Sokrétű a magyar családpolitika az amerikai szakértő szerint

2024. március 01. 21:18

A magyar családpolitikai rendszert méltatta egy amerikai szakértő a European Conservative-ban.

2024. március 01. 21:18

A világnak fel kellene figyelnie a magyar családpolitikára, mielőtt a demográfiai válság valóban visszafordíthatatlan lesz – írja Simon P. Kennedy, a Quadrant szerkesztője, a University of Queensland tanára, aki az MCC vendégprofesszora volt 2023-ban, a European Conservative-on. A cikksorozat első része a világ demográfiai válságát mutatta be.

Kennedy összefoglalja a Fidesz-kormány 2010 óta tett erőfeszítéseit. Mint írja: „Amit Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár ‘családi fordulatnak’ nevez, az a házassághoz kötődik. A családpolitikai csomagban szereplő juttatások és kifizetések nagy része ahhoz kötődik, hogy a párok házasok legyenek és maradjanak. Ennek figyelemre méltó eredményei vannak. A válások száma Magyarországon a 2010-es közel 24 ezerről 2022-re 17 500-ra csökkent, ami 27 százalékos csökkenést jelent. A leglenyűgözőbb azonban a házasságkötések száma. A 2010-es évben 35 500 házasságkötés történt. Ez a szám 2021-re több mint kétszeresére, 72 000-re emelkedett, majd 2022-re 64 100-ra csökkent.”

Az ausztrál Baby Bonus politikával szemben, ami a demográfiai csökkenés megállítását szolgálja, a magyar családpolitika sokrétű a szerző szerint: 

„A rendszert úgy tervezték, hogy a felnőttkorig támogassa a gyermekeket. Egyes intézkedések a házasság kezdetétől kezdve segítik az anyagi stabilitást. 

Az újdonsült házaspárok 24 hónapon keresztül havi támogatást kapnak. A heti 40 órát dolgozó, 25 év alatti magánszemélyek havi 75 000 forintig terjedő anyagi támogatást kapnak a kormánytól. Mindennek célja célja, hogy segítsék a fiatalokat a házasságra és a gyermeknevelésre való anyagi felkészülésben.”

Majd jön a babaváró hitel: „Amint megérkeznek a babák, a támogatások is megugranak. A párok akár 10 millió forintos, babaváró hitel elnevezésű kölcsönhöz is hozzáférhetnek, amely kamatmentes törlesztéssel jár, ha az igényléstől számított 5 éven belül megszületik a gyermek. Ezt a pénzt a családok szabadon költhetik el arra, amire akarják, és ha egy párnak három vagy több gyermeke születik, az állam kifizeti helyettük a teljes hitelt.”

Kennedy úgy találja, hogy az adókedvezmények különösen érdekesek, mivel 

a négygyermekes családanyák egész életükre szja-mentességet kapnak,

 s aki 30 éves kora alatt szül, annak elengedik az szja-t 30 éves koráig. Ezután a CSOK-ot ismerteti, majd a gyest és gyedet dicséri.

Hornung Ágnes családügyi államtitkár azt nyilatkozza az EC-nek, hogy hazánkban fontos ügy a lakhatás, ezért hívták életre a CSOK-ot. Hozzáteszi: hazánkban a nők foglalkoztatottsága 5 százalékkal az EU-s átlag felett van. Mint mondja: 

a családpolitikát csinálni nehéz, de hosszú távú céljai vannak. 

Sőt: az egész családpolitika gondolkodási mód is.

Kennedy szerint Hornung megjegyzése is jól mutatja, hogy „a nyugati embereket milyen gondolkodásra kondicionálták. A karrier elsőbbsége, és az az elképzelés, hogy a gyermekvállalás és a gyermeknevelés ennek akadálya, egy nagyon újkeletű kulturális konstrukció. A szakmai karriert befutó nők szélesebb körű kulturális jelenséget alkotnak, mert ez csak az elmúlt néhány évtizedben jelent meg, és az, hogy a nők ezt a családalapítás rovására kívánják tenni, még inkább korunk anomáliája. Ugyanígy a hedonizmus előtérbe helyezése a családalapítás nehéz és költséges munkájával szemben –  a tengerentúli nyaralások és a rendszeres villásreggelik – látszólag megelőzik a gyermekvállalást. Az egészből egy dolog hiányzik: a gyermeknevelés öröme.”

 

Fotó: Pixabay

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:14
🍓 ️ ­­A­­ ­d­­ö­g­ö­s­­­ ­­l­á­­n­y­­­o­­­k­­ ­­v­­á­­­r­n­­­a­­k­ ­­r­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
Uztu
2024. március 02. 17:10
Az újmagyar szaporodik
contractor-2
2024. március 02. 14:15
A magyar családpolitika "eredményeit" leginkább felejtsük el nagyon gyorsan. Katasztrofális, de azért még erőltetik. Pár éven belül akár 60-70 ezer fő alá is csökkenhet az újszülöttek száma. Tiszta Dél-Korea lesz.
alexandrosz-2
2024. március 02. 11:09
Hatalmas sikereket értek el vele. Ja. Nem. Rekord alacsony a magyarországi termékenység. Azon belül pedig cigámypurdé rekord van és mélységes kussolás róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!