Novák Katalin a kihelyezett Sándor-palotában fogadta Moldova miniszterelnökét

2024. január 25. 14:43

Moldova miniszterelnökével tárgyalt Novák Katalin Békés vármegyében töltött harmadik napján. A köztársasági elnök az elmúlt napokat is Békésben töltötte, egy ismert családi vállalkozáshoz is ellátogatott.

2024. január 25. 14:43

A két ország kapcsolatáról, valamint az ukrajnai háborúról is tárgyalt Novák Katalin köztársasági elnök Gyulán, ahol a „kihelyezett Sándor-palotában” fogadta Dorian Receanat, Moldova miniszterelnökét Békés vármegyei látogatásának harmadik napján. 

A találkozó elején az államfő elmondta Dorin Receannak, hogy többnapos látogatáson Békés vármegyében tartózkodik, ugyanis időről időre tart vármegye-látogatásokat, mert szeretné közelebbről megismerni az ott élő embereket, a vidék szépségeit és nehézségekeit. Közölte, az országot nemcsak Budapestről lehet képviselni, hanem vidékről is; a „kihelyezett Sándor-palota” lényege, hogy ilyenkor az adott vármegyéből látja el államfői feladatait, és örül, hogy egy ilyen komoly diplomáciai eseményre kerülhetett sor Békés vármegyében. 

Novák Katalin kiemelte: ez az első alkalom, hogy hivatalosan egy másik ország miniszterelnökét fogadja Gyulán, ami elismerés az ott élőknek is. A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a moldovai miniszterelnök meg tud majd kicsit ismerkedni a várossal – számolt be az ATV. Az államfő elmondta Dorin Receannak, hogy a gyulai vár különleges hely, Európában egyedi, hiszen ez az egyetlen épségben maradt síkvidéki, középkori téglavár a régióban.

Felhívta tárgyalópartnere figyelmét arra, hogy Gyulának van egy moldovai testvérvárosa, Balti, ami szintén kapcsolódási pont a két ország között. Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, Novák Katalin és Dorin Recean a két ország közötti gazdasági és politikai kapcsolatokról, továbbá az aktuális válságzónákkal, így például az ukrajnai háborúval kapcsolatos meglátásaikról egyeztetett.

Békés vármegyei látogatása során Novák Katalin csütörtök délelőtt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban megnézte az állandó Munkácsy-kiállítást, majd a Csabagyöngye Kulturális Központban találkozott a Békéstáji Művészeti Társaság tagjaival, és megtekintette az általuk a magyar kultúra napja alkalmából készített tárlatot.

Novák Katalin Békés vármegyei látogatásának harmadik napját sportolással kezdte, majd a Szarvasi Mozzarellához látogatott.


A köztársasági elnök kiemelte, 

a családi vállalkozások is adják a vidék erejét Békés vármegyében is.

A Szarvasi Mozzarella jóvoltából negyed évszázada ehetünk egész Magyarországon minőségi, hazai tejből készült, ízletes termékeket. A családi vállalkozás közel 120 embernek ad munkát a régióban. Jó volt látni, hogy a Rohony családon belül milyen jól sikerült összehangolni a generációk közti együttműködést.

Novák Katalin három napot tölt Békés vármegyében. A köztársasági elnök minden vármegyében igyekszik megismerni a problémákat és a kihívásokat is; a napokban Marika néninél is járt, aki egy Kondoros melletti tanyán él. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Novák Katalin

Facebook

Idézőjel

Szerencsére Marika nénit sűrűn látogatják gyerekei, unokái, és ezt jó volt látni.

Látogatásának szerdai, első napján a köztársasági elnök  munkahelyteremtésről, az összeköttetésekről, a kitörési lehetőségekről és a szükséges fejlesztésekről tanácskozott a Békés vármegyei vezetőkkel találkozott a gyulai várban szerda délelőtt. Az államfő a találkozó elején elmondta, három napra Békés vármegyébe „költözött” a kihelyezett Sándor-palota.

Békés határ menti vármegye annak minden szépségével és nehézségével, amely infrastrukturálisan nem élvezi az összeköttetések minden előnyét 

– fogalmazott Novák Katalin. Véleménye szerint „ha azt mondjuk, hogy a konnektivitás világában élünk, akkor ezt saját hazánkon belül jobban meg kell teremteni elsősorban azzal a céllal, hogy munkahelyet tudjanak teremteni az itt élőknek”.

Nyitókép: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. január 25. 17:18
Scotty teleportálta a Sándor palotát,Spock utasítására...
survivor
2024. január 25. 17:17 Szerkesztve
"Moldova miniszterelnökének országának felét az az Orosz Birodalom tartja megszállva " Transznyisztria az a FÉL Moldáv ASSZK ? De ha úgy vesszük, Moldávia egy nagy "megyéje" ROMÁNIÁNAK... :-D Vagy tartománya...
survivor
2024. január 25. 17:14
"a kihelyezett Sándor-palotában " NA NEEE B+ ! a Sándor-palotát leTELEPORTÁLTÁK Gyulára ..
Akitlosz
2024. január 25. 16:04
Van erről valami videó, ahogyan kihelyezték a Sándor-Palotát Békés megyébe? Ház elköltöztető videót már láttam, de egy egész Palota kihelyezését másik megyébe még nem. Mekkora kamion kellett ehhez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!