Sós Fedő titokzatos története

2023. október 04. 20:04

A Kádár-korszaknak végül is nem a logika, hanem a láthatóság volt a rendezőelve.

2023. október 04. 20:04
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Egyszer talán bele kellene pillantani azokba a jelentésekbe (ha szabad), megnézni, akkurátusan elemezni, hogyan zajlottak a dolgok 1960-ban Nagymágocson. Hogy miféle alakok írogattak, jelentettek, hazudoztak nem sokkal bonyolultabb tartótisztjeiknek, akikkel csalitosban, temetőben, holdfényben és bokrok mellett konspirációsat játszottak. És az is eszembe jutott, tizenhét év alatt a nyomorult Sós Fedő hány embert nyomhatott fel, kik és hogyan szenvedtek hátrányt azért, mert az apjuknak, mondjuk, artézi kútja is volt, esetleg már kétszer jártak Jugoszláviában vagy a téesz titkárnője szexuális célzattal kiszökött hozzájuk a tehenészetbe.

A Kádár-korszaknak végül is nem a logika, hanem a láthatóság volt a rendezőelve. Ha tudták rólad, hogy valahol ott vagy, ott lehetsz, ahol lenned kell, máris a rendszerhez tartoztál. Engedelmes alattvalóként gondoltak rád, olyasvalakire, aki nem lépett le az országból, ezért szintén részt vesz – mert részt kell vennie – a szocializmus építésében. Ha azonban artézi kútja volt a faternak, esetleg négyelemis bunkókat szabadítottak rád, hogy kiszimatolják teljesen lényegtelen életeseményeidet, valamint frappáns jellemzéseket írjanak munkatempódról

(»amenyire csak túdja a dólgót kerüli«). Megnyugtató továbbá, hogy a rendszer a magyar tanyavilágban is remekül működött, igaz, csak helyi értéken pislákoltak az információk, de csodát ne várjunk, a szegény tartótisztnek is élnie kellett valamiből.

Vajon mi lett a sorsa Sós Fedőnek? Miféle ügyekre vetette rá magát? Feljelentette a saját rokonait is, vagy csak a haragosait? Szinte biztos, hogy már nem él, ha mégis igen, akkor a kétdossziényi jelentés nyilván kedves fiatal­kori nosztalgia számára. Viszont vélhetően itt van velünk Sós Fedő becses családja, valamint szellemi leszármazottai, harcostársai. Ők is roppant plasztikusan szemlélik a világot, amennyire csak lehetséges, politikai véleményt is alkotnak a világról. Ha le kellene írniuk, amit éreznek, tapasztalnak, így festene a 2023-as jelentés: »O1G lóp csal és sanyargassa a embereket meg ótt vannak a stadiónók is, az oktatásegésségügyben sz…r a helyzet (ne felejtsük az obszcén stílust! – a szerző), javaslóm hogy nyúgati országókbol vonnyák be az eurot meg csukják le sitre a fideszt. Sós Fedő Family Trust«.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2023. október 05. 11:29
"Gemmeryck ---> Ez D-dúr és e-moll 2023. október 05. 07:21 Hiszi a piszi a mesédet kis buzi provokátor!Valószínűleg te voltál a feljeletö!" Vagy te voltál a feljelentő, ahogy ma, úgy már akkor sem tudtál különbséget tenni az igaz és hazug, a jó és a rossz között, ahogy ma, úgy már akkor is kényszeresen csaholtál a hatalomnak, dörgölőztél a lábához.
Ez D-dúr és e-moll
2023. október 05. 05:47
"Obsitos Technikus ---> Ez D-dúr és e-moll 2023. október 05. 00:31 Aztan mire vége lett a rendszernek, egész jól sikerült belesimulnod :-D" Ne magadból indulj ki! Nem mindenki olyan gerinctelen, gyáva szarpöcs, mint te vagy.
kérdés
2023. október 05. 01:48
Ezen sírni kék mán, nem nevetni .....
Isten jobb keze
2023. október 05. 00:58
Ez a sós fedő… nem csodálkoznákrajta, ha kiderűlne, hogy köze van a 3B- hez! Buta, buzi, bayer zsolthoz 😂😂💩
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!