Napfivér, holdnővér

2023. december 07. 10:11

2023. december 07. 10:11
Hernádi Zsolt
Hernádi Zsolt

Lesz még valaha fehér karácsony? Lesz még olyan, hogy térdig érő hóban várjuk a szentestét? A globális kulturális hagyomány része a havas karácsony. Éj mélyből fölzengő száncsengő; fehér karácsony, hóban roskadsz; Hópihe karácsony. Vagy George Michael és a Wham; havas dekorációk az üzletekben; romantikus hüttehangulat a városokban. Vajon meddig lesz ez így? A klímaváltozás hatásai miatt könnyen elképzelhető, hogy Európában hamarabb látunk fehér hollót, mint fehér karácsonyt. Földünk átlaghőmérséklete 1,4 Celsius-fokkal lett magasabb az ipari forradalom óta. Radikális változtatások nélkül 2030-ra ez akár a duplája is lehet. Egy a Euronews által idézett tanulmány szerint az Alpok havas napjainak száma a felére fog csökkenni 2100-ra. 2500 méter felett évi 76 nappal kevesebb ideig lesz hó, 500 méter alatt pedig átlagosan csak öt napig. A Postdami Klímahatás-kutató Intézet szerint Németországban az 1970-es es években háromesztendőnként volt fehér karácsony, napjainkban a klímaváltozás miatt jó, ha nyolcévente. Vajon az is eljön, hogy nem takarja már hó a bérci tetőt? A jó hír, hogy valamennyire azért a kezünkben van a döntés: az ENSZ elemzése szerint ha a párizsi klímamegállapodást sikerül tartani, azzal például az Alpok havas részeinek a négyötödét meg tudnánk menteni.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. december 07. 13:09
Ha sikerülne a levegőt „dekarbonizálni”, ahogyan azt az IPCC, az ENSZ és az EU Bizottság javasolja, minden élet elpusztulna a Földön. Ideje lenne végre észhez térni, és megállítani ezt a rendkívül költséges, öngyilkos nemzetközi programot. https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20211223-a-fold-automatikus-hofokszabalyozasa-avagy-mennyit-er-a-vizgoz-klimaszabalyozo-szerepe --------------------------------------- Tekinthető-e a szén-dioxid környezetszennyezőnek, olyan anyagnak, amely károsítja a környezetet, az élő­világot és az emberek egészségét. A második kérdés az, hogy okozhatja-e az éghajlat melegedését a szén-dioxid? Végül a harmadik kérdés az lehet, veszélyt jelenthet-e az emberiségre az éghajlat bármilyen okból történő melegedése? A válasz mind a három kérdésre nemleges https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20210518-a-nagy-klimabiznisz-avagy-a-kozellensegnek-kikialtott-szen-dioxid-hatasa -
Bi Tang Tomee
2023. december 07. 10:36
Hazugság ez az egész klímabiznisz, a földi klíma folyamatosan változott és a jövőben is változni fog. Klíma, LMBTQ+, migráció, vírus… ezekkel tudja a globális pénzhatalom a legjobban rettegésben tartani az embereket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!