Economist: az Egyesült Államok magyar vezetőket is lehallgatott

2023. április 11. 08:01

Ez lehet az utóbbi évtized egyik legjelentősebb hírszerzési botránya.

2023. április 11. 08:01
null

A napokban kiszivárgott amerikai iratok nem csupán katonai adatokat tartalmaznak. Azt látni ugyanis, hogy a tengerentúli hírszerzés ukrán tábornokokon kívül magyar, izraeli és dél-koreai hivatalos személyiségeket is megfigyelt, de még az Atomenergia Ügynökség több tisztségviselőjét is. Vagyis az amerikai kémek a saját szövetségeseikről is gyűjtöttek adatokat – írta meg az Economist.

Az is kiderült, hogy milyen módszerrel csinálták mindezt. Az egyik eljárás az volt, hogy telefonra telepítettek poloskát, de más módon is rögzítettek beszélgetéseket. Így azonban a célpontok ki tudják deríteni, hogyan szerzi Amerika az információkat.

Ez lehet az utóbbi egy évtized egyik legjelentősebb hírszerzési botránya, állítja Thomas Rid, a Johns Hopkins Egyetemről, aki idesorolja a Snowden-ügyet, valamint azt, amikor 2016-ban a Nemzetbiztonsági Ügynökség, majd egy évvel később a CIA adattárából csempésztek ki kényes információkat.

***

Kép forrása: STAFF / AFP

 

Összesen 333 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. április 12. 09:18
Még milyen szerencse, hogy az EP-ben összeállt a Pegasus bizottság, amelyik a magyarországi állítólagos lehallgatásokat vizsgálja. Most aztán lesz munkájuk az amerikai lehallgatásokkal, ha tényleg komolyan veszik a témát
linkeloe
2023. április 11. 23:06
Gondolom holnap Pressman a felháborodásának ad majd hangot......
Kybon
2023. április 11. 16:48
Örülnék, ha ezt itt föntebb vki elolvasná és összefoglalná 2 mondatban! Ennek híján viszont leírom, hogy a f(@sz)ész-bók, az insta, a gémail, meg ezeknek mindene lehallgat mindenkit. Nem fáj. Ezért senkit nem érdekel. A mai ember csak a fájdalmat nem bírja. Meg a kényelmetlenség fájdalmát. Ameddig valakinek a szájába repül a sültgalamb, az egója az egeket verdesi. Ez van, ilyen nyomi az ember.
Dextro
2023. április 11. 15:53
Aki ma Amerika barátja, az utána gyarmata lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!