Az inflációt a kínálati és nem a keresleti oldal okozta

2023. december 29. 07:28

Recesszióra semmi szükség, az infláció kezelhető anélkül is.

2023. december 29. 07:28
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
Mérce

„A jelenlegi infláció okai egytől egyig olyan reálgazdasági jelenségek, amelyek megszüntethetők. Az infláció tehát átmeneti, még akkor is, ha hosszabb ideig eltart. Példa erre az, ahogy az Európai Unió már 2022 második felére képes volt a problémát okozó orosz fosszilisenergia-exportról leválni, és a gázárak ennek megfelelően csökkenésbe is kezdtek.

A kínálati oldali inflációt a kínálati kapacitások bővítésével, diverzifikálásával kell kezelni, nem pedig a kereslet szűkítésével. Ha mégis van káros és felesleges túlkereslet a gazdaság egyes részeiben, azt célzott adóztatással vissza lehet szorítani.

Túlpörgött például a lakásépítés? Magasabb adókkal le lehet lassítani ezt a szektort, ahogy az állami presztízsépítkezések megszüntetésével is. Mindeközben pedig rengeteg foglalkoztatottat és termelési kapacitást lehet bevetni a zöld átállás gyorsított megvalósításába.

Recesszióra semmi szükség, az infláció kezelhető anélkül is.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2023. december 29. 21:05
A közgazdász szakma szégyene a Pogácsa, egy szellemi pöcegödör, az összes bullshittel, zöld átállással.
lacika-985
2023. december 29. 18:31
Az inflációt mindig a pénzéhes parazita multik kreálják . Ezt egyszerü lenne kezelni . Nem vásárolni semmit tőlük .
luxusbatar
2023. december 29. 16:47
...ez b+ milyen hülye!
Onurisz
2023. december 29. 14:40
Javaslom a hozzászólóknak, hogy olvassák el a teljes írást. Abból megtudják, hogy nem a magyar inflációról szól, hanem a világgazdaságiról. És egyébként informatív azok számára, akik nem követik rendszeresen a nemzetközi gazdasági folyamatokat. Amúgy a végkövetkeztetés elég banális - hiszen világgazdasági szinten inflációs hullám általában kínálati oldalról indul - és nem nekünk szól, hanem a meghatározó központi bankoknak, azok pedig aligha a Mérce nevű magyar szakmai világlap Pogátsa nevű szakértőjének intelmei alapján hozzák a döntéseiket. A helyi inflációk mértékéhez és tartamához azért a világgazdasági lökéseken kívül még általában hozzájárul ez-az, így nálunk is. Nyilván ilyen a hatalmas tavalyi alföldi aszály, a választási költekezés, az, hogy 22-ben a magyar átlagos reálbér-növekedés lépést tartott az inflációval, illetve az elmúlt tíz év felhalmozódott lakossági tartalékai miatt lassabban értük el azt pontot, amely után a kereskedők árcsökkentésre kényszerülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!