A Medián felmérte, ki legmegosztóbb magyar történelmi személyiség

2023. december 21. 21:52

A XX. századi vezetők megítélése nagyban függ a párthovatartozástól is.

2023. december 21. 21:52

Horthy Miklós a XX. század legmegosztóbb magyar politikai személyisége – derült ki a Medián felméréséből. 

A Medián felméréséből az is kiderült, hogy 2005 óta megkétszereződött azoknak az aránya, akik szerint az egykori kormányzó „inkább pozitív, mint negatív szerepet játszott” a magyar történelemben.

Horthy esetében jelentős eltérés van a fideszes és az ellenzéki szavazók ítélete között: az előbbieknek több mint a fele, az utóbbiaknak csak a harmada tartja őt számon a magyar történelem pozitív alakjai között.

Érdekes, hogy a Nagy Imre–Antall József–Kádár János-hármas; a népesség 13 százaléka egyszerre elfogadható. A fenti hármas elsősorban az ellenzéki szavazók szemében népszerű  (21 százalék), a kormánypártiak közül viszont csak 8 százalék ítélte meg őket pozitívan; közülük 13 százalék ítélte meg pozitívan mindhárom személyiséget a Nagy Imre–Antall József–Horthy-hármas közül. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Mező Gábor

Facebook

Idézőjel

Lehet, hogy Horthy pribékjei tépték ki szálanként a szőke haját, hogy aztán ne nyújtóra, hanem töpörítőre tegyék?

***

Nyitókép:  Fortepan.hu, ad.: Jóna Dávid

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. december 22. 14:47
Gyurcsány és Dobrev kb. úgy egyesítik a magyarokat, ahogy egy váróterem egyik sarkában gözölgö hányadéktócsa egyesíti a várakozó utasokat a vároteren átellenes sarkában.
Mandiner444hu
2023. december 22. 10:37
Horthy Miklós : "Polgármester Úr! Szívből köszönöm szíves üdvözlő szavait. Mondhatom, nem vagyok abban a lelkiállapotban, hogy e percben megszokott frázisokat használjak, igazságérzetem azt parancsolja, hogy minden kertelés nélkül azt mondjam, amit e percben érzek. Mikor még távol voltunk innen, és csak a remény sugara pislogott lelkünkben, akkor - kimondom - gyűlöltük és átkoztuk Budapestet, mert nem azokat láttuk benne, akik szenvedtek, akik mártírok lettek, hanem az országnak itt összefolyt piszkát. Szerettük, becéztük ezt a várost, amely az elmúlt évben a nemzet megrontója lett. Tetemre hívom itt a Duna partján a magyar fővárost: ez a város megtagadta ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta koronáját, nemzeti színeit és vörös rongyokba öltözött. Ez a város börtönre vetette, kiüldözte a hazából annak legjobbjait és egy év alatt elprédálta összes javainkat. De minél jobban közeledtünk, annál jobban leolvadt szívünkről a jég, és készek vagyunk megbocsátani.......
Mandiner444hu
2023. december 22. 10:33
Kurcsányi a legmegosztóbb
llnnhegyi
2023. december 22. 09:59
Hann Endre bácsi zokogva jelentette be: Hazudtam reggel, éjjel meg este!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!