Kinek jó, s hogyan jó a városi CSOK? Okoz majd árrobbanást?

2023. október 26. 14:59

Itt az új városi CSOK. Elemzésünk!

2023. október 26. 14:59
null
Szalai Piroska
Szalai Piroska

Megvan, megszületett a várva várt új, városi CSOK Plusz! Folyamatosan azt hallgattuk, hogy eltörölték a városlakóknak a CSOK-ot, már nem számíthatnak a kormányra a városi családok, már nem kell ennek a kormánynak a városi gyerek. Ezt megannyiszor cáfoltam, pl. itt is, de minden cáfolatnál többet jelent, ha megvan az új lakáshoz jutási támogatási lehetősége a városi családoknak is. Nézzük a részleteket! 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

CSOK Plusz

Ezt a CSOK-ot azok vehetik igénybe, akik nem jogosultak a falusi CSOK-ra. Ez alapvetően nem vissza nem térítendő támogatás, hanem kedvezményes, 3%-os fix kamatozású hitel, de a 2. és minden többedik gyermek megszületésekor 10-10 millió Ft tartozást elengednek, azaz ez az összeg vissza nem fizetendő lesz. A maximális keretek a gyermekszámtól függően a következők:

2024.01.01-től érvényes CSOK Plusz – fix 3%-os kamatozású kedvezményes hitel

1 gyermek15 millió Ft
2 gyermek30 millió Ft
3 gyermek50 millió Ft

A kölcsön futamideje 10-25 év, az anyák maximum 41 éves korig vehetik igénybe. Két éves átmeneti időszakban azonban a 41 felettiek is igénybe vehetik, ha tudják igazolni a legalább 12 hetes terhességüket. Egyedül álló szülők nem vehetik igénybe, csak házaspárok, a jelenlegi információk szerint új és használt lakások esetén egyformán lehetőséget jelent. Első lakás esetén minimum 10% önrész maximum 80 millió Ft-os ingatlanra vehető fel. Más esetben minimum 20% önrész és 150 milliós ingatlanig felhasználható. Telek vásárlásra nem használható, a részletszabályok majd november közepéig lesznek megismerhetők.

2024.01.01-től érvényes falusi CSOK

A falusi CSOK is átalakul. A meghatározott 2630 kistelepülésen otthonteremtésbe vágók jogosultak a falusi CSOK igénybevételére. Ezek a települések rurális területeken levők, azaz 5000 főnél kisebbek. A CSOK itt vissza nem térítendő támogatás, amelynek nem része, de igényelhető mellé fix 3% kamatozású támogatott hitel is.

2024.01.01-től érvényes FALUSI CSOK – vissza nem térítendő támogatás

 új lakás vásárlásahasznált vagy egy lakásos új építésű ház vásárlásameglévő bővítése, korszerűsítése*
1 gyermek600 ezer Ft1 millió Ft500 ezer Ft
2 gyermek2,6 millió Ft4 millió Ft2 millió Ft
3 gyermek10 millió Ft15 millió Ft7,5 millió Ft

+ igényelhető fix 3% kamatozású támogatott lakáshitel: 2 gyermeknél max. 10 millió Ft, 3 gyermeknél max. 15 millió Ft

Elképzelhető, hogy a csillaggal jelölt meglévő ingatlan bővítésére, korszerűsítésére felhasználható keretek emelkedni fognak még idén, ennek a módosításait csak később ismerhetjük majd meg.

2023.12.01-ig érvényes CSOK és falusi CSOK

Jelenleg, azaz 2023.12.31-ig érvényes CSOK is teljes egészében vissza nem térítendő, s igényelhető mellé kiegészíthető fix 3%-os kedvezményes kamatozású kölcsön. A gyermekek számának függvényében az alábbi maximális összegek igényelhetők meglévő (a házaspártagjainak korától függetlenül) és vállalt (ha a házaspár legalább egyike még nem töltötte be a 40. életévét) gyermekek után új vagy használt lakás vagy lakóház vásárlására, építésre vagy akár meglévő otthona bővítésére is. 

A jelenlegi, 2023.12.31-ig érvényes CSOK – vissza nem térítendő támogatás

 új ingatlan vásárlása vagy építésehasznált ingatlan vásárlása vagy meglévő bővítése
általábanfalusi CSOK esetében
1 gyermek600 ezer Ft600 ezer Ft300 ezer Ft
2 gyermek2,6 millió Ft1,43 millió Ft1,3 millió Ft
3 gyermek10 millió Ft2,2 millió Ft5 millió Ft
4 gyermek10 millió Ft2,75 millió Ft5 millió Ft
+ igényelhető fix 3% kamatozású támogatott lakáshitel: 2 gyermeknél max. 10 millió Ft, 3 gyermeknél max. 15 millió Ft

A CSOK változtatására a városi ingatlanok árának emelkedése miatt volt szükség. Már jóval kevesebben vették igénybe a jelenlegi konstrukciót a városokban, mint korábban. Ahhoz, hogy tényleges segítséget nyújtson a gyermeket vállalók lakhatási problémáinak megoldásához, mindenképpen szükséges volt a frissítése. 

Emlékezzünk rá, hogy a magyar családtámogatási rendszerben sokak által elérhető lakástámogatási megoldás, a múlt század hetvenes éveinek közepén a „szocpol” volt. Az indulásának első két évében kimagaslóan nagy termékenységi ráta emelkedést eredményezett, aztán jelentősen csökkent a hatása, mivel akkor sem követte az ingatlan árak növekedését. Ezt a tanulságot is szem előtt tartotta a kormány a változtatás megalkotásakor.

Szóval ne aggódjunk, s ne higgyünk a rémhírterjesztőknek, a kormány nem törölte el a CSOK-ot a városiaknak sem.

A szerző munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa

Nyitókép: Pixabay

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sentimental
2023. október 26. 16:39
Egy újabb hazugság... már megszoktuk...
states-2
2023. október 26. 16:36
A legfontosabb, hogy a komcsiknak továbbra is annyi. Amíg ilyen családpolitikánk van, addig esélyük sincs az országgyűlési választásokon.
RasPutin
2023. október 26. 15:41
Semmi köze a CSOKnak az ingatlanáremelkedéshez.......... :) https://ingatlandh.hu/hir/a-csokmilliokat-is-felfaltak-a-lakasarak/97
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!