Hadházyról írt, most neki dolgozik

2020. november 18. 10:00

Kovács Áron korábban írásaival szerzett ismertséget az ellenzéki politikusnak, immár Hadházy Ákos egyik legfőbb bizalmi embere, alapítványának kurátora – olvasható a Transzparens Újságírásért Alapítvány írásában. A hazai közéleti újságírás átláthatóbbá tételére létrejött alapítvány azt is felidézi, hogy Kovács Áron az Origótól és a vs.hu-tól még az újságírói függetlenségre hivatkozva mondott fel, miközben a háttérben egyre inkább Hadházy befolyása alá került.

2020. november 18. 10:00
null

Kovács Áron számos kormánykritikus médiumnál dolgozott, közösségi oldalán régóta a jobboldali politikusokat kiszolgáló propragandasajtóról értekezik, majd miután felmondott a Népszavánál, a Hadházy Ákos politikai akcióinak intézményes háttereként létrehozott, Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítvány kurátorává szerződött – tárta fel a Transzparens Újságírásért Alapítvány.

A szervezet a francia Observatoire du journalisme médiafigyelő központ hazai társszervezeteként jött létre azzal a céllal, hogy átláthatóbbá tegye Magyarországon az újságírás működését. Szerintük objektív újságírás nem létezik, csak tisztességes újságírás. Oldalukon számos újságíró és publicista evidence-based, azaz tényeken alapuló portréja megtekinthető, vegyesen jobb- és baloldalinak tartottak is. Újabb írásuk azonban a megszokottnál is ellentmondásosabb munkásságot mutat be.

Visszatérve Kovács Áronra: a Transzparens Újságírásért Alapítvány információi szerint

az immár exmédiamunkás politikai tanácsadóként dolgozik az Országgyűlés egyik képviselőjénél,

s bár a parlamenti sajtóiroda egyelőre nem adta ki a szerződését, nem okozna nagy meglepetést, ha ez a „titokzatos megbízó” Hadházy volna. A Transzparens csapata jogi úton próbálja dűlőre vinni az ügyet.

Az írás szerint Hadházy és Kovács nem véletlenül találkoztak valahol. Bizonyosan régóta ismerik egymást, Kovács írásai arról tanúskodnak, hogy évekig, sőt, a kezdetektől kvázi „kedvenc témája” volt a képviselő. Még 2013-ban, a HVG hasábjain először mutatják be és helyezik fel úgymond a politikai térképre Hadházy Ákost, a Fideszből kilépő önkormányzati képviselőt.

riportok és interjúk egyfajta tisztességes lázadóként mutatják be a volt LMP-s politikust, aki a korrupció elleni harc hősének szerepében tetszeleg. Kovács ilyen kérdésekkel „izzasztja meg” Hadházyt az interjúk során: „Miért érezte úgy, hogy pont önnek kellett felemelni a szavát ebben az ügyben?” A Simicska-féle HírTv Peron című műsorában pedig ezzel szembesítette: „a 4-5%-os szintről, hogyan akarnak elindulni és mi a kitűzött cél?”

A Transzparens Újságírásért Alapítvány tényfeltáró írása alapján a korábban gyakorlatilag minden ellenzéki portált megjárt Kovács Áron munkásságával kapcsolatban az újságírói szakmaiság és függetlenség komoly megkérdőjelezése is felmerülhet. Kovács Áron ugyanis pont azok közé az újságírók közé tartozik, akinek a pályafutása során a nyilvánosság előtt a független-objektív újságírás narratívája igen meghatározó szerepet kapott. A portrécikkből azonban kiderül, hogy Kovács Áron az Origótól és a vs.hu-tól még az újságírói függetlenségre hivatkozva mondott fel, miközben a háttérben egyre inkább Hadházy befolyása alá került.

Az alapítvány Kovács Áront is megszólaltatta, arra voltak kíváncsiak, hogy amikor Hadházy Ákossal készített interjút vagy róla közölt írást, az újságírói szakmai alapelveket tiszteletben tartotta-e, valamint hogy

nem befolyásolta-e a politikus anyagi vagy bármilyen más értelemben?

Kovács a következő nyilatkozatot tette: „Ami a korábbi interjúkat illeti: azokról kérdezze meg akkori szerkesztőimet! Mivel úgy engedték megjelenni azokat, ahogy megírtam, feltételezem, hogy nem merült fel szakmai jellegű kifogás. Amikor ezek az interjúk készültek, akkor még újságíró voltam, az volt a dolgom, hogy ilyen anyagokat készítsek, ezért a lapoktól kaptam fizetést, mástól nem.”

Arra is rákérdeztek, nem vet-e fel kérdéseket a korábbi közéleti újságírói munkásságával kapcsolatban az a tény, hogy amint ezzel a tevékenységgel felhagyott, rögtön Hadházy alapítványában került bizalmi pozícióba? Erre a kérdésre azonban már nem kaptak választ.

 

 

 

A Transzparens Újságírásért Alapítvány azt is megvizsgálta, hogy Kovács Áron milyen témákban írt a legszívesebben:

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. december 28. 15:23
SZARHÁZIK!
szürkeSzarvas
2020. november 18. 12:13
a függetlenobjektiv.
Kristály
2020. november 18. 12:09
Olyan lett a parlament mit egy kergemarha istáló , a fertőzőtt marhákat elkülönitették a többitől mert fertőzök voltak , ezek is ki kell különiteni a parlamentből .
pollip
2020. november 18. 11:07
Mikor szól neki, hogy ne hazudozzon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!