„Megengedhetetlen, hogy fűtetlen óvodákban és bölcsődékben fázzanak a gyerekek” – Karácsony Gergely nyílt levelet írt Orbán Viktornak

2022. október 09. 12:23

Több ellenzéki városvezető is csatlakozott a nyílt levélhez.

2022. október 09. 12:23
null

Karácsony Gergely a Facebook-posztját kijelentéssel indította. Mint írta: a kormány az elmúlt években többször is élt a veszélyhelyzeti kormányzás eszközeivel, ám most szerinte indokolt lenne szembenézni a valódi veszélyhelyzettel, miszerint a magyar települések veszélybe kerültek. 

Az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmentése a kormány azonnali cselekvését teszi elkerülhetetlenné”

– írta Karácsony, példaként sorolta fel a bölcsődék, óvodák, idősotthonok fenntartását, a közvilágítást, a közösségi közlekedés működtetését és a kulturális intézmények megmaradásának biztosítását.

A városvezető közölte, az energiaválság és az elszabadult árak miatt kialakult megélhetési válság eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget Magyarországon.

Miközben a falvak és városok a működőképességük fenntartásáért küzdenek, egyre többen és többen kérnek szociális támogatást az önkormányzatoktól”

– jelentette ki, majd azzal folytatta, hogy az önkormányzatok naponta hallják a polgárok segítségkérését, és (véli Karácsony) itt az ideje, hogy ezt a kormány is meghallja.

Karácsony Gergely szerint egyetlen polgármester sem akar intézményeket bezárni és mindent megtesznek az alapvető közszolgáltatások működtetése érdekében.

Mindannyian megengedhetetlennek tartjuk, hogy fűtetlen óvodákban és bölcsődékben fázzanak a gyerekek”

– írta.

Karácsony Gergely követelte, hogy a miniszterelnök haladéktalanul hívja össze a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcsot és azonnali kezdjen párbeszédet a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel.

A Nemzeti Energiacsúcs alkalom és lehetőség arra, hogy a másra mutogatás, a bűnbakok keresése helyett végre megoldási javaslatok kerüljenek az asztalra”

– olvasható a főpolgármester közösségi oldalán.

Kijelentette, tisztában van vele, hogy hazai és külső okok miatt az állami költségvetés is nehéz helyzetben van, ugyanakkor a kormány tárgyal az egyházi iskolák támogatásáról, ám az önkormányzati bölcsődék és óvodák fenntartásáról eddig nem volt hajlandó egyeztetni.

Karácsony szerint a magyar települések támogatásának forrása lehet „az önkormányzatoktól elvont adóbevétel visszaadása éppúgy, mint a megemelkedett energiaárak miatt keletkezett költségvetési többletbevétel”.

Hisszük, hogy a szociális krízis elkerülése, a magyar települések működőképességének fenntartása nemzeti érdek, ezért szólítjuk fel ismét miniszterelnök urat a Nemzeti Energiacsúcs haladéktalan összehívására”

– zárta Karácsony.

A nyílt levélhez csatlakozott még Botka László, Szeged polgármestere, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Péterffy Attila, Pécs polgármestere, Nemény András, Szombathely polgármestere, Csőzik László, Érd polgármestere, Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere, Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, Nyirati Klára, Baja polgármestere, Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere, Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, Máté Antal, Nyírbátor polgármestere, Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Matkovich Ilona, Vác polgármestere, Göbl Richárd, Budakalász polgármestere és Leidinger István, Pomáz polgármestere.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orygabor
2022. október 11. 09:30
Az esetből az látszik, hogy az ellenzéki polgármesterek képtelenek eleget tenni kötelességüknek. Egyszerű a helyzet: mondjanak le.
Volo
2022. október 11. 07:37
Ezt mondd el, az Európai Szovjetben ülő elvtársaidnak, a libsi ügynököknek! Mintha aott, az Ez-ban határozták volna el és meg, ezt az "energia spórolást" !
Jooee
2022. október 10. 17:25
Idióta pofát azt tudsz vágni Geri, azaz nem esik nehezedre így hiperpasszívan.
Jooee
2022. október 10. 17:24
Geri, nektek az Úristen pénze sem lenne elég. Sajnos ti mind ellopnátok és jól élnétek belőle, a gyerekeknek szánt pénzből is, ahogy látszik, hogy a kukások pénzét is zsebre akartátok vágni! Egy hányadék, gusztustalan banda vagytok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!