Itt megnézheti, mennyivel emelkedik a nyugdíja júliustól

2022. április 28. 16:01

Csütörtökön jelentették be a nyugdíjemelést, a táblázatunkból kiszámíthatja, hogy az öné mennyivel emelkedik.

2022. április 28. 16:01
null

Megemeli a nyugdíjakat a kormány, ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be csütörtök délelőtt a kormányinfón. Ezzel a nyugdíj 2022-ben már másodjára emelkedik, de feltehetően nem utoljára. A tárcavezető tájékoztatása szerint a magas infláció – amely a jelenlegi előrejelzések szerint 8,9 százalék körül alakulhat – miatt szükség van az év eleji ötszázalékos nyugdíjemelés kiegészítésére, így július elsejétől további 3,9 százalékkal növeli tovább a nyugdíjakat a kormány. Ráadásul visszamenőleg, azaz az arra jogosultak a júliusi emelt nyugdíj kifizetésével együtt megkapják a januártól esedékes különbséget is egy összegben.

Mennyi lesz a nyugdíjemelés?

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos nyugdíjas esetében, akinek decemberben 154 ezer forint körül alakult a nyugdíja és januártól már 161 700 forintot kapott kézhez, annak júliustól 168 ezer forint lesz a juttatása. A kettő közötti különbséget pedig visszamenőleg megkapja, így júliusban még további 37 800 forintot fizet ki neki az állam.

Az alábbi táblázatból ön is kiszámolhatja, nagyjából mekkora nyugdíjemelésre számíthat:

Forrás: VG
Forrás: VG

Farkas András nyugdíjszakértő szerint

a most bejelentett emelés korrekt, és megfelel az előzetesen vártaknak. 

„Természetesen az idősek ennél jóval magasabbnak érzik az inflációt a bevásárláskor, hiszen az élelmiszerek ennél nagyobb ütemben drágulnak, és az ő fogyasztói kosaruknak ez teszi ki nagyjából az egyharmadát, de a kormánynak valamihez viszonyítania kell, és csak az átlag inflációhoz tud, ahhoz képest pedig a 3,9 százalékos emelés teljesen rendben van. A januári emeléssel együtt az idén gyakorlatilag kaptak egy újabb 13. havi juttatást a nyugdíjasok” – mondta a VG-nek a szakértő, aki hozzátette: a júliusi emelés nagyjából 156 milliárd forintos kiadást jelent majd a költségvetésnek.

Várható még további korrekció

A nyugdíjszakértő szerint szinte biztos, hogy a mostani emelés nem az utolsó az évben, hiszen a törvény is előírja, hogy amennyiben az éves infláció magasabb, akkor novemberben ki kell igazítani a nyugdíjakat ennek megfelelően.

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Virág Barnabás arról beszélt, hogy áprilisban tovább nőnek a fogyasztói árak, így a 2022-es évre vonatkozó jegybanki előrejelzés – amely 7,5–9,8 százalék közötti inflációval számol – esetében már egyre biztosabbnak látszik, hogy a tényleges éves átlagos infláció ennek a sávnak a felső harmadában alakul majd.

Farkas András szerint ugyanakkor még ennél is magasabb lehet a tényleges drágulás.

„Több prognózis is 10 százalék körüli vagy afeletti éves inflációval számol 2022-re,

így ebben az esetben novemberben még egy 1,1 százalékos, visszamenőleges korrekcióra számíthatnak az idősek,

de az sem kizárt, hogy még ennél is nagyobb lesz majd a szükséges korrekció” – tette hozzá a szakértő. Ezt ugyanúgy egy összegben, visszamenőleg kapják majd meg az idősek, mint ahogyan az tavaly novemberben is történt. Akkor 1,2 százalékkal kellett korrigálni a nyugdíjakat.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
obsitos0
2022. április 29. 07:53
Köszönjük, mi életképes 70-esek, hogy a nyitóképen VÉGRE nem görbebotos görbe nénik szerepelnek banyatankkal !!!!!
ZagerEvans2525
2022. április 28. 19:33
A kisnyugdíjasok 3 csoportra oszthatók. Egy. Takarékos vállalkozók, akik minimálbér összegű havi kivétből lettek százmilliomosok, vagy még "többek". Ké. Kis munkát kis ívben, nagy munkát nagy ívben került, s valahogy összekapart 20 év szolgálati időt, így van teljes (nem rész) nyugdíja, alsó hangon számított jövedelem után. Há. Hajtott világéletében, de önhibáján kívül nem tudott annyi legális, adózott gázsit keresni, mert kihasználták gazdijai kiszolgáltatott helyzetét: jó esetben zsebből is fizettek neki, de ebből nincs nyugdíj. Nomármost. A vázolt problema a nyugdíjrendszerben csak akkor volna kezelhető, ha kizárólag a 3. kategória létezne. Van egy régi ügyfelem, aki nagyjából annyit keresett, mint én, de már abból jól megtollasodott, hogy ennek harmadát/negyedét vallotta be, én meg kénytelen voltam (majdnem) mindet. Egyfolytában röhög előre a markába, hogy a valódi proli kisnyugdíjasok neki is ki fogják harcolni az emeléseket, s akkor egyre közelít majd a ma még 2,5-szeres különbségű nyugdíjunk. Mert a jelenlegi a jacht fenntartására is kevés, főként a kikötői bérlet miatt. Rám nem leselkedik ilyen veszély. Lezárva: a segélyrendszerrel javítgatható e problem, s erre nem én jöttem rá. Helyben ismer(het)nek mindenkit, a kisnyugdíjasokat is. Meg kell tudni megállapítani, ki tartozik közülük "há" kategóriába. Helyrehozni nem lehet, de egy elfogadható finanszírozással enyhíthető. Nem eléggé, de a nagy semmivel még kevésbé. Ha nem normatív, általános extra emelésre megy ki a sok milliárd (egyelőre nem megy), hanem célzott megsegítésre, többszörösét kapják a valóban arra érdemesek, az már érzékelhető javulás (lenne).
pemete jakab
2022. április 28. 18:47
"Itt megnézheti, mennyivel emelkedik a nyugdíja júliustól" Hát közel sem annyival, mint amennyit a képviselők szoktak önmaguknak megszavazni.
írmag
2022. április 28. 18:45
"Cukrot adnék annak a madárnak Dalolja ki nevét a babámnak Csárdás kis angyalom Érted fáj a szívem nagyon"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!