének fel, akik ha úgy tetszik, extraprofitra tesznek szert ezen a félig szabályozott területen. Szavai szerint az Alap finanszírozhatná a veszélybe került álláshelyek magyar betöltőinek ingyenes átképzését, akár éppen a mesterséges intelligencia ésszerű használatához szükséges munkakörökbe, és innen lehetne támogatni a kiváló magyar vállalkozásokat, hogy

„a digitális forradalom hullámaira végre a mieink is fel tudjanak ülni!”

 Nyitókép: MTI/Kovács Attila 

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2024. február 14. 07:13
És a műhús után jön a kötelező műp.nci és műf.sz...
Chardonnay99
2024. február 05. 09:51
Donáth Kacsa már építi a karrierjét a politika utáni időkre, biztos, ami biztos. Ha végképp befuccsol a politikai pálya, a Monsanto-nál biztos állás várja.
Szerintem
2024. február 05. 09:29
Csak csettint a gazdija és máris propagálja, amiről tegnap még azt se tudta, hogy mi az.
Advocate
2024. február 05. 08:57
Ez az ótvar Nomentumos kurva olyan szolgaian fekszik alá mindennek amit a globalogazdi elvár, hogy még a nagyapjának is a becsületére válna!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!