György László: Nem várt meglepetés – már augusztusban talpra állhat a magyar ipar

2020. szeptember 03. 08:27

Egy v-alakú felpattanás képe rajzolódik ki a grafikonokon – írta meg a Portfolio.

2020. szeptember 03. 08:27
null

A Portfolio Járműipari 2020 online konferenciáján György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára előadásában arról számolt be, hogy meglepetést várnak az augusztusi ipari termelési statisztikák kapcsán, amit a megugró júliusi megrendelésállománytól és a hagyományos augusztusi járműipari leállás elmaradásától várnak.

Azt látjuk hogy a konjunktúra-mutatók a fejlett világban már a koronavírus-válság kitörése előtt is elkezdtek romlani, amelyet tovább sújtott a járványhelyzet a 2020-as év elején, de a 5-6-7. hónaptól elkezdtek javulni ezek az értékek, sőt, hogyha bele nagyítunk, azt látjuk, hogy néhány konjunktúra-mutató a fejlett országokban, de akár Magyarországon is már átlag feletti értéket mutat júliusban – kezdte előadását György László.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser index – amelynél 50 pont alatti érték a feldolgozóipar zsugorodását, afelett bővülését jelzi – Magyarországon júliusban és augusztusban is 50 pont feletti értéken volt, miközben Franciaországban és Spanyolországban például alatta. Az államtitkár szerint ugyanakkor nem sikerült jól a második negyedév, de az első félév adatai alapján még mindig a jobban teljesítő uniós országok közé sorolható Magyarország.

Kicsi, nyitott gazdaság

Az elmúlt 7 évben sikerült 2 százalékponttal meghaladni az EU növekedési átlagát és mint kicsi, nyitott gazdaság, várható volt, hogy a második negyedév rosszul fog alakulni – mondta az államtitkár, de azt is hozzátette, hogy egy negyedév alapján nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. A gazdaságvédelmi akcióterv megalkotásakor középtávra helyezték a hangsúlyt, ezért lett a fő cél a munkahelyek megerősítése és magtartása mellett újak létrehozásának támogatása. Ezt a célt szolgálta a több mint 500 milliárd forint értékű beruházásösztönző program.

A középtávú intézkedések mellett, a rövidtávú intézkedésekre is kitért György, aki szerint a munkahely-védelmi bértámogatás sikeresnek bizonyult, mert a statisztikák alapján elmondható, hogy júliusban ugyanannyian dolgoztak, mint januárban és csak 60 ezerrel kevesebben, mint tavaly júliusban, de 720 ezerrel többen, mint 10 éve júliusban. A veszélyhelyzet kihirdetésekor 280 ezer regisztrált munkakereső volt, ami 380 ezerre emelkedett április közepére, de az elmúlt 12 hétben folyamatosan csökkent, most 337 ezer körüli ez a szám – mondta.

A home office-ra is kitért az államtitkár, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy bár könnyítenek a távmunka szabályozásán, továbbra is a munkaadó és munkavállaló feladatának tartják, hogy ennek körülményeiről megállapodjanak. A közfoglalkoztatottak számáról elmondta, hogy hosszú távon folyamatosan csökken, 2020 augusztusában kevesebben voltak (közel 93 ezren), mint a tavalyi évben ilyenkor. A vírus miatt a kölcsönzött munkaerőnek a 30 százalékát bocsátották el az elmúlt hónapokban, de azóta javult a helyzet és már csak 25 százalékon áll ez a mutató.

Meglepetés jöhet augusztusban

Augusztusban György szerint meglepetést fog okozni az ipari termelés: Azt látjuk, hogyha a májusi és júniusi szezonhatással korrigált adatokat vesszük, akkor az ipari termelés tekintetében nem teljesített jól a magyar gazdaság. Ez azért történt, mert az országnak komoly járműipari kapacitásai vannak, márpedig láttuk, hogy ezek jelentős része 4-6 hétre leállt. Ugyanakkor a járműipari szereplőkkel beszélve, azt látjuk, hogy júliusban a megrendelés állományok várakozáson felül elkezdtek növekedni és valószerűsítjük, hogy a tavalyi és általában minden évre jellemző augusztusi leállások most elmaradtak. Márpedig, ha ez így történt akkor az augusztusi adatok várhatóan egy komoly visszapattanásról tanúskodhatnak majd – mondta az államtitkár.

Előrejelzések

További bizakodásra adhat okot, hogy a júniusi termékexport meghaladta a tavalyi értékeket és a legfontosabb reláció irányába, Németországba, 11,8 százalékkal haladta meg a júniusi adat a tavalyi értéket. Globális szinten, mind a kínai, mind az amerikai új autó eladások számai alapján egy v-alakú felpattanás képe rajzolódik ki a grafikonokon. Arra törekszünk a beruházásösztönzési programjainkkal, hogy a magyar vállalkozások és a magyar gazdaság, a magyar munkavállalók nyertesen jöjjenek ki ebből a folyamatból. Elköltöttünk annyi pénzt a munkahelyek megvédésére, amely úgy tűnik, elegendőnek bizonyult – tette hozzá az államtitkár. Az Európai Bizottság -7 százalékos gazdasági teljesítményt jelez előre az országnak 2020-ra, az elemzői konszenzus -5,9 százalékot jósol, de az államtitkár szerint a Pénzügyminisztérium -5 százalékos előrejelzése közelebb áll a valósághoz – írja a Portfolio.

Fotó: György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszédet mond az ITM és a kecskeméti Neumann János Egyetem együttműködési megállapodásának aláírása előtt a minisztérium könyvtártermében 2020. szeptember 2-án. Az egyetem csatlakozott a kistelepüléseken élő általános iskolás gyerekek esélyegyenlőségét célzó Tanítsunk Magyarországért programhoz. MTI/Soós Lajos

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenforradaImár
2020. szeptember 03. 14:17
Csak lassan mert a portfolio lőtt már mellé!!
JohnDoe1984
2020. szeptember 03. 10:42
"Ezt a célt szolgálta a több mint 500 milliárd forint értékű beruházásösztönző program." A jelen helyzetben ezt elhibázott lépésnek tartom. Senki nem tudja mi lesz még itt, hogyan fog alakulni az év vége, a vállalatoknak mennyire lesz majd szüksége a tartalékaikhoz nyúlni. Beruházást ösztönözni olyan időben, mikor az a tőke lehet néhány hónap múlva a bérekre kell majd, hatalmas rizikó és adott esetben munkahelyeket veszélyeztet egy újabb leállás esetén.
BőröndÖdön
2020. szeptember 03. 09:50
Elhiszi ezt valaki?
Hack Viktor
2020. szeptember 03. 09:46
Szegény Matolcsy hogy elszámolta magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!