Karácsonyék bemutatják: hogy ne újítsunk fel villamospályát – második rész

2023. szeptember 14. 19:33

A BKV szerint a 12. kerületiek félreértettek valamit: nem felújítást, karbantartást végeztek két hétig az 59-es vonalán. Korábban megírtuk: akadálymentes villamoshoz nem akadálymentesített megálló is létesült Budapesten, bár a BKK szerint ez nem is volt feladata az alvállalkozónak.

2023. szeptember 14. 19:33
Karácsony Gergely
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Emlékeznek még az Olvasók Őrsi Gergely II. kerületi szocialista (?) polgármester azon posztjára, amelyben mások mellett amiatt vonta kérdőre a Karácsony Gergely-féle városvezetést, mert az 56-os, az 56A, az 59-es és a 61-es budai villamosvonalakat érintő munkálatokba becsúszott egy apró hiba? Mégpedig a következő: akadálymentes villamoshoz nem akadálymentesített megálló létesült. „Sajnos a megállók felújítása sem (lett) teljes, hiszen 2023-ban már talán nem kegy, hanem alap hozzáállás, hogy egy villamosmegálló legyen akadálymentes, pláne, ha amúgy is hozzá kell nyúlni” – írta elkeseredettségében a városvezető.

Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár fel is vetette, úgy értesült, a Walter Katalin vezette Budapesti Közlekedési Központot (BKK) valamiért kihagyták a beruházásból, miközben az összes korábbi, ehhez hasonló projektet (amelyek az alacsonypadlós CAF-villamosokat képessé tették az egyes vonalakon történő közlekedésre) ők menedzselték, így a Bartók Béla úton vagy az Alkotás utcában.

Kérdeztük ugyan a szintén baloldali főpolgármestert és stábját, mégis hogy sikerült ezt összehozni, de végül csak a BKK-tól kaptunk választ: ebben kifejtik, azokat a megállókat tették akadálymentessé – Kelemen László utca, Zuhatag sor, Heinrich István utca –, melyek eredeti hossza nem volt elegendő a CAF-villamosok közlekedtetéséhez. A többi megállót pedig nem akadálymentesítették, „az nem is volt feladata a vállalkozónak”, mert a vonal fejlesztésének célja kizárólag az újonnan érkező villamosok működtetéséhez szükséges feltételek megteremtése – pályafelújítás, kitérőcsere és áramellátás fejlesztése – volt.

Kapcsolódó cikkek

Csakhogy a Mandiner.hu cikkét követően érkezett egy riport az RTL-től is, amiben ugyancsak egy nyári villamosvonal-felújításról esik szó. Előre szólunk: ez sem úgy sikerült, mint a helyiek elvárták volna.

A csatorna olvasói arra hívták fel a figyelmet, hogy azután is csak araszolnak az 59-es villamosok a XII. kerületben az Apor Vilmos tér utáni szakaszokon, hogy augusztus második felében két hétre lezárták azokat. De mint mondták, az összes porladó-rothadó talpfát sem cserélték ki, és a járatok által kibocsátott zaj sem csökkent.

Minderre a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) úgy reagált a csatornának, hogy a lakók félreértettek valamit. Ők ugyanis azt hitték, felújítást végeztek abban az időszakban, mikor pótlóbuszok jártak a villamosok helyett, de mint azt elárulták: mindösszesen karbantartás, illetve javítás fért bele a tömegközlekedési cég büdzséjébe.

30 millió forintért 160 darab talpfát és 288 méter sínt cseréltek ki, vallotta be a vállalat, amely szerint is jobb lenne a teljes felújítás, de ez milliárdokba kerülne. Marad helyette a sínek gépi kenése – ez csökkentheti a zajhatást, amire szintén érkezett panasz –, mindazonáltal ezt sem vihetik túlzásba, mert ez a szakasz hegyi pályának minősül, ügyelni kell arra, hogy a fékút-távolságok ne növekedjenek.

Portálunk mindeközben úgy értesült, a Hegyvidéki Önkormányzat megkereste az ügyben a BKK-t, ám az a válasz érkezett, hogy nincs pénz.

A kerület ugyanakkor továbbra is keresi a megoldást a problémára, erről később adnak tájékoztatást.

Kapcsolódó cikkek

 

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
goldie-2
2023. szeptember 15. 14:16
Azért én azt is megnézném, hogyan lehetne a 28-as villamost akadálymentesíteni?
KBA98
2023. szeptember 15. 12:17
karácsony azt hiszi, hogy ezt a sok szemétséget ép bőrrel megúszhatja?
nemecsek-3
2023. szeptember 15. 10:30
"A butapestiek el vannak kényeztetve..." Lehet ilyet mondani, de útálom, hogy nálunk állandóan valamihez viszonyítani kell mindent, Valamikor a város és ország önállóan fejlődött, azt is lehetne mondani, hogy világváros volt (sajnos jöttek a kommunisták Trianon, később a háború) senkit nem kérdeztünk meg legyen-e országház, földalatti... stb. Ma meg mást sem hallani mint Bécs, New York, Svájc ROMÁNIA.....stb, ha valakinek ötlete van (altlétikai VB) az szar, ha Etiópiában az fantasztikus. Lehet dolgozni egy városért odaadóan, de úgy is, hogy egy munkahely ahol el kell végezni a feladatokat, mind a kettő előre visz akkor is ha van hibaszázalék, mert az elkerülhetetlen. Teljesen más ha valaki játékháznak képzeli a várost csúszdával, hintával aranyhalas medencével amit apucitól kapott szülinapra és a reggeli kakaó után máris rohan, hogy kitegye napozni az aranyhalait, bambán vigyorogva próbálkozzon bringával fölmenni a csúszdán s ha megunta rohan anyucihoz lóvéért mert épp fagyit nyalna
rocktoberi-2
2023. szeptember 15. 07:41
A butapestiek el vannak kényeztetve. Az, hogy szarul üzemeltetik a várost mit sem változtat azon, hogy mindenhová el lehet jutni tömegközlekedéssel viszonylag olcsón és gyorsan. Letesszük a kocsit a hotelban és 72 órán át 5.500-ért eljutunk mindenhova és nem kell a parkolással kínlódni. A járatok sűrűn járnak este is mint tegnap kiderült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!