Ha kell, vágjuk ki azokat a fákat!

2022. augusztus 18. 06:50

A következő 12 év reménye a tét.

2022. augusztus 18. 06:50
null
Forgács István
Forgács István

„A tűzifa kérdése kiemelt jelentőségű. Akár szociális alapon kiosztva, akár magánemberként vásárolva. Ami nagyon fontos: több kell, mint amennyi most van. Több. És kell. Ahhoz, hogy legyen elég, ahhoz vágni kell majd. Többet, mint eddig. Észszerű szabályok között. Szinte minden településen azt jelezték a cigány vezetők, olyan mértékben növekszik a kereslet, hogy sorban állás alakult ki érte, ez pedig az árakat még inkább feljebb viszi: a tavaszi/nyár eleji 25 ezerről indulva ősz elejére akár 50 ezer forintig is felmehet egy köbméter fa ára.

A kályhás tüzelés kapcsán bátran fel kell vetni azt a kérdést, hogy ki és mit éget el. A műanyaggal együtt elégő holland ruhaadomány nem legenda, hanem Borsod fekete ege, ami ellen igenis fel kell lépni! Lehet, hogy ez a mostani kényszerhelyzet eljuttat minket oda, hogy meg lehet értetni a hátrányos helyzetű közösségekkel és családokkal, mit tegyenek és mit ne. Az energiaügyi felvilágosítás nyomán akár egy cigány rezsibiztosra is szükség lehetne, akinek épp ez lenne a feladata.

A szociális tűzifa kérdésében az a kérésük a cigány vezetőknek, hogy legyen egy újabb, pontosabb, tudatosabb eljárásrend, amely pontosan meghatározná, kinek és mennyi juthat a tüzelőből. A gyerekszám (sok egyéb mellett) fontos szempont lehet, de az egy háztartásban élő, többségükben valamilyen alapbetegséggel is küzdő idősek legalább annyira védendőnek minősülnek, mint a gyermekek. Olyan települést még nem találtunk, ahol mindenki elégedett lett volna a szociális tüzelő kiosztásával, éppen ezért segíteni kellene az embereket annak felismerésében, hogy saját és más közösségek tagjaival is szolidárisabbá váljanak. Ennek hiányában valóban nagyon nehéz telünk lesz.

A cigány vezetőkkel kialakított közös javaslatunk: ne engedje a kormány, hogy teret nyerjen az a megközelítés, hogy a kényszer, vagy szükség idején nem bűn a falopás, vagy kisebb súlyú a megítélése, azaz kevéssé rombolja az össztársadalmi érdekeket. Komoly érdemeket szerzett az Orbán-kormány az elmúlt 12 évben abban, hogy visszaszorultak azok a szabálysértések és bűncselekmények, amelyek felett a korábbi kormányzatok esetenként szemet hunytak. Olyan időszak jön, melyben számos tényező szorításában sokan hajlamosak lehetnek relativizálni e tetteket. Ne engedjük! Nem csak én mondom ezt, évtizedes vezető tapasztalatokkal bíró, a saját cigány közösségeikben elfogadott és támogatott cigány vezetők is. Eddig csökkentek a társadalmi feszültségek, nem szabad, hogy most újra erőre kapjanak.

Ferge Zsuzsa szerint nem lesz éhséglázadás, mivel az emberek elszoktak attól, hogy lázadjanak. Én viszont azt mondom, komoly kitettséggel fog küzdeni rengeteg cigány család és cigány közösség, főleg akkor, ha az ösztönös túléléshez úgy látják, hogy minden eszközt meg kell majd ragadniuk.

Talán valóban nem lesz éhséglázadás. De az aggódás és a félelem megjelenik újra, és egyre csak nőni fog, sőt, később megbánt cselekvésre is ösztönözhet. Hogy ez ne így legyen, ahhoz a kormány számos eszközzel élhet, és várhatóan élni is fog. Több pályázati program előkészítése zajlik, ezekkel jól kell tudniuk élni majd a települési önkormányzatoknak. Ezeket uniós források, illetve egyedi programok egészíthetik ki. Kifejezetten támogatható lenne egy olyan komplex program, amely segítene gyorsan felépíthető, energiatakarékos könnyűszerkezetes házakba költözni az embereknek (CSOK 2.0). Ezek az épületek alkalmasak lennének akár egy új szociális bérlakásprogramhoz is. Erre gyakorlatilag bármennyi uniós forrás lehívható lenne (és várhatóan része is lesz majd a tárgyalási agendának a következő hónapokban). Hiszek a kormányban és hiszek abban, hogy jól akarja és jól is fogja csinálni.

A kormány most egyáltalán nem hagyhatja magára azokat, akiknek reményt és lehetőséget adott az elmúlt 12 évben arra, hogy változtassanak az életükön, és valós társadalmi felzárkózás részesei lehettek ezen időszak alatt. Köztük ott van több tízezer cigány család is. Nekik is kell áram. Nekik is kell meleg az otthonaikba. Ha pedig ez utóbbihoz nekik majd fa kell, akkor fát kell adni. Legálisan. Szabályozott keretek között. Mert a fa nem csak kecses hajó lehet a tengeren, vagy drága bútor az IKEA-ban, trendi evőeszköz a new age étteremben, hanem maga az otthon, amelyet melegen kell tartani. És abból a melegen tartott otthonból kell századszor is nekiveselkedni annak, hogy a tenni akaró cigányok holnap is akarjanak tenni saját magukért és ezért az országért.

Igen. Ha kell, vágjuk ki azokat a fákat. Annyit és úgy, amennyit és ahogyan a józan ész és az össztársadalmi érdek megenged. A következő 12 év reménye a tét.”

Nyitókép: Arturo Hernández / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egosum
2022. augusztus 20. 18:50
Már bocs, de fát nem adni kell (lopni meg végképp), hanem venni a faboltban. Kevesebb cigit, sört kell venni, és akkor még jut is rá.
csulak
2022. augusztus 18. 14:32
annyit tennek meg hozza, hogy amennyi fat ki kell vagni annak tizszereset kell ujra ultetni ! Es biza ezt csinalja mar evek ota az erdogazdasag ! ez az egesz "nevagfiazerdot" libernyak tuncikezes, csak ocska politikai kampanyfogas a baloldaltol, mikozben ok Butapesten batran irtjak a fakat: https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/08/zoldpolitikus-akcioban-penteken-a-fakert-tuntet-kedden-hagyja-hogy-kivagjak-oket
Trombitás Keresztély
2022. augusztus 18. 11:05
Nektek nem mindegy? Ti engedély nélkül is szoktátok vágni. A másét.
TAVIROZSA
2022. augusztus 18. 10:25
A szén már teljesen eltűnt a fűtőanyagok közül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!